Lélek - melengető. November – Szent András hava, Nyilas hava, Enyészet hava, Őszutó

A novemberi időjárás fokozatosan "bezárja" az embert a négy fal közé, korán sötétedik. Őszutó havára jellemző, hogy fagy és köd nehezíti a közlekedést, éjszakánként enyhébb fagyokra is számíthatunk. "Milyen boldogság most a jó meleg szoba" /Petőfi Sándor/
 
Hosszú, csendes téli esték köszöntenek ránk. Nálunk szinte mindig világít egy mécses, illóolajat párologtatok, így is erősítem immunrendszerünket. Alkonyattájt pihentető zene szól, mindezek elengedhetetlenek a lélek harmóniájához. Ez idő alatt a család minden tagja nyugodtan tevékenykedhet, végezheti hátra lévő feladatait. A téli hónapokban a nap folyamán jót tesz testünknek-lelkünknek egyaránt egy csésze gőzölgő tea. Ez lehet bodza, hársfa, csipkebogyó, citromfű, vagy egy jó minőségű gyümölcstea. Esténként vacsora után jól esik, és jótékony hatású egy pohár vörös bor. És ne feledkezzünk el arról, hogy a reggelente elfogyasztott nem ízesített fekete, vagy zöld tea szintén egészséges. Mert teázni egészséges!
 
Novemberben még akad tenni való otthonunk környékén. Aki kertes házban lakik az tudja, a kertet elő kell készíteni a télre. Fontos a lehullott levelek összegyűjtése, vízteleníteni kell a kültéri csapokat, nehogy elfagyjanak a tél idején. A gyümölcsfákról el kell távolítani a rajta maradt leveleket, gyümölcsmúmiákat, mert fertőzés forrása lehet. Ebben a hónapban értékeljük legjobban az örökzöld növényeket, amelyeket az évek során ültettünk. Azonban vannak olyan növények, amelyek hűvös helyen átvészelik a telet ilyen, mint például a muskátli, a leander és a citrus félék...A fűszernövényeket  be tudjuk vinni a lakásba, ha nem is maradnak meg tavaszig, még sokáig élvezhetjük ételeinkben kedvező hatásukat. A belső ablakpárkányon cserépben is elfér a bazsalikom, petrezselyem, metélőhagyma, kakukkfű, a babér.
 
November elején, amíg a fagyok nem jönnek, a természet bámulatba ejtő, színes levelekkel kápráztat el minket. Lassan elhagyja az októberi színpompát. A kellemes, simogató őszi napfényt, fagyos hajnalok és ködös reggelek váltják. Már a tél is megmutatja magát egy-egy hószállingózással, ritkábban tartós havazással.
 
 
Télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Ne feledkezzünk meg  a madarak etetéséről! A ház körül gyakori madarak emberi segítség nélkül is átvészelik a telet, ám az etetés nagy könnyebbséget és biztonságot jelent  számukra, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük. Sivár kertünkbe életet hoznak és tavaszig rengeteg élménnyel ajándékoznak meg minket! 
 
Kalendárium
November 01. Mindenszentek
Festum omnium sanctorum, vagyis: Mindenszentek ünnepe. Azon szentek ünnepe, akikről a naptár név szerint nem emlékezik meg. Azokra az üdvözült lelkekre gondolunk, akik úgy éltek közöttünk, majd pedig mentek el, hogy talán észre sem vettük, de nagy dolgot vittek végbe. Áldozatot hoztak a Jóistenért, embertársaikért és hitben éltek. A névtelen szentek tettét talán még környezetük sem ismeri. év óta újra munkaszüneti nap hazánkban.
 
November 02. Halottak napja
Hofher József jezsuita atya szerint a halottak napja figyelmeztet minket arra, hogy szeretetben éljünk egymással. Ezen a napon  emlékezünk meghalt hozzátartozóinkra. Azt a hetet, amelyikre a halottak napja esik, halottak hetének is nevezik. Az elhunytak lelki üdvéért a sírokat szokás rendbe tenni, virágokkal, koszorúkkal díszíteni. Az este közeledtével régi hagyomány minden eltávozott családtagra gondolva gyertyát, mécsest gyújtani. Idegenben elhunyt, ismeretlen földben nyugvók emlékének a temetőkereszt, vagy más közösségi temetőjel körül gyújtanak gyertyát. Régen néhol egyenesen máglyát gyújtottak, miközben szünet nélkül harangoztak.
 
November 05. Imre napja
Árpád Házi Szent Imrére emlékezünk. Szent Imre első királyunknak, Szent Istvánnak és Boldog Gizellának fia. Imre herceget vadászat közben egy földühödött vadkan halálra sebezte. Nevelője Szent Gellért volt. Szent Imre a magyar ifjúság védőszentje.
 
November 07.
1950. november 7-én adták át a forgalomnak a legfiatalabb budapesti Duna-hidat, az Óbudát Angyalfölddel összekötő Árpád hidat.
 
November 11. Márton napja
Szent  Márton a mai Szombathely területén született 316 körül, pogány családban, egy katonatiszt fiaként. Apja parancsára katonának kellett mennie. Katona évei során úgy élt, mint egy szerzetes. Miután megkeresztelkedett  otthagyta a katonaságot, szerzetesnek állt, és a Jó Istennek szentelte életét. 371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal. Innen ered az a népszokás, hogy Márton napján libasültet eszünk és bort iszunk. Budakeszin már több éves hagyománya van a Márton napi  lampionos felvonulásnak. A gyerekek Márton napi dalokat énekelnek. Szent Márton történetét a Széchenyi István Általános Iskola tanulói adják elő. Az ünnepség végén Márton napi süteményt kapnak azok a gyerekek, akik lampionnal vonultak fel.
 
November 17. Erkel Ferenc születésnapja
Erkel Ferenc Gyulán született 1810. nov. 7-én – meghalt  Budapesten, 1893. jún. 15-én. Nemcsak mint zeneszerző, hanem mint karmester, zongoraművész és pedagógus is fontos szerepet játszott a XIX. század magyar zenei életében. Kölcsey Ferenc Himnuszának a megzenésítője /1844./
 
November 19. Erzsébet napja
Árpád-házi Szent Erzsébet 1207-ben született  Sárospatakon. Férje halála után (1227) a szegénységet választotta. 1231-ben halt meg Marburgban. A világegyház legnagyobb női szentje, mindenét a szegényeknek ajánlotta fel. Nevéhez kapcsolódik a "rózsa legenda". A betegek, özvegyek és árvák, szegények, segítője. Halála után 4 évvel már szentté avatták.
 
November 25-e - Katalin napja.
A Kr. u. 305-ben vértanúhalált halt Alexandriai Szent Katalin ünnepe. Szent Katalin a kórházak, a betegek, az elesettek védőszentje. E naphoz kapcsolódó szép szokás, hogy gyümölcsfaágat - Katalin ágat - tesznek vízbe, s ha az kihajt, az azt jelenti, hogy a ház leánya rövidesen férjhez megy. E naphoz kapcsolódó jól ismert népi időjóslás: "Ha Katalin kopog, a karácsony lucsog...".
 
November  30. András napja
Szent András  Szent Péter apostol testvére, Keresztelő Szent János tanítványa volt. Szent János apostollal együtt lesznek Jézus első tanítványai. Szent Pétert is Ő vezeti Jézushoz az apostolok szétküldése után a görögöknél és Kis-Ázsiában hirdette az Evangéliumot. Vértanúságot szenvedett. A megszokott keresztformától eltérő módon készítették el azt a keresztet, melyen Andrást megfeszítették: a két szárat átlósan rögzítették egymáshoz. Szent András sajátos keresztjéről kapta nevét az ácsok, állványozók, faszerkezeteket készítők által napjainkban is használt rögzítési mód, az András-kereszt.
 
Heti gondolat….
„…Ősszel, amikor egy lámpás fénye elég ahhoz, hogy otthon érezzük magunkat – valójában az emberi sors, az emberi helyzet misztériumát éljük át. A természet elalszik – s mi fölébredünk. Látszatra leszűkül életünk; bezárkózunk. De ez a kiterjedés nélküli hely – ahol szobánk áll, és lámpásunk világít – a "kör középpontja". Valódi helyünk. Mivel az ember, bár a természetben él, igazában a mindenség, az univerzum polgára. Mi több, az idő természetes folyamán túl az öröklété: Isten meghívottja. Valódi helye ezért jelképes. Látszatra egyetlen kiterjedés nélküli pont. Valójában az öröklét időtlen tágassága. Égessük lámpásunkat!”
 
Pilinszky János Őszelő  
 
 
 
 
 Vecsei Anett (Természetgyógyász-Reflexológus)
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás