Ládafia-Irafashion, újrahasznosított ruhák, FYT nyakkendők. Egy rendhagyó kiállítás a Budakeszi Idősek Otthonában. Interjú Hegedűs Irával

Ad hoc, mindösszesen három órás  „Köszönöm” kiállítás nyílt az  Irarefashion és FYT nyakkendők  darabjaiból az Erkel utcai Idősek Klubjában. A „szerzőt”, Hegedüs Irént kérdezzük a kiállítás okáról.

- A kiállítás apropóját az adja, hogy ebben az évben egy korszerűen felújított épületet vehetett birtokba az Idősek Klubja. Az ide rendszeresen járó hölgyek az itteni dolgozókkal karöltve munkálkodtak a környezet kialakításán.  A gyepesítés érthető okból még nem kezdődött meg, de gyönyörű cserepes virágokat ültettek és tették vidámabbá a helyet. A virágültetés nem egyszeri alkalom, hanem mindennapos gondozás, és leszögezendő tény, hogy ezek a virágok egész nyáron virítanak mutatván, hogy az itteni hölgyek folyamatos tevékenységüknek tekintik a szépítést. Édesanyámat szoktam kísérni az Idősek Klubjába, s nekem minden alkalommal jókedvem kerekedik tőlük, s mint tudjuk, a jókedv derűsebb napot hoz az életünkbe.  Ezeket a derűs napokat szeretném viszonozni az Irarefashion és FYT nyakkendők „Köszönöm”kiállításával remélve, hogy ma én is egy derűsebb napot lopok az életükbe.
 
- A kiállított ruhák meglehetősen szokatlanok férfi szemmel nézve…
 
- Recycle – újrahasznosítás, refashion – újrahasznosítás az öltözködésben. Pénztelen korunk egyetlen pozitív hozama, hogy rákényszerít bennünket, nézzünk körül meglevő, igaz értékeink között, és tárgyi értékeink felfedezésével párhuzamosan gondolkodásunkat is az igaz értékszemlélet köré csoportosítsuk. Én e tárgyi, igaz értékeket a ládafiából előkerülő kézimunkában fedeztem fel, ezeket a régi hímzéseket, horgolásokat építem be a mai  ruhatárába. Véletlenül sem akarom utánozni a régi korok ruháit, emiatt kapnak hangsúlyt az egyéb díszítések, szokatlan, akár tépett szabás is.  Könnyen lehet, a hagyomány kedvelői erre felszisszennek, én azonban úgy vélem, ha a mai divat értékes elemeket használ úgy, hogy azok hordhatóak legyenek az utcán is, ezzel a magyar népművészet népszerűsítésének szolgálólányaként működik.
 
- Ha a ruhákat a szokatlan jelzővel illettem, akkor a nyakkendők minimum extravagánsak.
 
Az örökké létező kockafejűség örök szimbólumai a változtathatatlan örök szürke nyakkendők, gondoltam, ezt a szimbólumot elorozom és önmagát állítom viselőivel szembe azzal, hogy felöltöztetem. Miközben a szürke nyakkendők után kutattam, rengeteg gyönyörű, továbbgondolást kínáló nyakkendővel találkoztam, így született meg az FYT nyakkendő család.  A stílus egy nagy játék, ami a tökéletesség irányába tör, díszítéseimmel az adott nyakkendő stílusát fokozom, vagy ellenkezőleg, ellensúlyozom, néha valamiféle saját filozófiát belecsempészve. Az FYT nyakkendő család egyértelmű üzenete a férfiak számára, hogy ne féljenek a színesedéstől, díszítésektől, a honfoglaló férfiak is híresek voltak jólöltözöttségükről.
 
Gardézi, XI. századi perzsa történetíró írta 920 táján, hogy "a magyarok ruhája brokát, fegyvereik ezüsttel vannak kiverve és gyöngyökkel berakottak".     
 
A nyakkendő család neve FYT -  mindegyik egyedi -, ebből az utolsó két betű a your tie, a te nyakkendőd, az első lehet bármi, meghagyom viselőjének a szabad választást. Lehet fantastic – fantasztikus, frenetikus, feledhetetlen,  felbecsülhetetlen, fantáziadús, - a másik oldalról pedig  fárasztó, fafejű,  fébolond, felháborító, felbosszantó, azok az értékek, amelyeket a konkrét FYT nyakkendők konkrét viselője képviselni kíván. Szabad inggel hordani, de a divat szerint pólón, vagy nyáron akár meztelen bőrön, tüntetve a kockafejűség ellen. 
 
A kiállítás installációja meglehetősen szerény – pár vállfa, ruhaszárító és az itteni virágok. Azzal, hogy vállaltam ezt a kiállítást, ki akarom jelenteni,  a pénztelenség nem szünteti meg értékeinket, gondolatainkat, kreativitásunkat, alkotó kedvünket, csak néha szégyellünk kirukkolni vele a megszokott körítések hiánya miatt. Én úgy vélem, az alkotó, gondolkodó emberek feladata most is, hogy elégedetten húzzák ki magukat mások és önmaguk előtt, és hangosan  kimondják: Lám, nem hiába jöttem a világra. 
 
Képek nagyobb méretben, a Galériában
 

Fotók: bnkid.com

 

 

Megosztás/Mentés Megosztás