Lélek- melengető (22.) Április – Szent György hava – Tavaszhó – Szelek hava

Április hónapunkra a szeszélyes időjárás jellemző, bár úgy gondolom idén március hava is tartogatott meglepetéseket számunkra. Hol gyönyörű  tavaszi reggelre ébredtünk, hol a tél fehér puha paplannal lepett meg bennünket. A természet lassan ébred téli álmából. Talán már nem kell sokáig várni a tavaszra. Megnyugtató látvány mikor kertünkben a virágok teljes pompájukban várják, a virágport gyűjtögető méhecskéket. Tavasszal  szomszédunk virágzó gyümölcsfái olyanok, - mint a  hófehér ruhába öltözött tündérlányok. Kellemes zene fülünknek a  virágok környékén, és a fák koronájából hallható dongás, zümmögés. Én legalábbis nagyon szeretem. A fákon ilyenkor, méhek és más beporzó rovarok százai, ezrei végzik a természet által rájuk szabott feladatot, a virágok beporzását. Áldásos munkájuknak köszönhetően a fák hajtásai berakódnak, gyümölcsökkel ajándékoznak meg minket. A méhek gondoskodnak rólunk, mert méhek nélkül nincs termés, nincs élelem, és nincs élet sem. Még ha ez hihetetlennek is tűnik.
Albert Einstein elgondolása:​
– „Ha a méhek eltűnnek a Föld színéről, az emberi faj mindezt csupán négy évvel éli túl."
Hogy ez mennyire igaz, remélhetőleg nem tudjuk meg. Ellenben Amerikában a méhek pusztulása miatt tönkre mentek a gazdák.
 
 
Ez hogyan történhetett?
Az USA középső és déli államaiban történt, hogy  a  méhpusztulás megrengette a mezőgazdaságot. Nem egy rosszul elvégzett permetezés miatt, hanem azért, mert a növényekben éveken keresztül felhalmozódtak a vegyszerek. Elterjedt a méhekre veszélyes varroa betegség, és a gyógyszerre sem reagáltak jól a méhek. Mindez együtt váltotta ki a tragédiát. Ekkor döbbentek rá a farmerek, hogy milyen fontosak a méhek, hiszen a gyümölcsösökben, a repcében, a napraforgóban a porzás elmaradt. Ez bármelyik országban előfordulhat, ahol nem megfelelő a környezetgazdálkodás. A természet rendjébe sokszor többféleképpen beleavatkozunk. Vegyszerek alkalmazásával, környezet és vízszennyezéssel az élővilágot szinte megsemmisítjük.
„A természetben mindennek megvan a maga helye, csodálatos egyensúly ez, amit az ember csak felborítani képes.” - /Korzenszky Richárd  magyar bencés szerzetes és teológus/ 
Vigyázzunk a méhekre!
Április végén van Magyarországon a méhek napja, ezért állítottam őket írásom középpontjába.
 
Kalendárium dióhéjban
 
Április 1. Húsvét hétfő
A naphoz kötődő népszokás a locsolkodás. Egykor vidéken a lányokat a kúthoz, vályúhoz vitték, és vödörrel leöntötték.
Ez a népszokás vidéken ma is él, azonban a városi legények illatos kölnivel locsolják meg a lányokat. A legények a locsolásért piros vagy hímes tojást kapnak a lányoktól.  A keresztény hagyomány a locsolkodást a keresztelésre vezeti vissza, mely hajdan vízbemerítéssel, leöntéssel történt.
 
Április 4.
- Juhász Gyula születésnapja /1883/ A 20. század első felében Magyarország egyik legelismertebb költője.
- Szintén ezen a napon van Kőrösi Csoma Sándor születésnapja /1784/.  A magyarság ázsiai gyökereinek kutatója, az első tibeti nyelvtan és szótár szerzője. Munkáit nagy nemzetközi elismerés fogadta.
- 1975. április 4-én a Lánchíd budai hídfőjénél, a Clark Ádám téren, a sikló előtti parkban avatták fel az országos főútvonalak kiindulópontját, a 0 km-t ábrázoló térplasztikát, Borsos Miklós szobrászművész alkotását.
 
