Kedd 9. Beszélgetések a budakeszi Tanne étteremben. Egy multifunkcionális kulturális tér megvalósításának a gondolata a volt Tüdőgondozónál. A Kobuci kert, mint példa? (3.)

Szerkesztőségünk kezdeményezésére, a Tanne étterem szíves vendéglátása mellett, ezúttal – a Budakeszi Városközpont leendő részeként – az egykori Tüdőgondozó mellé tervezett kulturális közösségi tér megálmodása volt a téma. Ez nem tévesztendő össze, az éppen napjainkban, az EFMK mellett, az egykori parkoló helyén megvalósuló „Várostér”- rel.

Ezúttal is jelen volt az állandó vendég, dr. Győri Ottilia, városunk polgármester asszonya, és ’Sigmond Bertalan, önkormányzati képviselő, a Kulturális Bizottság tagja. Mellettük a művelődés-rendezvény szervezés 3 nagytekintélyű, Budakeszin élő szakemberét is meghívta szerkesztőségünk a reggeli beszélgetésre. Nádor Katalin egyebek mellett az egykori Petőfi – csarnok (PECSA) igazgató helyettese volt és számos, országos jelentőségű rendezvény producere. dr. Besnyő László a Magyar Koncertszervező Egyesület elnöke és egyúttal a „Sziget” kuratóriumnak is tagja. Dalotti Tíbor a nemzetközi hírű Botafogo táncegyüttes vezetője és a budakeszi Rathauskeller üzemeltetője is egyben. Korábban igazgatta az Erkel Ferenc Művelődési Központot is. A beszélgetést most is honlapunk főszerkesztője, Horváth Jenő vezette.

A beszélgetés végén szó esett az Óbudán működő sikeres KOBUCI KERT-ről is. Aki kíváncsi arra, hogy miképpen került szóba a már országos hírnévnek örvendő multifunkcionális kulturális közösségi tér, az mindenképpen olvassa el cikkünket, elejétől a végéig!

Bevezetőjében Horváth Jenő örömmel szólt arról, hogy az önkormányzat két alkalommal is jó döntést hozott az egykori Tüdőgondozó épületével kapcsolatban. Az első jó döntés az épület tavalyi megvásárlása volt, a második pedig az, hogy nem fogják lebontani. http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/budakeszi-varoskozpont-az-egykori-tudo... Véleménye szerint a cca. 70 éves, tornácos épület a korához képest kifejezetten jó állapotban van, fontos része, „lelke” lehetne az ide megálmodott, megvalósítandó Városközpontnak.
Nagy lehetőségeket lát ennek az elképzelésnek a 21. századi igényeknek megfelelő, sok-sok kreativitással kialakított, KULTÚRÁT ÉS VENDÉGLÁTÁST ÖTVÖZŐ megvalósítására, mely Budakeszi határán is túlléphetne újszerűségével, innovatívitásával.
Jelen pillanatban persze nagy képzelőerő kell e gondolat elfogadásához, de ha valaki csak egy kicsit is körbenéz a területen és a ma még bontás alatt lévő romos épületeket eltünteti képzeletéből - egy már rendezett környéket absztrahál ide, mely részben már érzékelhető lesz a napokon elkészülő „Várostérrel” és az új parkolóval - akkor minden azonnal megvilágosodhat és eltűnhetnek a kétségei.

dr. Győri Ottilia, a Kedd 9 állandó vendége ismét említést tett arról, hogy az önkormányzat tavaly készítetett egy gazdasági programot, melynek egy kereskedelmi egység megépítése is része lett volna a tervezett városközpontban.. Ez a kereskedelmi egység termelte volna ki a későbbiekben azt az összeget, melyből megépíthették volna az új művelődési házat és egy közösségi teret is, de ezt akkor nem támogatta a lakósság többsége, ezért nem ebben az irányban indult el az önkormányzat. A polgármester asszony arról is szót ejtett, hogy elkészült az a környezeti-és közlekedési hatástanulmány http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/elkeszultek-budakeszi-varoskozpont-pro..., amely azt vizsgálta, hogy amennyiben megvalósításra kerülne egy kereskedelmi egység, mennyiben zavarná az a közlekedést, a környezeti értékeket, az életet. Jelenleg ezt a hatástanulmányt értékelik.  Ha olyan eredmény jön ki, hogy nem vállalható ilyen fejlesztés, nem fog az önkormányzat ellene tenni az itt élőknek, az itt közlekedőknek. Nem fognak ilyen fejlesztést megvalósítani.

