Kávézó a budakeszi parkban? Egy erősen megosztó elképzelés, sok-sok kérdőjellel. (+VIDEÓ)

A Budakeszi Önkormányzat Pénzügyi Bizottsága elé került az elmúlt héten egy olyan beadvány, melyben a vállalkozó ERKEL PAVILON (ideiglenes munka elnevezés) névvel egy 150 m2-es kávézó megvalósításához kéri a város vezetésének hozzájárulását. A kérelmező kétségtelenül jól ráérzett arra, hogy Budakeszin az ilyen jellegű vendéglátásra igény van, így állhatott elő ezzel a hiánypótló ötlettel. Nagyon sok azonban a kérdőjel, a kétely, melyek a lakosság körében is minden bizonnyal megfogalmazódnak. Publicisztikám ezt a meglehetősen sajátos helyzetet próbálja most megközelíteni.

Menjünk egy kicsit vissza az időben, mikor az 1920-30-as évek tájékán, a Budakeszi villamosításában is döntő szerepet játszó Zachara Lajos mérnök – aki amúgy az akkori Budakeszi Szépítő Egyesületnek is elnöke volt – megálmodta a jelenlegi budakeszi parkot. Azokban az időkben, a felkapott turisztikai központ Budakeszin fénykorát élték a helyi vendéglők, sörkertek, éttermek. Talán két tucat is volt itt ez idő tájt, de egyikük sem kért működési engedélyt az akkor átadott park területére. A park akkor de facto a helyiek védelme alatt állt, az éttermeket, vendéglőket pedig a település más helyein is megtalálták a vendégek.

Persze változnak az idők, mondhatná a kételkedő! Így igaz!. Akkor ugyanis, jó, ha félóránként ment el egy-két autó Budakeszi Fő utcáján. Ma pedig a hivatalos forgalomszámlálás szerint csúcsidőkben az óránként átlag, 2115 gépjármű, duplája az elfogadott kapacitásnak. A napi átlag pedig 21.020 gépjármű!

Nos, ilyen körülmények között épülne meg a cca. 25 milliós ERKEL PAVILON, a mindössze 35 méter széles parkba, a szerviz út és Fő út közé, egy vonalban a Wass Albert szoborral, a kis színpad mellett. A pavilon 10 méter távolságra lenne a napi 21.020 elsuhanó, vagy éppen dugóban álló gépjárműtől!

De vizsgáljuk meg más oldalról is ezt a témát. Mi lesz, ha ez az elképzelés valóban megvalósul? Precedenst fog teremteni más vállalkozások számára is a park területén. „Ha ők igen, mi miért nem?” Engedélyt kér majd a hot dogos, a hamburgeres, a fagyis, a lufis, a vattacukros, meg ki tudja, még ki más!
Aztán itt van a pavilon mérete. Ez a 150 m2 már az indulás pillanatában sem 150m2, hisz többek között a pavilonbejáró és a járdák is helyet igényelnek. És ne legyenek kétségeink, ha netán berobbanna az üzlet, további 50-100-150 m2-es szabadtéri bővítést is kérvényeznének. Erre számtalan példát látni mindenfelé. „Határ a csillagos ég.”

Aztán van itt egy olyan elképzelése is a tervezett kávézó üzemeltetőjének, hogy a pavilon melletti kis színpadon időről időre színvonalas, akusztikus zenei produkciók adnák a lazító, hangulati aláfestést. Ez tényleg jó lehetne, de könyörgöm, ezt a finom muzsikát a napi 21.020 elrobogó, vagy éppen dugóban pöfékelő autó kísérete mellett valósítanák meg?!

Ehhez hasonló kételyek a Pénzügyi Bizottság múlt heti ülésén is megfogalmazódtak a város vezetői és a bizottsági tagok részéről, bár egy-két lelkendező vélemény is elhangzott.

Az egyik jelenlévő képviselő azon a véleményen volt, hogy ő inkább a Márity utca térségében tudná ezt a projektet elképzelni. Ott, ahol hamarosan egy új iskola és tanuszoda épül, ahol óvoda és bölcsőde található, ahol egy élelmiszer bolt is működik és ahol a 222-es busz is jár. Budakeszinek ez az izmosodó, robbanásszerűen fejlődő része szinte adja magát egy ilyen kávézó megépítésére.

Zachara Lajosnak, a budakeszi park egykori megteremtőjének 2007-ben emlékkövet állított a Budakeszi Város Önkormányzata és a Budakeszi Szépítő Egyesület, szinte a sarkán annak a területnek, melyet a tervezett kávézó helyéül kiszemelt a beruházó-üzemeltető. Szegény Zachara Lajos! Aligha hinném, hogy ilyen szomszédot képzelt ide! Pláne azok után, hogy 2012-ben felújították a korábban kissé elvadult, elhanyagolt parkot.

És ha már a park 2012-es felújításáról szó esett, ajánlom olvasóink figyelmébe azt a 2012 májusában készült „Zenés séta a budakeszi parkban”

című kis filmetűdünket, mely ékes bizonyítéka annak, hogy a felújított park betölti azt a szerepet, melyre a hajdani megálmodói és a legutóbbi felújítás megtervezői is szánták, kávézó nélkül is.

Ez az 5 éves film is felfogható egy erőteljes vélemény nyilvánításnak.

Fotóforrás: http://budakesziszepito.hu/zachara-emlekko/
                 Horváth Jenő

 

 

Megosztás/Mentés Megosztás