Kellemes Ünnepeket! Egy rossz kifejezés, melyről azt hittük eltűnik a rendszerváltással

Ha valaki elolvassa ezt a cikkünket, meglepve láthatja azt, hogy a megszokott főkép helyén üresség tátong. Nem véletlenül. Ez a semmi illusztrálja a legjobban azt az ürességet, azt a semmiről nem szóló üzenetet, mely a háború utáni évtizedekben terjedt el és ivódott bele a tudatunkba, lelkünk legmélyére is. „Meghonosításának” a célja az volt az akkor uralkodó szemlélet szerint, hogy a Karácsony vallási eredetének, Jézus születésének, a jászol melegének jelentőségét feledtesse. Hozzá tesszük, nem kis sikerrel. Hisz ma is sokan használják. Talán még annak is a szájára jön egyszer-egyszer, aki már úgy gondolta, hogy a rendszerváltást követően kitörölheti a tudatából.

Ennek a kifejezésnek a bírálói leggyakrabban a következő szavakkal szokták jellemezni ezt a sajátos köszöntést: „Tudod, hogy mi a KELLEMES dermesztő hideg teleken? Egy nagy lavor meleg lábvíz!”

E rövid kis publicisztikánk mellé ajánlanánk, hogy honlapunk írásainak kedvelői olvassanak el egy ehhez a témához tágabb értelemben tartozó, gondolat gazdag  cikket, melyet a Budakeszin élő Baritz Sarolta Laura, domonkos rendi nővér jegyez., "Advent, emberközpontú szemmel" címen http://valasz.hu/publi/advent-ember-kozpontu-szemmel-126695.

Baritz Sarolta, Laura nővér 2017-ben Rómában, egy XVI. Benedek pápa alapította vatikáni elismerést kapott.https://szerzetesek.hu/hirtegla/baritz-sarolta-laura-op-nyerte-ratzinger...

 

 

 

 

Megosztás/Mentés Megosztás