Április 7. - Egészségügyi Világnap
1948. április 7-én az ENSZ szakosított intézményeként megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Április 11. Költészet napja
József Attila születésnapja, ezen a napon lenne 108 éves, nemzetünk nagy költője.
 
Április 24. György napja
Szent György vértanúra emlékezünk. A  IV. században halt vértanú halált Lyddában, amelynek nevét hamarosan Georgiopoliszra változtatták. Édesanyja hatására lett keresztény. A görög egyház a nagy katonaszentek között tartja nyilván. Liturgikus ünneplése a középkorban egyenrangú volt a karácsonyéval. Sárkányölőként való ábrázolása ugyancsak középkori eredetű, amikor Krisztus erejében bízva legyőzte a sárkányt és megmentett egy várost a rettegéstől.
 
 
 
Április 25. Márk napja
Szent Márk a négy evangélista egyike. Az apostolokat kísérte misszióikon, Pált Rómába is követte, így szemtanúja volt vértanúságának. Péter apostolhoz is szoros kapcsolat fűzte. Evangéliuma Kr. u. 50 és 60 között íródott első sorban Péter apostol tanításait tartalmazza. A hagyomány szerint az alexandriai egyház alapítója és a város első püspöke. E napon van a „búzaszentelő körmenet”, amely visszanyúlik az ősi pogány Róma, termések megtartásáért való áldozati napjához.
 
 
 
Április 30.
A  Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük a méhek napját Magyarországon. Hazánkban  alacsony a méz és - méztermékek fogyasztása, a program célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése a lakossággal. 
 
 
És végezetül szeretnék megemlíteni egy különleges dátumot is e hónapra vonatkozóan:
 
Április 2.:
1 éves a MI kisvárosunk Budakeszi Családi Magazinja
Tavaly ilyenkor szerkesztőségünk kis csapata nagy örömmel, várakozással és tele izgalommal indította el ezt a színes honlapot. Egy éves évfordulónk alkalmából szeretettel köszöntöm Olvasóimat. Köszönöm, hogy megtisztelnek bizalmukkal, hogy olvassák írásaimat. A harmónia jegyében kívánok jó egészséget minden kedves Olvasómnak!                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
Heti gondolat…
"Isten mindennap ad nekünk egy pillanatot, amikor megváltoztathatunk mindent, ami boldogtalanná tesz. S mi mindennap úgy teszünk, mintha nem vennénk észre ezt a pillanatot, mintha nem is létezne, mintha a ma ugyanolyan lenne, mint a tegnap, és semmiben sem különbözne a holnaptól. De aki résen van, az észre fogja venni a mágikus pillanatot. Bármikor meglephet minket: reggel, amikor bedugjuk a kulcsot a zárba, vagy az ebéd utáni csöndben, és a nap bármelyik percében, amelyik nem látszik különbözőnek a többitől. Mert ez a pillanat létezik, és ebben a pillanatban a csillagok minden ereje belénk száll, és segítségükkel csodákra leszünk képesek." Paulo Coelho
 
Az anyaföld tanít-e minket? A földnek szíve van. Aki ráborul s fülét odaszorítja közös tápláló anyánk barna testéhez, rejtélyes dobogást hall alant, mintha egy óriási kalapács tompa ütései volnának, száz mérföldnyire mélyen belsejében; a szíve dobogása az. A föld gondolkozik is. Gondolatai a virágok. (...) És ha gondolkozik, ha szíve van, éreznie is kell tudnia, bánatának, örömének kell lennie. Nagy szárazság idején keble fölrepedezik s mint a szenvedő anya emlőin a gyermek, növényzete elsínylik, elsatnyul, míg ellenben harmatos hajnalon egész valója vidám mosoly. - Mikszáth Kálmán
 
Vecsei Anett (Természetgyógyász - Reflexológus)
 
Fotók: Wikipédia
          Vecsei Zoltán
 
Megosztás/Mentés Megosztás