Medvehagyma a tavasz első gyógynövénye

Hétvégén az időjárás remélhetőleg kedvezni fog a természetjáróknak. Nincs vidámabb hétvégi program, mint mikor a család apraja-nagyja felveszi a hátizsákot és elindul medvehagymát szedni.
 
A népi hagyomány szerint a barlangjából kibújó medve először ezt a növényt keresi fel. A hosszú téli álom után, ez az első tápláléka, hogy rendesen beinduljon az emésztőrendszere.
 
Erdőkben, ligetekben tengernyi területet meghódító, 30-40 cm magas évelő növény. Hazánkban tömegével a Gerecsében, a Mecsekben, Orfű környékén, illetve a Bakonyban fordul elő. Nálunk a kertben is megtalálható, évről-évre több növény dugja ki élénkzöld levelét a föld alól, ilyenkor tavasszal. 
 
Hófehér, csillag alakú virágait március végén, - április környékén csodálhatjuk, azonban ilyenkor leveleit már ne fogyasszuk. A növény nedves, árnyékos helyen érzi jól magát. A hagymafélék családjába tartozik, régi magyar neve sásihagyma, poszhagyma vagy vadfokhagyma. 
 
Korábban a germán és kelta törzsek is ismerték, gyógy- és fűszernövényként használták. Tavasszal az egyik legjobb méregtelenítő hatással bíró /gyógy/növényünk! Akinek nincs alkalma medvehagyma gyűjtésére, annak lehetősége van a közeli piacokon is beszerezni e rendkívül finom és egészséges zöld levelet. 
 
Hatóanyagai
A növény hatóanyagai szerves kénvegyületek. A fokhagyma és a medvehagyma kéntartalmú hatóanyagai megegyeznek, csak a mennyiségi összetételük különböző. Ezen kívül tartalmaz még sok C-vitamint, magnéziumot, vasat és nyomelemet. 
 
Ez a zöldlevél valójában miért egészséges?
Erre a  gyógynövényre is vonatkozik az aranyszabály mértékkel fogyasszuk!
Rendkívül jól tisztítja a májat, az ereket, a bélrendszerünket, az egész szervezetünket. Városlakóknak különösen ajánlott, bár inkább úgy mondanám, kötelező lenne a fogyasztása„ nehézfém  mentesítő hatása miatt. 
Csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja. 
Étvágyjavító hatású, fertőtleníti emésztőrendszerünket és támogatja annak működését. Javítja a végtagok vérkeringését, C-vitamin tartalmának köszönhetően támogatja a szervezet ellenálló-képességét, ez a hatása főként nyersen fogyasztva érvényesül. 
A népi orvoslásban bélférgesség és felső légúti megbetegedések megelőzésére, a már kialakult hurut csökkentésére is alkalmazzák. Bár klinikai eredmények nem támasztják alá a hagyma vércukorszintet és inzulintermelődést befolyásoló hatását, ennek ellenére cukorbetegeknek ajánlott a fogyasztása. A vércukorszint rendszeres ellenőrzése így is fontos. Enyhe vérlemezke -trombocita összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Ezért műtétek előtt és véralvadásgátló gyógyszerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. Külsőleg jótékony hatású gombás bőrfertőzések kezelésére borogatásként vagy lemosóként. Egyéni érzékenység, bőrpír előfordulhat, ezért óvatosan alkalmazzuk. 
 
 
Hogyan fogyasszuk:
Lehetőleg nyersen, mert így fejti ki legjobban a gyógyhatását! Tehetjük szendvicsbe, salátába, joghurtba, kefirbe, nokedli tésztába, fasírozottba, kenyérbe, levesbe, de önmagában is rágcsálhatjuk.
A tea kedvelőknek egy kis különlegesség, - egy evőkanálnyi friss, apróra vágott medvehagyma levelet leforrázunk, és még melegen kortyolgassuk. Étkezés előtt fogyasztva étvágyjavító hatású.
 
Hogyan tároljuk a leveleket? 

Csavarjuk vizes konyharuhába, majd tegyük egy zacskóba. Így hűtőszekrénybe egy hétig is friss marad. Vagy alaposan mossuk meg, összeaprítva tegyük bele egy befőttes üvegbe. Picit sózzuk, olíva olajjal meglocsoljuk úgy, hogy az olaj elfedje. A levelek közül a levegőt nyomjuk ki. Hűtőben így nagyon sokáig eláll.                                                                                                                                                                    
 
Tegyük el télire!
Száríthatjuk, fagyaszthatjuk, - én az utóbbi a lehetőséget választom minden évben.
 
Amit a természet kedvelőknek fontos tudni!
Még virágzás előtt szedjük! Egy növényről csak pár levelet szedjünk le, és ne tépjük ki tövestől!  Ily módon virágozni fog, magját elszórja, és a következő tavaszra erőt gyűjt.
 
Legyünk óvatosak! Minden évben előfordul mérgezés!
Hasonlít a gyöngyvirágra és az őszi kikericsre! Ezért mielőtt leszedjük a levelét, dörzsöljük meg, ha fokhagyma illatú, akkor bátran szedhetjük. Ha nincs illata vagy gyöngyvirágillatú, akkor valamelyik másik két növénnyel találkoztunk. Amire azért kell vigyázni, mert kis mennyiségben is súlyos mérgezést okoznak! 
 
Igaz, hogy a gyöngyvirág kicsit később nyílik, de azért nem árt az óvatosság. Még, ha megbízható helyről vásároljuk, akkor is érdemes megnézni, hogy a medvehagyma valóban medvehagyma-e.  
 
Látogassuk meg Vica mama konyháját biztosan találunk medvehagymás receptet!
 
 
Írásom ismeretterjesztési céllal készült. Nem helyettesíti a szakszerű orvosi diagnózist és terápiát. Ha beteg, keresse fel kezelőorvosát. A legnagyobb gondosság ellenére az anyagban hibák előfordulhatnak. Az itt közreadott esetleges téves információ felhasználásából eredő minden felelősséget és igényt a szerző ezúton elhárít magától.
 
Fotó: Wikipédia
 
 

 

Megosztás/Mentés Megosztás