Ismét Családi Nyári Színház Budakeszin, a makkosi kegytemplom kertjében. “A boldog”. Apor Vilmos életútja

Június 8. 9. 10-én  Ungváry Zsolt: „A Boldog” című színműve  jelent majd felejthetetlen élményt azoknak, akik kíváncsiak, milyen erő lakik egy olyan emberben, aki igaz, jó és hűséges marad a rábízott emberekhez a legnehezebb helyzetben is.
 
Hivatásos színészek játszanak együtt budakeszi barátainkkal, élőzene, látványszínház, lelki élmény vár a nézőkre.
 
Az előadás költségeit a jegyárból fedezzük. Kérjük, segítsék a produkció létrejöttét a jegyek mielőbbi megvásárlásával.
 
Jegyek kaphatók a Budakeszi polgármesteri hivatalban, és az Erkel Ferenc Művelődési Központban.
Jegyárak: 2600 Ft.
Családi jegy: 6400Ft. /Két szülő, négy gyermek/
Helyszíni jegyvásárlás: 4000Ft.
Támogató jegy: 1000Ft.
 
Részletek a budakeszi Mezei Mária Kultúrális  Egyesület, Polgári Magyarország Alapítványhoz benyújtott pályázatából, melyből bővebben is megismerhetjük a színdarab bemutatásának körülményeit.
 
 
……..Ungváry Zsolt: „A Boldog” című színdarabjának a célja ezen a kegyhelyen – mely ma is erőforrás sokaknak, -  hogy a mai, értékhiányos korban bemutassuk Apor Vilmos szentéletű vértanú püspök alakját, mint követendő példát.
 
 Ő a legnehezebb időkben valódi pásztorként, gondoskodó atyaként, világosan látó vezetőként a Lélek erejéből  fakadó bátorsággal védelmezte a rábízottakat. 
Apor életútját a történelem „ítélőszéke” vizsgálja meg, bírósági tárgyalás formájában, modern idősík váltó színházi hatásokkal élve.
 
Így lehetőség van arra, hogy tettei súlyát a korba ágyazva, mégis az örökkévalóság időtlenségében láttassa, és igazolja értékállóságát. Így bizonyítja a befogadó közönségnek, hogy érdemes bátornak, jónak, hűségesnek, tisztának maradni minden körülmény között, hogy lehet jól tájékozódni és tisztán látni a történelem viharos fordulatai közepette is, és érdemes minden áldozatot meghozni a felismert igazságért, azokért, akiknek földi és örök életéért felelősek vagyunk. 
 
 Egy magyar hős, egy magyar spirituális vezető alakját mutatja fel a darab, a figyelem középpontjába helyezi, katartikus hatást keltve, mely kevéssé gyakori a mai, rezignációval átitatott, individuális értékeket igenlő színházi életben. 
 
Mindezt a látványszínház, élőzene, vetített kordokumentumok felhasználásával tesszük egy különleges helyen, a Budakeszi Makkosmáriai kegytemplom kertjében. Ez a kert 2015-ben is nagysikerű előadás helyszíne volt, akkor a kegytemplom viszontagságos történetét dolgozta fel Varga Lóránt: „Kővel, kő nélkül” című színműve.  
 
Az előadás akkor is, és most is egyben városi közösségi mű.  A hivatásos színművészek mellett a város lakói játszanak az előadásban, akik a 2015-ös darabban személyesen is érintettek voltak, ott voltak  a templom újbóli felszentelésekor, tanúi voltak  az ott szolgáló jezsuiták szétszóratásának,  de átélték, hogy a zarándokhelyen mindig történtek ima meghallgatások, melyeket feljegyeztek a családi krónikák. 
 
Tudatosan vonjuk be a város amatőr színjátszóit, kórusait, fúvósötösét, mert így nemcsak a színpadon szereplő anya, apa, gyermek lesz a történések részese,  hanem rajtuk keresztül az egész család, a város közössége is bevonódik. Egyedülálló hatással van ez a nagyobb közösség életére.
 
A Boldog Apor Vilmosról szóló darabbal már jelentkeztünk az Eucharisztikus Kongresszus szabadidős, esti programjai közé is, melyről döntés Fábry Kornél Főtisztelendő Atya tájékoztatása alapján 2019-ben várható. Szeretnénk a darabot emiatt angol és német vetített felirattal ellátni, így egyben megismertetni a magyar egyház szerepét a világháborúk alatt, a nemzetközi közönség számára.  
 
A darab költségvetése 3.6 millió forint, ennek nagy része a színpadtechnika megvalósítása szabadtéri körülmények között, illetve a hivatásos színészek, a rendező és a filmes jeleneteknél a filmrendező tiszteletdíja…..
 
Az előadásra készülő stáb facebook oldala, ahol képes beszámolókat láthatunk az előkészületekről:
 
Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.