Ismét meleg napok jönnek! A hűsítő Mojito a megváltás itala

30 fok felett lesz ismét az elkövetkező napokban. Ilyenkor megváltás a Mojito. De mi is az a Mojito?
A Mojito, mint a koktélok nagy része, Kubából származik. Valamikor a 20-as években álmodták meg Havannában, a Bodegito del Medio-ban, melynek Hemingway is gyakori vendége volt.
 
Elkészítési ideje: kb. 4 perc
Hozzávalók egy pohárhoz:
 
1 db. lime, esetleg sárga citrom
6 db. mentalevél
4 cl. fehér rum
4 cl. cukor szirup (Persze a tökéletes alapanyag a nádcukor szirup.)
erős buborékú ásványvíz
zúzott jég
 
Elkészítése: a lime-ot 4 gerezdre vágjuk és a sziruppal és a mentalevelekkel a long-drinkes pohárba tesszük, majd gyengéden összedolgozzuk egy fa mozsártörővel. Ezután hozzáadjuk az összezúzott jeget, a rumot, a szódát és végül feldíszítjük a pohár szélét egy lime szelettel és egy mentalevelet teszünk a tetejére. Jár még hozzá a nélkülözhetetlen szívószál is.
Az elmúlt évtizedek alatt több változata is kialakult a Mojíto-nak. Elsősorban alkoholmentes változatok, gyógynövény-keserűvel és mindenféle gyümölcs- szörpökkel. A legutóbbi Budakeszi Családi Napokon is ilyen alkoholmentes Mojítóból fogyott a legtöbb, az erre a nagyszerű, hűsítő italra specializálódott árusnak a kínálatából.
 
A fodor- vagy borsmenta az alapja ennek az italnak. A menta évelő fűszernövény, mely a magyarországi időjárási körülmények között is gyorsan szaporodik. Kertbe nem ajánlatos ültetni, mert gyors szaporodása miatt egyhamar minden szabad területet elfoglal. Inkább nagyobb cserepekbe tegyük őket!
Teaként és egyéb hűsítő italok alapanyagaként is használható. Megnyugtatja a gyomrot.
 
Az elkövetkező forró napokra a fentiek alapján jó Mojito mixelést kívánunk kedves budakeszi olvasóinknak!
 
Fotó: flickr.com
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás