Május hava- Pünkösd hava – Tavaszutó – Ígéret hava- Ikrek hava

Visszavonhatatlanul itt van a tavasz, de lehet hogy inkább a nyár? Magunk mögött hagytuk a telet, a havat, és a hosszú- sötét éjszakát. Szikrázó napsütésre ébredünk, az esték is hosszabbak, világosabbak lettek. A május engem elvarázsol, az év legszebb, legkedvesebb hónapja. A természet káprázatos művész, ki évszakonként szebbnél –szebb tájképeket - komponál. Ígéret havában a virágzó gyümölcsfák látványa, a számtalan kipattanó rügy, - és az élettel teli színes világ,  - ámulatba ejtő tájat rejt magában. Nyílnak az orgonák, teljes pompájukban várják az arra járó gyermeket, ki balzsamos virágát csokorba szedve, - ajándékozza meg  szerető Édesanyját. Az orgona az egyik legkedvesebb, tavaszi virágunk. Misztérium - rejtőzik illata körül. Ismered a titkát? Bódító, édeskés illata,  - nem az illóolajában keresendő, az ugyanis nincsen, hanem a virágporában rejlik. Ínyenceknek üzenem: virága ehető, kicsit ugyan a fű ízére emlékeztető, de az illata...
„A hold ezüstös csónaka. Az ég vizén evez. Oly tiszta, szép az éjszaka! A föld oly fűszeres! Az álmodó nagy orgonák. Az ifjú kerten át. Mintha dalolva ontanák. A május illatát.” - Sík Sándor  
 
Elkezdődtek a kerti munkák, metszés, kapálás, növényvédelem- növénytársítás… A hónap közepén a meleg-  kedvelő, - előnevelt  palántákat is kiültethetjük a szabadba. Azért figyeljünk Szervác- Pongrác-Bonifác napok környékén, mert az éjszakák talaj menti fagyokat hozhatnak.
 
Úgy vélem mindnyájunkat jóleső érzéssel tölt el a Nap sugarainak simogató érintése. Örüljünk a tavasznak, már nagyon hiányzott a napsütés, a virágok, - a föld illata és a madarak éneke. Szárnyas barátainkat ilyenkor etetni  már nem kell, bőven akad számukra mindenféle ínyencség:  - kukacok, - bogarak, - pókok, - hernyók,  de azért nem árt, ha nem áll üresen az etető. Viszont az itatásról ne feledkezzünk meg! Mindig legyen a kertünk zeg-zugos részén, - vízzel teli madáritató, ahová szívesen járnak még szomjat oltani a sündisznók, méhek és egyéb kerti lakótársunk-kisbarátunk.
Figyelmes szomszédunk gondoskodik arról, hogy a méheknek mindig legyen innivalójuk.
 
 
Többnyire májusban hallható meg a madarak  hajnali égbe zendülő éneklése, ami a napkeltét megelőző időszakban kezdődik és világosodásig tart. Az elkövetkező reggeleken madárcsicsergésre ébredünk. Reggel mikor iskolába, óvodába visszük gyermekeinket vagy munkába sietünk, egy pillanatra lassítsuk le lépteinket. Figyeljünk a természetre, most különösen szép körülöttünk az anyaföld. Vegyük észre a harmatos füvet, a szárba szökkenő virágokat, a körülöttünk lévő flórát és faunát. Azt az iciri-piciri bogarat, amelyik éppen előttünk igyekszik át a járdán, ne tapossunk el!
Kívánom mindenkinek, hogy élvezze a tavasz illatát, s megannyi pillanatát!
 
,,A tavasz nem csak önmagában szép, nem csak önmagáért szereted. (...) A tavaszban ugyanis már ott van a nyár ígérete. A ragyogó napsütésé, a melegé, az életé. Még nincs nyár, de már tudod, hogy jön, hogy az következik. Így a boldog várakozás ideje is a tavasz. És így kétszeresen szép. De van egy még szebb tavasz. Ami a szívedben, a lelkedben ébred. És ez a tavasz a legszebb, a legfontosabb. Mert ha a szívedben, a lelkedben tavasz él, akkor az ablakon túl lehet tél, lehet vihar, lehet bármi... ha kinézel, te csak virágzó magnóliát, nyíló virágokat, repdeső katicákat, csörgedező patakot látsz. Mert a lelkedből látod. A tavaszt. Szíved tavaszát.
"- Csitáry- Hock Tamás
 
