Márton napi liba egészben sütve almás-vörösboros lilakáposztával

Már hét eleje óta nézegetem a boltok húsrészlegein megjelent szép hízott libákat, kacsákat s mikor megtudtam, hogy kedves barátok jönnek hétvégén ebédre, hol a férj történetesen Márton, már tudtam, hogy veszek egyet. A legkisebb libát választottam, bízva abban, hogy belefér a remek fedeles vasedényembe amiben egyébként két apróbb csirkét v. csülköt is szoktam sütni, tehát méretét tekintve nem kicsi. Épphogy befért a derék liba, így nagy kő esett le a szívemről, mert ha a vasedénybe nem fér nem tudtam volna miben megsütni.

 
 
Elkészítés:
A libát sütés előtti este megszabadítottam a felesleges tokoktól  egy szemöldökcsipesszel, meg kell így utólag mondanom ez volt a leghosszasabb és fáradságosabb feladat, pedig a hentesnél úgy tűnt szépen meg van tisztítva a kedves jószág. Apróra vágtam friss rozmaringot és kakukkfüvet (szárított is jó)  melyet sóval kevertem össze s ezzel kentem be a libát kívül-belül még a sütés előtti este.
Másnap csak elővettem és beraktam a vasedénybe és 180 Fokon elkezdtem sütni, azt írta a nagykönyv, hogy kilónként 30-35 percig süssük és közben forgassuk, hogy hol a melle, hol a háta legyen felfelé. Az én libám bő 4 kiló volt így bő 2 óra alatt megsült, miközben néha megforgattam és a kisült zsírt is leöntöttem alóla, s utána még 20 percet pirítottam fedő nélkül. Gyönyörű és nagyon finom lett!
Almás-vörösboros lilakáposzta
Mi mást is tálalhatnánk liba mellé, mint lilakáposztát, amit én bevallom bár nagyon szeretek, de ritkán csinálom, mert a káposztareszelés nem az erősségem. Szerencsére az Uram ezt a terhet levette vállamról, így gyorsan elkészült a káposzta.
 
Hozzávalók:
1 fej lilakáposzta
2 fej lilahagyma
5-6 szem alma
1-2 dl vörösbor
fűszerek: cukor, só,  őrölt kömény
 
Elkészítés:
3 ek. kristálycukrot karamellizálok(egy nagy lábosban  szépen elkezdem hevíteni, míg aranybarna karamell nem lesz),  majd rászórom a reszelt káposztát, kockázott lila hagymát és a kis kockákra vágott almát s jó alaposan összekeverem. Ráöntöm a bort és fedő alatt párolom. Ízlés szerint  sózom és rakok hozzá őrölt köményt. Mi úgy szeretjük, ha nem fő teljesen szét a káposzta és még kicsit roppan a szájban, de persze már rég nem nyers és jól összeért az almával és a lilahagymával.
 
Remek körítés a liba mellé,  ha még egy jó újbort is kínálunk hozzá,  igazi vendégváró lakoma!
 
Illik még hozzá a hagymás-tört krumpli v. krumplipüré én most nem csináltam s hiányolták is, sebaj majd legközelebb!
 
Jó étvágyat, Vica mama
 
 
 
 
Rovat: 
Megosztás/Mentés Megosztás