Immunerősítés mézzel és fekete retekkel

Ezzel a recepttel a napokban többször találkoztam, gondolom nem véletlenül.
Ennek hatására a piacon vásároltam fekete retket, mézünk volt itthon…Nem idő igényes elkészíteni, így hát hamar neki is álltam. Természetesen mint mindig, Bogi és Zsombor segítségével. Szeretem gyermekeimet bevonni az egészségtudatos táplálkozásba és gondolkodásba, mert szerintem ez a jövő.
 
 
 
 
Milyen mézet használjunk:
 
Akácméz
Szájüreg, garat, torok antiszeptikum - jó fertőtlenítő. Köhögéscsillapító hatású.
Fenyőméz
Légúti és húgyúti gyulladások gyógyítására alkalmas, mert fertőtlenítő és vizelethajtó tulajdonsággal bír.
Gesztenyeméz
Nagyon értékes, kiváló immunerősítő mézünk.
Hársfaméz
Hatóanyagai miatt köhögésre, hörghurutra, idegességre és álmatlanságra kiváló. Segít lázas állapotoknál is. Jó görcsoldó és fertőtlenítő. Kedvező hatása jól ismert megfázás, torokgyulladás és köhögés esetén, ez az orvosok által legrégebben ajánlott "orvosság". Lázzal járó légúti betegségek esetén hársfateával együtt fogyasztva intenzívebben hat. Természetesen mindenfajta méz egészséges, én csak egy kis ajánlást készítettem.
 
Hogyan készítsük el

Veszünk egy közepes méretű fekete retket, amelyet kivájunk úgy, hogy kb. 1 cm-nyi széle maradjon, majd a mélyedésbe mézet töltünk. Szerintem legkönnyebben karalábé vájóval lehet a belső üreget elkészíteni, de késsel is megoldható.

Ajánlatos kistányért, tálkát tenni alá, mivel a méz kiszívja a retek levét, ezáltal a folyadék mennyisége megnő, ami túlcsordul a retken. Egy napot állni hagyjuk. Tehetjük hűtőszekrénybe, de nem meghatározó a recept szempontjából. Másnap kanalazhatjuk a vitamindús mézet.

Íz világa
Engem is meglepett határozottan finom íze van. Kellemesen édes, ugyanakkor picit csípős. Szeretem kipróbálni az új dolgokat. Főleg akkor, ha az szervezetünkre kedvezően hat.
 
Milyen gyógyhatása van a mézes szirupnak? 
 
A népi gyógyászatban kiemelkedő helyet foglal el a méz és a retek. Mindkettő fogyasztása jótékony hatással van szervezetünkre, immunrendszerünkre​, ​mind megelőzés​,​ és a már meglévő betegség kezelésébe​n​.​ ​
 
A szirup köhögés csillapító hatású, segít ​a ​rekedtség, ​a ​megfázás​, nátha, ​valamint​​ egyéb vírusos​ ​eredetű betegségek leküzdésében.​ Nagyon erős immunredszert erősítő hatású. 
 
​A fekete retek illóolajban, fehérjében, szénhidrátban, C-vitaminban gazdag,  magas a ​m​ustárolaj-glikozid​, ​kalcium, foszfor és vas tartalma is.​ ​
É​vszázadok óta ismert​​, mint​ emésztésjavító, epehajtó, epekőképződés-gátló​, ​féreghajtó​, és enyhe májvédő hatás​ú​.​ ​A fekete retek leve olyan anyagokat tartalmaz, ami elősegíti a májban az epe termelését és annak gyors kiválasztását​, í​gy nagyobb mennyiségű, hígabb epe termelődik, ami gátolja a kőképződést.​ ​
 
​Ne fogyasszuk​!
Gyomorhurut,​ ​gyomorfekél​y​, továbbá meglévő epekő vagy epehomok​,​ illetve epeutak elzáródása esetén!​ ​
 
Írásom ismeretterjesztési céllal készült. Nem helyettesíti a szakszerű orvosi diagnózist és terápiát. Ha beteg, keresse fel kezelőorvosát​!
​A legnagyobb gondosság ellenére az anyagban hibák előfordulhatnak. Az itt közreadott esetleges téves információ felhasználásából eredő minden felelősséget és igényt a szerző ezúton elhárít magától.
 
Vecsei Anett (Természetgyógyász - Reflexológus)
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás