Johann Pachelbel: D-dúr Kánon. Egy csodálatos barokk remekmű

Húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe. Pachelbel remekművét hallgatva Jézus szenvedés története és feltámadása is megjelenik képzeletünkben, lelkünk mélyén. A zene misztérium, Isten üzenete.
 
Johann Pachelbelt (1653-1706) nem tartják számon a legnagyobb zeneszerzők között. Jómagam is csak egy-két éve ismerkedtem meg életművével, pedig az európai kultúrkörben-különösen az elmúlt évtizedekben-népszerű szerzőként tartják számon. (Magyarországon nem annyira ismert.) 
 
Népszerűsége mindenekelőtt két dolognak köszönhető. Egyrészt őt tartják talán a legjelentősebb Bach előfutárnak, másrészt nagyon ismert, sokszor játszott műve a D-dúr Kánon, mely az elmúlt években már templomi esküvőkön is gyakran elhangzik. Az 1680 körül íródott eredeti változatot Pachelbel három hegedűre és a basszust játszó continuo-ra hangszerelte. A mű egyszerű témáját halljuk mindvégig, ahol a hangszerek kánonszerűen szólaltatják meg ugyanazt a dallamot az egymás után következő szólamokban, 28 féleképpen variálva, egyre erőteljesebben. Nagy világkarrierje során számtalan hangszerelési változata született, melyekből most kettőt mutatunk be a youtube segítségével. Az első az eredeti változat, a második pedig egy néhány éve készült nagyzenekari hangszerelés, a London Symphony Orchestra előadásában. A mű hatalmas sikerét, ismertségét mutatja az is, hogy  www.pachelbelcanon.com alatt rengeteg komoly- és könnyűzenei, valamint jazz variációja is meghallgatható ennek a csodálatos dallamnak, mely egyúttal sok megszülető zenei alkotás inspirálója is volt.
 
Befejezésként azonban nem szeretnék leragadni Pachelbel D-dúr Kánon-jánál, mert még az a kép alakulhat ki Pachebelről, hogy ő egy egyszerzeményes alkotó.Feltettünk a cikk végére egy harmadik darabot is, az orgonán megszólaló E-moll toccátát. A művet hallgatva nekem rögtön Johann Sebastian Bach D-moll toccátája jut eszembe. Pachelbel harminc évvel Bach előtt született. Ez a sokak által alighanem ismeretlen orgonamű is ékes bizonyítéka annak, hogy Pachelbel talán több is volt annál, mint Bach előfutára. Számos egyházi- és világi alkotása vár még a zeneértő - szerető vájtfülüek felfedezésére.
 
A D-dúr Kánon-t néhány éve, a budakeszi római katolikus templom egyik hangversenyén is hallhattuk.
 
A felvételek itt hallhatóak a youtube-on!

 

Rovat: 
Megosztás/Mentés Megosztás