Lakossági hulladékudvar lesz Budakeszin? MI AZ A HULLADÉKUDVAR?

A közelmúltban a Budakeszi Önkormányzat egy hulladékudvar megvalósításának lehetőségéről döntött. A megvalósítás pályázati források bevonásával, térségi program részeként jönne létre. A telepet a jelenlegi szennyvíztelep egy használaton kívüli részén alakítanák ki.

Hulladékudvar fogalma

A lakossági hulladékudvar a háztartásokban keletkező veszélyes és speciális hulladék átvételét végzi. A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett, önálló, zárt átvevőhely. Szolgáltatásai  térítésmentesek a helyi, lakossági eredetű és mennyiségű hulladékra vonatkozóan.
 
Veszélyes hulladék átvétele esetén rögzítik a leadott hulladékok mennyiségi és minőségi jellemzőit és a hasznosító vagy ártalmatlanító telephelyre történő elszállításig elkülönítve tárolják.
 
A térítésmentesen igénybe vehető lakossági hulladékudvarok üzemeltetői a helyi önkormányzatokkal állnak kapcsolatban.
 
Leadható hulladékok
 
A gyűjtött hulladékok listája hulladékudvaronként és üzemeltetőnként eltérő. Konkrét hulladékleadási szándék esetén minden esetben közvetlenül, az adott telephely üzemeltetőjétől kell tájékoztatást kérni a nyitvatartási időről, a leadható hulladékok fajtájáról és mennyiségéről!
 
A hulladékudvarba csak szelektíven, egymástól külön gyűjtve szállíthatók be:
 
-Másodnyersanyagok: papír-, üveg-, műanyag-, fém- és zöldhulladék, gumiabroncs
-Lakossági veszélyes hulladékok: háztartási berendezés, elektronikai hulladék, szárazelem, akkumulátor, festék- és lakkmaradék, sütőzsiradék, növényvédőszer-maradék, fénycső és izzó, fáradt olaj és veszélyes anyaggal szennyezett csomagolóanyagok.
-Építési és bontási hulladékok, háztartási lom (utóbbiakat ritkábban és csak kis mennyiségben)
 
Az átvehető hulladékok fajtáját (EWC kódja) és maximális mennyiségét hatósági hulladékátvételi engedélyben határozzák meg.
 
Nem leadható hulladékok
 
Robbanás-, fertőzés- és sugárveszélyes anyagokat, laborvegyszereket a hulladékudvarok nem vehetnek át. Bármilyen nem - átlagos - háztartási mennyiségű hulladékot sem. Nem adható le olyan hulladék, ami nem szerepel a hulladékudvar telephelyére kiadott hatósági engedélyben.
 
A hulladékudvar személyzete megtagadhatja a hulladék átvételét. Ezért fontos minden hulladékleadási szándék esetén körültekintően érdeklődni.
 
A nem leadható hulladékot birtoklók az adott hulladékra érvényes átvételi engedéllyel rendelkező szakcég (hulladékudvar, veszélyes anyag szállító cég) számára kötelesek átadni azt, vagy megrendelni a hulladék elszállítását.
 
Linkek:
 

Forrás: hulladekudvar. hu. Köszönjük a honlapnak, hogy rendelkezésükre bocsátotta az itt leközölt  nagyon alapos és mindenre kiterjedő tájékoztatást!

Megosztás/Mentés Megosztás