Jelen pillanatban a művelődési központ és a tüdőgondozó épületét nem bontják le. Az egykori parkoló helyén serény munkával, elkészült az un. „VÁROSI TÉR”, mely a település szabadtéri rendezvényeinek fog helyet adni, de akár korzózásra is alkalmas lehet a jövőben. Budakeszi e hamarosan élettel teli, lüktető „szívét” és az EFMK szabadtéri színpada mellett most elkészülő 40 fős, Kossuth utcai parkolót, december 21-én fogják átadni a város lakosságának.

A Fő utca 100. romos épületeit a kapcsolatos jogi elvárások után bontják le. A bontás után rendezik a Tüdőgondozó mögötti, jelenleg gondozatlan zöld területet is, és ott egy szép és élhető, intimebb közösségi teret szeretnének kialakítani, mely sokat javíthatna a közéleten és a városképen is.

’Sigmond Bertalantól megtudtuk, hogy az eredeti terv szerint valóban lebontásra került volna a Tüdőgondozó. A lakosság hívta fel rá a figyelmet, hogy ez egy értékes épület. A város vezetése és ő is úgy látja, hogy sok lehetőséget rejt ez az épület és környezete. Szeretnék ezt az épületet megtartani, amennyiben ez műszakilag lehetséges. ’Sigmond Bertalan külön felhívta a figyelmet a Tüdőgondozó mögötti gyönyörű, hatalmas fára, mely alatt, és annak zöld környezetében kulturális és egyéb rendezvényeket is el tudna képzelni.

Nádor Katalin ideális helyszínnek látja a Tüdőgondozót és a hozzátartozó zöld részt. A Tüdőgondozó épületében és környezetében éppen az a kategória jelenhetne meg, amelyből nagyon kevés van az országban, pedig igény lenne rá. Legyen elegáns, de mégis egyszerű, ráadásul azt a retró érzést is megjelenítené, amely ma nagyon népszerű Magyarországon.

Dalotti Tibor szerint az első és legfontosabb lépés a Tüdőgondozó mögötti rész területének a rendezése, az infrastruktúra kialakítása. Ezek megléte esetén
ezt a koncepciót csak egy olyan vállalkozó tudja majd megvalósítani, akinek van víziója egy ilyen projekt végigviteléhez, és hisz is abban.

dr. Besnyő László szerint csak kultúrából nem lehet nyereséget kitermelni.

dr. Besnyő László és Dalotti Tibor is azon a véleményen voltak, hogy egy ilyen projektnél, csak a kultúrát és vendéglátást magában foglaló, egy kézben lévő vállalkozás lehet sikeres és nyereséges!

Győri Ottilia szerint is optimális a hely. Ha egy ilyen folyamat elkezdődik, az tovább gördül és beindulhat egy megújulás, sok dimenzióval!

Legvégül, a beszélgetés zárásaként Horváth Jenő megemlítette az Óbudán működő Kobuci kertet, mely sok szempontból példaértékű lerhet egy ilyen Budakeszin is formálódó elképzelés szémára. Az asztalt körbeülők ezt hallván javasolták, hogy érdemes lenne felvenni a kapcsolatot a Kobuci kert vezetőjével, aki minden bizonnyal válaszolna a felmerülő kérdésekre.

A szót, tett követte. A budakeszi Kedd 9 résztvevői ellátogattak Óbudára, a Kobuci kertbe, ahol tájékozódtak az ottani projektről Kaszap Gábortól, a rendkívül sikeres vállalkozás megálmodójától, vezetőjétől. Nagyon őszinte, nyílt válaszai sok segítséget adhatnak, hogy a fentikben felvázolt álom valósággá válhasson.

(Egy későbbi cikkünkben bővebben is fogunk írni a Kobuci kertről.)

 

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.