A Keszi Íjászok elismerése

Pest Megye Közgyűlése szabadidő kategóriában a 2019. év legeredményesebb szervezetének a Keszi Íjászok Csapatát jelölte. December 11-én Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke a Keszi Íjászok eredményes és kitartó munkájának elismeréseként díszoklevelet és serleget adott át és közben méltatatta a csapat eredményeit. A kivetítőn a csapat elmúlt több mint egy évtizedes tevékenységéről láthattak izgalmas fotókat a jelenlévők.

A csapat és városunk képviseletében az ünnepségen Mogyorósi Imre, a Keszi Íjászok törzsfője, Oláh István, a Budakörnyéki Íjászok Egyesületének elnöke és Sigmond Bertalan Budakeszi alpolgármestere vett részt. 

A Keszi Íjászcsapat 2009-ben Budakeszin alakult meg egy baráti társaságként, célként a IX-X. századig terjedő időszak íjászhagyományainak megőrzését, népszerűsítését, a korszak történelmi örökségének ápolását, tudatosítását, politikamentes bemutatását, példaértékű tapasztalatainak felhasználását tűzték ki. Fő tevékenységük a tradicionális íjászat korabeli harcmódoknak gyakorlása és népszerűsítése volt, elsősorban előadások és íjászbemutatók keretében. Emellett bemutatták honfoglaló eleink korhű ruházatát, fegyvereit és egyéb eszközeit. Segítettek Budakeszi honfoglalás kori történetének feldolgozásában és bemutatásában is. Tevékenységük igazi kulturális hagyományőrzés és értékközvetítés volt, és Budakeszin sikerült összefogni a tradicionális íjászatot szerető, az iránt érdeklődő embereket.
 
A csapat Budakeszin és a szomszédos településeken az elmúlt évtizedben számtalan bemutatót tartott az általános iskolában, az óvodákban, a Gyereknapok állandó képviselője volt, szinte minden évben íjászoktatást és versenyt is szerveztek a gyerekeknek. Többször érkeztek diákcsoportok a gyakorlóterükre is, a Nagy Sándor József Gimnázium tanulóival még egyszer olasz vendégdiákok is érkeztek. A nyári időszakban többször csatlakoztak az iskolai gyerektáborok programjaihoz íjászoktatással.
 
Negyedévente szertűz gyújtással ünnepelték meg a Napfordulókat és Napéjegyenlőségeket, ezek a rendezvények nyilvánosak voltak, előfordult, hogy 70 vendégük volt a Tündérkert elnevezésű gyakorlóterükön a mamutfenyők fölötti dombon. Ezeken az események örömíjászattal kezdődtek, mindenki kipróbálhatta az íjfeszítés tudományát, majd sötétedés után az íjászok tüzes nyílvesszőket kilőve gyújtották be a szertüzet. 

Minden év kiemelkedő eseménye az ópusztaszeri Nyílzáporon való részvétel volt. A csapat fénykorában 24 teljesen felszerelt íjásszal érkezett és a közel kétezer résztvevő íjásszal együtt igazi nyílzáporral emlékeztek a magyar történelem egyik legdicsőségesebb haditettére, a pozsonyi csatára.  

A csapat több tagja íjászversenyeken is részt vett és eredményesen szerepelt. A csapat különféle koreográfiákat is betanult és több fellépésen vett részt szerte az országban, többször Erdélyben is. 
 
2017-ben a Keszi Íjászok, a budajenei Levéd Őrsége, a zsámbéki Mátyás Íjászai csapatok és további pátyi íjászok megalakították a Budakörnyéki Íjászok Egyesületét (BÍE, weboldaluk: http://www.budakornyekiijaszok.hu/), amely a Zsámbék-medence hagyományőrző íjászait fogja össze és a Keszi Íjászok jogutódjának is tekinthető. Az egyesület szeretettel vár minden fiatalt és felnőttet, férfit és nőt, a nemzetért tenni akaró magyart!
 

Beágyazandó videók:
Szertűz gyújtás hangulata (2012):
https://www.youtube.com/watch?v=xxFAW9A81yA
Keszi Íjászok akcióban 2013-ben:
https://www.youtube.com/watch?v=qZ0lrlybGWU
Nyílzápor 2014-ben:
https://www.youtube.com/watch?v=hoJI-j-Pi8Q

 

 

Megosztás/Mentés Megosztás