Kemence szentelés és termelői piac a Szent László házban

A mai napon, 2012. október 6-án  Kristóf atya felszentelte a Szent László ház udvarán a budakeszi egyházközség kemencéjét és megjelentek a termelői piac első árusai is.

Mészáros György, az egyházközség gondnoka tájékoztatta honlapunkat ebből az alkalomból. Megtudtuk tőle, hogy Kristóf atya már régóta szeretett volna a ház udvarán egy kemencét, melyet a budakeszi egyházközség 12 tagjának és a hívek adományaiból építettek fel. A kemence tervezési és építési munkálatait a Budakeszin élő építész-tervező-kemenceépítő Kóbor József teljesen ingyenesen ajánlotta fel az egyházközségnek, a felépítésben több civil is részt vett.
 
Kristóf atya ezen a verőfényes, őszi napon megáldotta és megszentelte a legújabb budakeszi összefogás eredményét, az elkészült kemencét, mely a jövőben az egyházközség rendezvényeinek a színhelye lesz, és ahol megrendelés alapján lehet majd a jövőben kenyeret sütni. Azt is megtudtuk, hogy a helyi Karitász ebben a több funkciós kemencében fogja sütni a budakeszi rászorulók számára a város disznaját is. A kemence avatás végén lefotózhattuk az első friss, ropogós, színező- és adalékanyag nélkül kelt kenyereket.
 
Mészáros Györgytől, aki a termelői piac szervezője, megtudtuk, hogy a jövőben szeretnék, ha szombatonként a termelői piac és a kemence egy időben lenne látogatható. Ezzel vélhetőleg lényegesen nagyobb lesz majd az érdeklődés a piac iránt is, melyet az első alkalommal még kevesen kerestek fel.
 
Cikkünkhöz mellékeltük Kóbor József néhány megvalósult kemence tervének a fotóit, ill. egy videó felvételt is.
Forrás: Kóbor József Építész Tervező Kft. Facebook
 
 
Kóbor József kemencéiről képek a Galériában
 
 

 

Megosztás/Mentés Megosztás