Lélek - Melengető (15.) Október, Mindszent hava, Ősz hava, Magvető hava, Skorpió hava

Október az  igazi őszi hónapunk, talán a legszebb, legszínesebb. Gyönyörködjünk, és élvezzük a színpompás természet utolsó ajándékait. A tarka leveleket, színes terméseket, mert lassan a pihenésre, a közelgő télre készülnek. A nyári felpezsdült élet után talán nekünk is egy kicsit harmonikusabban, figyelmesebben kellene élni. Észrevehetően rövidülnek a nappalok, az éjszakák hosszabbodnak. Az esték és reggelek hűvösebbek lettek, el kell már a kardigán és az esőkabát. Hajnalban harmat ül a fákon és füveken. A vízcseppek játékos csillogással kápráztatnak el minket a verőfényben. Iskolába, munkába menet gondoljunk arra, hogy a reggeli friss levegő eljut a sejtekbe, felfrissíti a vérkeringést, végül az agyunkat. Lélegezzünk mélyeket a szabadban  és élvezzük jótékony hatását. Délutánonként, ha módunk van rá sétáljunk egyet az aranysárga, őszi napsütésben. A természet tárháza tartogat még ebben a hónapban is  friss zöldségeket, gyümölcsöket számunkra. Töltsük fel szervezetünket vitaminokkal a téli hónapokra.
 
Padlizsán: népies neve törökparadicsom, amely elárulja, hogy Magyarországra a török uralom idején érkezett.
Vitamin összetételét tekintve nagy mennyiségben tartalmaz karotint, B1-, B2-, B3 és C-vitamint, kalciumot, foszfort, vasat, rezet, magnéziumot és sok káliumot. A kék színű antociánok a japán kutatások szerint a koleszterinszintet csökkentik, és a "jó hatású" HDL-koleszterinszintet  növelik. Az Indiai természetgyógyászat szerint vérképzőhatása is van, vízhajtó, emésztést serkentő. Fogyasztása mindenkinek ajánlott, de különösképpen cukorbetegeknek, reumásoknak, máj és vese betegeknek kedvező a  hatása. A legtöbb vitamin a héjában található, ezért ne hámozzuk meg!
Készíthetünk belőle: padlizsánkrémet télire, töltött padlizsánt, azonban a zakuszkáról se feledkezzünk meg.
 
Brokkoli: a káposztafélék családjába tartozik, a Földközi-tenger vidékéről származik. Elsőként a rómaiak termesztették kultúrnövényként, de nagy mennyiségben csak a XVIII. században vált ismerté. Jelenleg leginkább Franciaországban, Olaszországban és Angliában jelentős a növény fogyasztása. Könnyen emészthető,ezért az érzékenyebb gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják.
Vitamin tartalma: gazdag C-vitaminban, karotinban megtalálható benne  B1-, B2-vitamin, a folsav (B9), niacin (B3), pantoténsav (B5) és a tokoferol, más néven E-vitamin.
Ásványi anyagai közül igen jelentős a kálium, kálcium, magnézium, nátrium, vas, cink és a foszfor. Vitamin tartalma mellett gazdag még növényi flavonoidokban. Fogyasztása a pajzsmirigyre is jótékony hatással van.
 
A régi megfigyelések szerint októberben sokszor van még szép idő. Sok helyen még javában zajlik a szüret és az aratás, de a munka befejezésének is megvan a napja. A hagyomány szerint Vendel napjára, azaz október 20-ára már végezni kell a mezei munkával, mert ezután beköszönt a hideg. Amilyen az idő másnap, 21-én, Orsolya-napon, olyan télre kell számítani. Ha szép idővel köszönt minket ez a nap, akkor karácsonyig nem kell mástól tartani. Ebben a  hónapban is megemlékezünk szentekről, vagy történelmi eseményekről, párat szeretnék kiemelni.
 
Október 04. Ferenc napja
Több egyház az egykori olasz szerzetesre, a Ferences Szerzetesrend megalapítójára, Assisi Szent Ferencre emlékezik meg. Életét megismerhetjük  többek között Zefirelli: Napfivér, Holdnővér című gyönyörű filmjéből. Szeretettel ajánlom a Kedves Olvasó figyelmébe, véleményem szerint az egyik legszebb film a világon. Nagyobb gyermekeinkkel igazán szép, meghitt közös délutánt vagy estét tölthetünk el együtt  e családi film megnézésével.
 
Október 06.
Megemlékezünk a tizenhárom aradi vértanúról. Akiket Aradon végeztek ki 1849.október 6-án, megtorlásként.
 
Október 08.  Magyarok Nagyasszonya ünnep
Mária ünnepünk több is van egy évben. Szent István királyunk halála előtt Szűz Máriának ajánlotta fel népünket, országunkat. Ezért Nagyasszonynak szólította népünk őt imádságaiban és énekeiben.
 
Október 23.
Ne felejtsünk el este gyertyát gyújtani az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc áldozataiért.
 
Heti gondolat…
Assisi Szent  Ferenc imája a békéért
 
Uram, tégy engem a békéd eszközévé, hogy szeretetet vigyek oda, ahol gyűlölet uralkodik,
hogy a megbocsátás szellemét vigyem oda, ahol széthúzás van,
hogy harmóniát vigyek oda, ahol békétlenség van,
hogy hitet vigyek oda, ahol kételyek vannak,

hogy örömöt vigyek oda, ahol szomorúság lakik.
Uram, add meg nekem, hogy én vigasztalhassak ahelyett,
hogy engem vigasztalnának, hogy én értsek meg másokat ahelyett,
hogy arra vágynék, engem értsenek meg,

hogy szeressek inkább, minthogy engem szeressenek.

Mert aki elfelejti magát, az találja meg, aki megbocsát, annak megbocsátanak,
aki meghal, az fölébred az örök életre.
Ámen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vecsei Anett (Természetgyógyász-Reflexológus)

 

 

Megosztás/Mentés Megosztás