Készítsünk együtt bio- napozókrémet

A Balaton vízéből kimentettem egy katicabogarat. Pöttyeit szinte alig láttam, testét vastagon bevonta a naptej maradvány. Megdöbbentő látvány, mikor üldögélsz a vízparton és látod, amint hatalmas foltokban a napolaj/naptej lebeg a víz felszínén.

„A napolaj, a többi olajhoz hasonlóan gyorsan szétterül nagyon vékony rétekben, filmszerűen a víz felszínén, és ezzel meggátolja az oxigén vízbe történő beoldódását. Mindezen túl ellehetetleni a biológiai úton képződött, - kis mennyiségben ártalmatlan, de nagy mennyiségben a vízi élőlények több csoportjára halálos-, vízben oldott gázok (a vízben lebomló szerves anyagok bomlásuk során metánt, kén-hidrogént, valamint ammóniagázt oldanak be) kipárolgását. A vízi élőlények számára ez a halálos ítélet. A halak esetében például a szennyezés a kopoltyúra tapad, s ezzel ellehetetleníti a halak számára, a már amúgy is nehézkes oxigénfelvételt a vízből. Arról nem is beszélve, hogy nem csak az olajfolt által gátolt oxigén beoldódás miatt van kevesebb oxigén a vízben, hanem azért is, mert minél melegebb a víz hőmérséklete, annál kisebb mennyiségű oxigént képes magába fogadni.”- forrás: http://greenpeace.blog.hu/2012/07/06/olajkatasztrofa_fenyegeti_a_balaton-t
 
Régi vágyam, hogy olyan fényvédelemmel lássam el a családomat, ami nem káros a bőrünknek, szervezetünknek és vizeinknek sem. Egyik kedvenc időtöltésem, mikor krémeket, olajkeverékeket készíthetek különböző problémákra.  
Az alábbi kence szinte percek alatt elkészíthető, és bátran alkalmazhatjuk a nyár folyamán. Az idén három adagot készítettem belőle és tökéletesre sikerült, így még csak eszembe sem jut, hogy kereskedelmi naptejhez nyúljak.
 
A napozás szabályait tartsuk szem előtt: 12 óra és 16 óra között lehetőleg tartózkodjunk árnyékos helyen! Fogyasszunk sok folyadékot, akkor is, ha nem érezzük magunkat szomjasnak. Megfelelő táplálkozással biztosíthatjuk a belső fényvédelmet.  
 
Napozókrém szezámolajjal- kókusz és levendula illattal
 
Megvásárolandók listája:
200 ml (kb. 1 csésze) szezámolaj – itt is érvényes a szabály, hogy csak jó minőségűt használjunk. 
20 ml kókuszolaj - kihagyható, ekkor viszont a szezámolaj 220ml-re emelkedik.  
30 g méhviasz –méhészeknél kapható   
4-5 evőkanál cink oxid- fizikai fényvédő adalék napvédő készítményekhez, mely elnyeli, illetve visszaveri az UVB és az UVA sugarakat. A naptej beszívódása után csak egy áttetsző fehér fátyol marad a bőrfelszínen. Ártalmatlan anyag, nem hatol be a bőrbe. Gyógyszertárban megvásárolható.
3-4 nagyobb E- vitamin kapszula-gyógyszertárban beszerezhető, gyulladáscsökkentő hatású.
E- vitaminból akár kicsit több is mehet bele, mert jó hatással van a bőrre napozáskor.
Kb. 10-15 csepp levendula illóolaj – de kihagyható 
Az összetevőket spatulával szoktam összekeverni. Fémet és műanyagot nem használok.
 
Elkészítés: 
A gőz fölött dolgozunk. Az olajokat gőzfürdőben melegítsük fel, adjuk hozzá a méhviaszt és keverjük simára. Ha teljesen összeolvadtak, vegyük le a gőzről, és adjuk hozzá az E vitamint, majd a cink-oxidot. Kevergessük, ha már langyosra hűlt adjuk hozzá az illóolajat. Ha jól elkevertük már önthetjük is zárható üvegekbe, de csak akkor tegyük rá a tetejét, ha már kihűlt. (Tehetjük műanyag dobozba is, ekkor viszont meg kell várni, hogy teljesen kihűljön a kencénk.) 
Az illóolajjal óvatosan bánjunk, mert sok olyan illóolaj van, ami fényérzékenységet okoz. Ha illatosítani szeretnénk, ajánlom a levendulát, ez mindig, mindenkinek jó.  Az adagolt-cseppek- számára ügyeljünk, mert töményen szinte mindegyik illóolaj fényérzékenyítő! 
 
Javaslat: 
A felsorolt összetevőknél ügyeljünk arra, hogy jó minőségű alapanyagot, vásároljunk!
Mikor kipróbálásra készítek valamilyen kozmetikumot, először mindig a megadott mennyiség felét készítem el. Ez azért is fontos, mert nem tartalmaz tartósítószert és avasodhat benne az olaj, így érdemes annyit készíteni, amennyit fel is tudunk használni.
 
Jó tudni!
Vigyázzunk a napozással, az erős sugárzású időszakban ez a napozókrém sem fog teljes védelmet adni.
A cink- oxidot ne lélegezzük be, megenni sem szabad, mert mérgező, ezért nagyon alaposan mossuk ki a használt edényeket, eszközöket! A bőrünkre kerülve nem ártalmas, mert nem szívódik fel a bőrön keresztül. 
A cink-oxid száríthatja a bőrt, ezért ha szükséges használjunk bio- testápolót.
 
Kapcsolódó írások: 
 
Fotó: Vecsei Zoltán
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás