Levendula a legszebb gyógynövényünk

A levendula és a szerelem összefonódása az ókorra nyúlik vissza. A római nők a szenvedély fokozására levendulát tettek az ágyuk mellé. Kleopátra parfümként használta, hogy elcsábítsa Julius Caesart és Marcus Antoniust. 
A középkorban Szent Lukács napján a lányok levendula főzetet készítettek, hogy megtudják ki lesz a szerelmük, majd levendulát raktak a párnájukba, hogy a szerelem rájuk találjon. Szokás volt, hogy a fiatal házaspár az ágy alá rakott egy csokor levendulát a szenvedély fokozására. I. Erzsébet angol királynő állítólag minden reggel cukrozott levendulát evett.  Irásos dokumentumok szerint, 2500 éve használják gyógynövényként.
 
Az első magyar levendulaültetvény dr. Bittera Gyula nevéhez fűződik, aki 1920-ban Tihanyban, Franciaországból hozott szaporítóanyaggal telepítette ezt a csodálatos növényt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A dr. Bittera Gyula illóolaj-, és vegyészeti gyár bejelentő lapja a balatonfüredi pénzügyőri szakasznak. Fotó: Wikipédia
 
Az egyik legkedveltebb gyógy- és fűszernövényünk, szinte minden kertben megtalálható. Sokoldalúsága következtében felhasználja a fitoterápia, az aromaterápia, a kozmetikaipar, és nem utolsósorban a gasztronómia. Mediterrán területen elfogadott fűszernövény, - italok, ételek, lekvárok, mézek ízesítésére és díszítésére is használják. Hazánkban csak most ismerkedik a szakácsművészet a levendulával. 
 
Már az ókorban ismerték egészségjavító, - egészséghelyreállító hatását. A levendula fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és nyugtatóhatású gyógynövény. Szent Hildegárd a középkorban készített orvosságot betegeinek levendulából. 
 
Hatóanyagai-főbb kémiai összetevői
Ebben a varázslatos illatú olajban nagy mennyiségben megtalálható a linalil- acetát, mely jótékony hatással van az idegrendszerünkre, - stresszoldó, - nyugtató, - lazító hatással bír. A linalool fertőtlenítő és bőrszépítő hatású is. 
 
 
Illóolaja gyógyír lehet számodra 
 
Szúnyog és rovarcsípés esetén.                                              
Kisebb égésnél (A nagy terjedelmű égésnél illetve, ha szükséges fordulj orvoshoz!)
Napozás után, enyhíti a fájdalmat és a bőrpírt. ​Csillapíthatunk vele m​enstruációs görcsöt, fejfájást, migrént. Depressziónál, szorongásnál, félelemnél, ​gyengébb pánikroham esetén olfactor terápiaként alkalmazzuk. Fájdalom és lázcsillapító hatású. (Magas láznál nem helyettesíti a gyógyszert!) Bőrproblémáknál, pattanásnál, ekcémánál, pikkelysömörnél jótékony hatású.Enyhe körömgomba előfordulásánál is megoldás lehet. ​Z​síros haj és korpás fejbőr ​esetén. Horzsolások, zúzódások, kisebb sebek kezelésére alkalmas.

 
"Ha álmunkban levendula illatot érzünk, egy kedves élmény emlékét idézzük fel." 
- írja Krúdy Gyula Álmoskönyvében.
 
Alvászavar esetén segítő herbánk, nyugodt éjszakánk záloga. 
A levendulavirágoknak nyugtatóhatása van, gyógyfürdőnek elkészítve úgyszintén. 
Levendulaolaj párologtatóba: fertőtleníti a levegőt, nyugtat, ellazít - oldja a napfolyamán felgyülemlett stresszt és a szúnyogokat is elriasztja. A dél-mediterrán országokban ablakpárkányra és ajtó küszöbre (lábtörlőre) tett levendulával védekeznek a besurranó skorpiók ellen. 
Sokan nem tudják, hogy kimerültség esetén élénkítő hatású. Tehát, ha nagyon fáradt vagy szagolgasd töményen a levendula illóolajat. 
 
Nálunk a levendula illóolaj a mindennapok részévé vált. Nyolc éves kisfiam kedvenc illóolaja, szinte mindenhová magával viszi. Ez az ősi gyógynövény méltán közkedvelt, hiszen egyszerre örvendeztet meg szépségével, illatával és látványával.
 
Figyelem!
Csak terápiás minőségű illóolajat használjunk. A pár száz forintos illóolaj nem terápiás minőségű! Az olcsó illóolajak belélegzés során nem csak a nyálkahártyánknak, de az egész idegrendszernek ártanak. 
 
 
Csodákkal teli szép nyarat kívánok!
Írásom ismeretterjesztési céllal készült. Nem helyettesíti a szakszerű orvosi diagnózist és terápiát. Ha beteg, keresse fel kezelőorvosát. A legnagyobb gondosság ellenére az anyagban hibák előfordulhatnak. Az itt közreadott esetleges téves információ felhasználásából eredő minden felelősséget és igényt a szerző ezúton elhárít magától.
 
Vecsei Anett
Okleveles Reflexológus, Fitoterapeuta, Aromaterapeut
 
Fotó: Vecsei Anett
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás