A Kulturális Örökség Napja a Béka-tónál

Nagyszerű családi programmal állt elő a Kulturális Örökség Napjai alkalmából az EFMK és a Nagy Sándor József Emlékházban működő Idegenforgalmi Információs Központ. 21-én, szombaton Oszlánszki Szilvia vezetésével mintegy 50 fő, többségében sokgyermekes család találkozott a Rákóczi utca és a Madár-köz sarkán, hogy megismerjék a budakesziek által többségében még fel nem fedezett Béka-tavat. A kiránduláson részt vett Bakács Bernadett alpolgármester asszony is. A mintegy 3 órás családi kirándulás résztvevői fél órás sétával értek oda a Béka-tóhoz, ahol a Fiatal Természetkedvelők Klubja nevében Tóth Balázs biológus ismertette meg velük a Budai hegyekben ritkaságszámba menő aprócska, mindössze 50-60 m2-es tengerszem történetét.

A Béka-tó egy természetes eredetű kis erdei tavacska a János-hegy dél-nyugati oldalán. Ez a tavunk a Budai-hegység legnagyobb felületű állóvize. Létezését az az egyedi helyzet okozza, hogy a Budai-hegység javarészt meszes talajviszonyai között, ezen a helyen agyagos a talaj, ami a lefolyó vizeket itt nem ereszti át a mélytalajba, így aztán gyakran még a legnagyobb nyári kánikulában is van víz a tavacskában, amely ebihalak, többféle béka, pettyes gőte és vízicsiga élőhelye, ahol szívesen dagonyáznak a vaddisznók, őzek, szarvasok és rókák is. Nyaranta hatalmas lepke- és szitakötőrajok is ellepik a zöld színben pompázó kis tengerszem környékét. A srácok nagyon élvezték, mikor Tóth Balázs biológus bemutatta nekik az eléjük táruló vizes élővilágot, melyet kis szűrük segítségével halásztak ki a vízből, majd a kis előadás végén ugyanoda eresztették vissza a békákat, ebihalakat.

            

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A program végén a gyerekek nagyon élvezték a kincskeresés örömét is, ahol a bokrok, fák alján mindenféle kedves kis ajándékokkal lepték meg őket a szervezők.
 
Az elbúcsúzás előtt mi, szülők, valamennyien megegyeztünk abban, hogy máskor is szívesen részt vennénk egy ilyen jól sikerült családi kiránduláson.
 
Hihetetlen, hogy Budakeszi és természeti környezete sokunk számára mennyi felfedezésre váró szépséggel van megáldva!
 
Fotók: Fiatal Természetvédők Klubja
           Vecsei Anett
 

 

 

 

 

Megosztás/Mentés Megosztás