 
Kalendárium dióhéjban 
 
Május 1. Szent József, a munkás
Az ünnepet XII. Piusz pápa rendelte el 1955-ben, és a munkások védőszentjének választotta Szent Józsefet. Ez a nap 1889-ben a II. Internacionálé megalakulásával lett a nemzetközi munkásmozgalom által, a Munka ünnepe.
Május 5. Anyák napja
Az anya: - a szeretet, a gondoskodás, a táplálás, és az önfeláldozás szimbóluma.
Hagyomány, hogy május első vasárnapján ünnepeljük az Édesanyákat.
Nekik köszönhetjük életünket, testileg- és lelkileg táplálnak minket, szeretettel, gondoskodással, bizalommal fordulnak mindig felénk. Nem csak a mai nap, az év mindennapján gondoljunk rájuk hálával és szeretettel. Ne feledkezzünk meg a Nagymamákról sem, akik életet adtak szüleinknek. Gyermekeim által ismert és szavalt versekkel, szeretettel köszöntöm az Édesanyákat és Nagymamákat.
 
Csorba Piroska: Mesélj rólam
 
Mesélj anya,
milyen voltam,
amikor még kicsi voltam?
Az öledbe hogyan bújtam,
és tehozzád hogyan szóltam
amikor nem volt beszédem?
Honnan tudtad mit kívánok?
Megmutattam a kezemmel?
Mesélj rólam,
Hogy szerettél?
Engem is karodba vettél?
Meleg tejeddel etettél,
akárcsak a testvéremet?
Gyönyörködtél akkor bennem,
úgy neveztél: kicsi lelkem?
És amikor még nem voltam,
a hasadban rugdalóztam,
tudtad-e, hogy milyen leszek,
milyen szépen énekelek?
Sejtetted, hogy kislány (fiú) leszek?
Mesélj anya! Mesélj rólam.
milyen lettem, amikor már
megszülettem?
Sokat sírtam, vagy nevettem?
Tényleg nem volt egy fogam sem?
Ha én nem lettem volna,
akkor is szerettél volna?
 
Donászi Magda: Nagyanyónak
 
Édes-kedves Nagyanyókám!
Anyák napja van ma!
Olyan jó, hogy anyukámnak
is van édesanyja.
Reggel mikor felébredtem
az jutott eszembe,
anyák napján legyen virág
mind a két kezembe.
Egyik csokrot neked szedtem,
odakünn a réten,
Te is sokat fáradoztál
évek óta értem.
Kimostad a ruhácskámat,
fésülted a hajamat,
jóságodat felsorolni
kevés lenne ez a nap.
Köszönöm, hogy olyan sokat
fáradoztál értem,
és hogy az én jó anyámat
felnevelted nékem.
 

Május 10. Madarak és fák napja
"...évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében." -  Hermann Ottó
Munkássága során többek között megalapozta a tudományos madárkutatást Magyarországon. Az Ő illetve Chernel István ornitológus javaslatára és támogatásával rendezik meg hazánkban 1902 óta a Madarak és fák napját.
Május 12. Ápolónők világnapja
Ezen a napon gondoljunk hálával az egészségügyben dolgozó több ezer emberre, akik áldozatos munkájukkal segítik az orvosokat és a betegek gyógyulását.
Május 12-13-14. Fagyosszentek: Pongrác, Szervác, Bonifác
Évszázados paraszti tapasztalat szerinte ebben az időszakban a melegedő időjárás hirtelen hűvösre fordul, sőt sokszor fagyot is hoz, amely a sarjadó rügyeket, vetéseket tönkreteheti.
Május 19. Pünkösd vasárnap - Május 20. Pünkösd hétfő
A pünkösd szó (görögül pentekoszté) jelentése: ötvenedik. Vagyis a Krisztus feltámadása (húsvét) utáni ötvenedik napra esik. Szervesen kapcsolódik karácsonyhoz, nagypéntekhez, húsvéthoz. Pünkösdkor a keresztények a Szentlélek eljövetelét az ünneplik.
Május 26. Gyermeknap
A Nemzetközi Gyermeknapot a világ több országában ünneplik. Hasonló rendezvényeket már a II. Világháború előtt is rendeztek: ilyen volt a gyermekhét, amelyet először 1931 májusában tartottak, elsősorban jótékonysági céllal.  
 
Heti gondolat…
"Néztél már gyerekszembe? Pár éves gyerek szemébe. De nem úgy felszínesen, ahogy mi egymásra nézünk - hanem komolyan. Kíváncsian. Mélyen. (...) Édenkerti tekintet ez. Zavartalan békés. Tiszta. És... boldog? Igen, boldog. De nem úgy, hogy örömteli, hanem úgy, hogy egységben él önmagával: egy olyan világból néz, ahol nincs még hasadtság, dráma, - ahol a lélek még nem koszos."- Müller Péter
 
 
 
Vecsei Anett ( Természetgyógyász- Reflexológus- Fitoterepauta )
 
Megosztás/Mentés Megosztás