Lélek-melengető (6.) Talpalatnyi föld. Konyha - kertecskénk titkai

Talpalatnyi föld. Konyhakertecskénk titkai

Családommal kertes házban lakom. Sokat vagyunk kint a kertben. Igazán csak akkor húzódunk be a házba, mikor megjön a zord tél. Február végén már számoljuk a napokat. Meddig kell még várni a tavaszra? Szeretünk a ház körül tenni-venni. Mindig akad munka bőven. Aki kertes házban lakik érzi, a kertnek lelke van. Ápolni, szeretgetni kell és meghálálja a gondoskodást, akár egy szobanövény. Szeretem a növényeket, madarakat sőt a bogarakat is. Kisfiammal szoktunk bogármentőt játszani. Megmentjük a bajba jutott bogarakat. Például betéved a lakásba egy dongó, óvatosan megfogjuk egy pohár segítségével és kiengedjük, hogy vissza tudjon repülni a „testvéreihez”. Etetjük a hangyákat, nehogy éhen haljanak.
Tavaly előtt nyáron kezdtünk el kertészkedni. Kertünkben kialakítottunk egy 15 négyzetméteres kiskertet. Talpalatnyi földünkön sok értékes növényt tudunk magunknak megtermelni. Szeretném megosztani Önökkel kiskertünk titkait. Akinek nincsen lehetősége arra, hogy kertészkedjen, bátran ültethet dézsába zöldségeket a teraszra. Például: petrezselymet,paradicsomot. Látogassunk el a kertészetekbe és kérjünk szakembertől tanácsot. Az ágyás szélére fodros petrezselymet ültettünk. Kora tavasztól késő őszig termeszthető. Tápanyagban gazdag. Az egyik legjobb lúgosító növényünk. Vértisztító, erős vízhajtó és vizelethajtó, tisztítja a húgyhólyagot és a veséket, valamint serkentőleg hat/ kálium miatt/ a vesék működésére. Vastartalma jelentős. Kálium tartalmának köszönhetjük, hogy a petrezselyem tisztítja az emésztő rendszert, valamint serkenti a máj munkáját. Ezen kívül megtalálható benne az A vitamin is. Következő sorban található a sárgarépa. /A Frakk című mese jut eszembe. Károly bácsi sárgarépát ültetett a veteményes kertbe. Frakk szerint hasonlít a függönyrojthoz./ Közkedvelt zöldségünk, amit édeskés íze miatt nyersen is szívesen fogyasztunk. Termesztésével kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak az ültésével. Rostban gazdag, ezért az emésztésre jótékonyan hat. Nyersen székrekedést megelőző. Ásványi anyagokban gazdag: kálium, kalcium,nátrium,foszfor,vas… Megtalálható benne E-, K-, B1-, B2-, B6-, C-vitamin. Béta-karotint tartalmaz, amelyet szervezetünk képes A-vitaminná alakítani. Az A-vitamin a látás épségének fenntartásához szükséges. Mivel a karotinok zsírban oldódnak, ezt a tulajdonságukat figyelembe kell venni az étel elkészítésekor. Javasolt az olíva olaj használata. Egészségesen tartja a bőrt, hajat, fogakat, fogínyt. Rágcsáljuk hetente többször nasi helyett.
Paprika: Szentgyörgyi Albert a paprikából vonta ki és dolgozta fel a C-vitamint. Ezért kapott Nobel díjat 1937-ben. Vitamintartalma: A, B vitamin szinte minden fajtája, C-vitamin jelentős mennyiségben és kevés E vitamin. Kálium és egyes B-vitaminok hatására csökkenti a koleszterint a vérben. Szent-Györgyi Albert gondolata: “Valamilyen ismeretlen ok folytán a természet a magyar pirospaprikát a legcsodálatosabb aszkorbinsav-raktárral látta el." 
Erős paprika:Tüdőtisztító, köptető hatású.Tisztítja az arcüreget,fertőtlenít csökkenti a koleszterin szintet. Csak kis mennyiségben fogyasszuk!
Paradicsom: Magas likopin tartalma miatt jó antioxidáns. Vitaminokban gazdag: A,B1,B2,C vitamin ezen kívül káliumot, magnéziumot, vasat tartalmaz. Egészséges táplálék, fogyasszunk belőle sokat. A népi gyógyászatban kelések érlelésére, kezelésére használták. Magas víz tartalma miatt megelőzi a vér besűrűsödését, meleg nyári napokon oltja a szomjúságunkat.
Kapor: A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns. Kiváló C-vitaminforrás. A kapor tartalmaz még A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot. Emésztést segítő hatása van. A tökfőzelék elképzelhetetlen lenne nélküle.
Spenót: népi gyógyászatban használták, például magas vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen. Sok káliumot tartalmaz, amely bizonyítottan igen fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Kiváló tisztító hatással van. Nyersen szendvicsbe téve nagyon egészséges.
Sóska: sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, flavonoidok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős. Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Fiatal leveleit használhatjuk salátába, kiváló leves készíthető belőle. Szintén nyersen szendvicsbe gasztronómiai élmény.
Fokhagyma: antibiotikum. Immunerősítő hatású. Megfázásos betegségek ellen hatékony. Szabályozza a koleszterin szintet.
Cukkini: K vitamint, sok C és B vitamint tartalmaz. A vitaminok a héj alatt találhatók , ezért nem érdemes meghámozni. Rostban gazdag, ezért könnyen emészthető. Diétázók is fogyaszthatják.
Retek: Közismerten gazdag C-vitamin forrás. Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. Vitaminban gazdag táplálék. Emésztést segítő, az étvágyat növelő, erősítő,méregtelenítő hatású. Az egészséges táplálkozás egyik feltétele,hogy fogyasszunk minél több nyers zöldséget,gyümölcsöt...Részesítsük előnyben a hazai és szezonális zöldségeket,gyümölcsöket. A kertünkben termesztett, gondozott növények egészségesek, vegyszermentesek. Fogyasztása örömünkre szolgál és kezünk munkáját dicséri.
Juhtúrós spenót krém: Turmixgépbe tegyünk tetszőleges mennyiségű juhtúrót, keverjük össze tejföllel úgy, hogy krémes állagú legyen. Majd adjunk hozzá bőséges mennyiségű nyers spenótot, 1-2 gerezd fokhagymát, turmixoljuk össze. Pirítóssal,paradicsommal fogyasztva tökéletes uzsonna, de akár vacsora is lehet.
 
Gondolat: “Testünk és környezete között egyik legfontosabb kapocs minden bizonnyal az élelem. Az élelem képében a környezet ténylegesen bekerül testünkbe és átjárja azt. A vitaminok e kapcsolat koordinálásában kétségkívül a legfontosabb tényezők egyikének számítanak. Meg vagyok győződve, hogyha testünket visszahelyeznénk abba a környezetbe, amely számára ez a test kialakult, éppen olyan tökéletesen működnék, mint a többi élőlény teste. A betegség a szervezetünk és a környezetünk közötti diszharmónia kifejeződése.” Szent-Györgyi Albert 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás