Lélekmelengető (10.) Környezetbarát mosószerek

Kedves Olvasó!
Történetem négy évre nyúlik vissza. Barátunk vásárolt egy szárítógépet, ami két év után elromlott. Kihívta a szerelőt, aki megállapította, hogy a gép belsejében lévő érzékelőket bevonta a mosásnál  használt mosópor és öblítő maradvány. Így a dob nem érzékelte a benne lévő vizes ruhát és állandóan kikapcsolt. Ezen elgondolkodtam. Vajon a mi bőrünkkel mit csinál a mosópor és az öblítő? Ruháinkból, ételeinkből, használati tárgyainkból kimutathatóak a tisztítás-takarítás vegyszerei még akkor is, ha nagyon alaposan és bő vízzel öblítettük őket. Bevonatot képeznek a tárgyakon, így bőrirritációt és egyéb allergiás reakciókat okozhatnak. Egyre több ember küzd valamilyen bőrproblémával, száraz bőrrel, ekcémával, pikkelysömörre. Ezek a betegségek összetettebb kezelést igényelnek, azonban érdemes kipróbálni a bőrbarát lehetőségeket is. Sokat olvastam a vegyszerek káros hatásairól, majd átálltam a 100%-ban bőrbarát-környezetbarát háztartásra. Nincs benne nehézség. Csak rengeteg „kutatás” szükséges ahhoz, hogy mit, hol, mennyiért lehet beszerezni,  és persze sok türelem. Sajnos nem mindegyik  kísérletem sikerült. A kudarccal is szembe kellett néznem, azonban a végén szinte mindenre találtam megoldást.
Kedvencem a Mosódió.  Évek óta használom. Mi is az a mosódió? A  szappanfafélék családjába tartozó, Indiában őshonos fa termése. A dió héjában lévő szaponin nevű ragacsos anyag vízzel érintkezve kioldódik, enyhén habzani kezd és természetes szappanként fejti ki zsíroldó, tisztító hatását. Moshatunk vele bármilyen hőfokon. Használhatjuk mindenféle textíliánál. /Ha fehér ruhát mosunk használjunk mellé fehérítőt: mosószódát vagy Na-perkarbonátot!/ 
Milyen előnyei vannak a mosódiónak? 100%-ban növényi eredetű. Nem terheli a környezetet. Teljesen lebomlik. Bőrbarát, nem okoz allergiát, csecsemők, gyermekek ruháját is moshatjuk vele. Bőrbetegségben szenvedőknek kifejezetten ajánlott.  Kétféle változatban kapható, dió formájában, vagy  filteres kiszerelésben, nekem az utóbbi vált be. A mosódió por a mosódióhéj finomra őrölt, por alakú formája. A saponin könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban oldódik ki belőle, mint a mosódióhéjból. Előfordul, hogy kiszakad a filter a mosógépben. Ilyenkor a ruhát jól ki kell rázni vizesen, majd szárazon is. Akinek van egy kis ideje és energiája, maga is készíthet.
Mosószappanból szappanpelyhet sajtreszelő segítségével nyerthetünk, mellyel a mosóport helyettesíthetjük. Mosószappant bármely illatszerboltban beszerezhetünk. 
Kapható Mosógél, ami szintén 100%-ban lebomló és környezetbarát. A ruhák fehérítéséhez nátrium-perkarbonátot használok, ami vegytiszta "aktív oxigén". Úgy készítik, hogy a szódát összekristályosítják a hidrogén-peroxiddal. Így kaptak egy lúgos oxidálószert, ami nemcsak fehérít, de minden foltot kémiailag teljesen elbont. A mosószódát is kedvelem, ami nem más, mint Na-karbonát. Vízlágyító, zsíroldó és tisztító hatása már viszonylag kis mennyiség esetén is jelentős: 30 liter vízhez kb. 2-3 evőkanál szükséges egy adag  mosáshoz. Növeli a mosószer hatásfokát, fehérít,  könnyen lebomlik. A vegyszerboltban olcsón beszerezhető. 
Öblítőként  ecetet használok, illóolajjal. Lehet 10%-os, vagy 20%-os, amelyik éppen itthon van. Olcsó, lágyítja a vizet, a mosás végére szagtalan, nem allergizál, nem környezetszennyező. Egy-két löttyintést szoktam az öblítő tartályba tenni. Aki illatos ruhákat szeretne, tegyen az ecetbe pár csepp illóolajat, ez bármilyen lehet. Vásárolhatunk mosóparfümöt, többféle illatban kapható. Tehetünk a szekrénybe egy illóolajos kis textildarabot is, így a ruháknak jó illata lesz és a moly elkerüli a szekrényünket. 
Mosógépünk védelme is fontos!
Vízkő ellen, élettartamának megnövelésére ecetes átmosás javasolt. Öntsünk 1 liter ecetet az üres mosógépbe, mosogatógépbe és a legmagasabb hőfokon, a leghosszabb programmal indítsuk el.  A teavíz forralót, kávéfőzőt is ecetes vízzel szoktam kimosni, vízkőteleníteni. 
Természetes alapanyagú  mosószerek előnyei : emberre és környezetére egyaránt ártalmatlanok. Kisgyermekes családban is nyugodtan használhatók. Növényi illatanyagok belélegezve sem károsak. Szeretettel ajánlom mindenkinek, hogy térjen át a környezetbarát háztartásra. A Föld édesvíz készlete véges, ésszerűen kell gazdálkodnunk vele!
 
Megdöbbentő tények: Évente a folyókba és tavakba 300 milliárd liter szennyvíz kerül. Az ipari és mezőgazdasági tevékenység következtében savak, lúgok, az egészségre káros növényvédőszerek, gyomirtók, antibiotikumok, hormonok kerültek vizeinkbe. Vizeink szennyezése hatalmas méreteket öltött az elmúlt években! A háztartásokból a természetbe kerülő vegyszerek mennyisége óriásira növekedett a mosószerek, öblítők, vízlágyítók, kozmetikumok, savak és lúgok széleskörű használatával. Az emberi figyelmetlenség és felelőtlenség következményei súlyos sebeket ejtettek a természeten! A víz éltető eleme az embernek, lelket megnyugtató látvány.  Akkor értékeli majd az ember, ha megérti, nincs sok belőle. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, milyen csekély édesvíz készlettel rendelkezik az emberiség. Egy európai ember még mindig több száz liter vizet használ naponta, miközben egy afrikainak 3 liter jut átlagosan. Sokan úgy mosnak fogat, hogy közben folyik a víz a csapból, autómosásra használjuk az ivóvizünket. Azonban vannak olyan országok ahová tankhajókkal viszik az ivóvizet…A mindennapokban nem gondolunk arra, hogy egyszer elfogyhat, elapadhat ez a kincs.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
 
 
"Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."  Antoine de Saint Exupéry  
 
 
 
 
 
 
 
        
Heti Gondolat… "Egy ideig azt a kis jelentéktelen, kék virágocskát nézte, amelyik onnan bújt elő a moha közül. Egészen jelentéktelen volt, még észrevenni is alig lehetett. 
Pedig sok tölcsér fityegett rajta, egészen aprók, tiszta világoskékek, olyanok, mint az égbolt nyáron, amikor tele van napsugárral. Milyen szép - gondolta - s az ember nem is látja meg. Elmegy mellette, s rálép. Mennyi sok szép dologgal van tele a világ."  Wass Albert
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás