Medvehagyma LÁZ

Medvehagymalázban „ég” az ország. Engem nem szoktak ezek a divathóbortok megfertőzni, de a medvehagyma iránti rajongás egy tavalyi bakonyi kirándulás alkalmával engem is utolért. Barátaink már évek óta hódoltak a medvehagymagyűjtés szenvedélyének és minket is elhívtak hétvégi medvehagymagyűjtő túrára. Én, csak a jó társaság miatt mondtam igent, miközben azt gondoltam majd jót sétálok a tavaszi erdőben míg a többiek kutatnak e zöld növény után. Nagyon meglepődtem, mikor a bakonybéli erdő alját teljesen beborította a frissen kihajtott hagyma! Nemhogy keresni nem kellett, inkább arra kellett figyelni, nehogy agyontapossuk a friss hajtásokat! Pillanatok alatt megtelt minden kosár és láda – még úgy is, hogy nagyon figyeltünk arra, hogy egy növényről csak egy levelet szedjünk le, mert így marad meg az évelő hagyma-, s utána közösen kirándulhattunk.

Mi is ez a medvehagyma?

Az Ázsiából származó fokhagyma nálunk honos fajtája. Elsősorban leveleit fogyasztjuk mely rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaz, baktériumölő és értisztító, koleszterincsökkentő hatása többszöröse a fokhagymáénak, de illatanyaga elenyésző - bár így is töményen terjengett az autóban- és sokkal kevésbé maradandó mint a fokhagymáé. Tehát mondhatjuk, hogy egészségesebb mint a fokhagyma és nem is olyan „illatos”.

Igen ám, de, hogy fogyasszuk, hogy őrizzük meg az év hátralévő részére? Mindenek előtt együnk nyersen salátába keverve vagy kenyérre téve minél többet belőle, süssük kenyérbe, pogácsába, csináljunk levest belőle s ha még marad, tegyük el. Mi, mivel hatalmas mennyiséget gyűjtöttünk, a lehető legtöbb tartósítási módszert kipróbáltunk: szárítottuk (sütőben 60-70 fokon), fagyasztottuk, olívaolajban (medvehagyma pesztó) konzerváltuk. Ez utóbbi vált be a legjobban, igen sokféleképpen  használtuk egész évben, sőt az idei medvehagymás húsvéti kalácsba is a tavalyi utolsó csepp medvehagyma pesztót használtam, és eldöntöttem, hogy idén még több pesztót csinálok.

Pesztó készítés: Apróra vágom a megmosott medvehagymát s jól teletömöm vele a kiforrázott befőttesüveget majd ráöntöm az olívaolajat. Hűtőben tárolva nagyon sokáig eláll. Használható: rántottába, húsok, zöldségek sütéséhez, salátára, pogácsába, kenyérbe, kalácsba és bármihez amihez úgy érezzük passzol...

Medvehagymás kalács

Hozzávalók:

50 dkg liszt ( fele lehet teljes kiőrlésű is)1 db kockaélesztő v. por

1 db tojás

2,5 dl tej

1 teáskanál só

1 evőkanál cukor

5 dkg vaj

5 dkg medvehagyma pesztó

1 mokkáskanál só

A fentieket összedolgozzuk, duplájára dagasztjuk (kb. 1,5 óra) különlegesen szép zöld kelt tésztát kapunk, amit 3 részre osztunk és kis hurkákat gyúrunk belőle amit mint a copfot befonunk. A tetejét én olívaolajjal szoktam kenni nem tojássárgával, roppanósabb lesz tőle a kéreg. Kb. 180 fokon 35-40 percig sütjük. Különleges édes-hagymás zöld kalácsot kapunk, ami nem csak finom, de szépen is mutat a Húsvéti asztalon.

További képek a Galériában

Rovat: 
Megosztás/Mentés Megosztás