Meghalt Scott Walker (Walker Brothers), az egyik legszebb hangú énekes. Egy különös karrier

Ilyen gyönyörű hangszíne és különös, szinte megmagyarázhatatlan művészi átalakulása talán senkinek nem volt a pop-rock világában, mint a 76 éves korában elhunyt Scott Walkernek. Ezért is érdemes talán egy kicsit megismerni ezen búcsú cikkben, az ő történetét.Úgy gondolom, hogy a 60 alatti generációból szinte senki nem ismeri, de az idősebbek közül sem sokan, pedig a Walker Brothers a 60-as évek közepén 2 csodálatos dallal is megrengette az akkori slágerlistákat, Scott Walker senkihez sem hasonlítható bariton szólóénekével. Gazdagon harmonizált és hangszerelt volt mindkét felvétel.

 

Make it easy on yourself

 

 The sun ain’t gone shine anymore

Aztán a szépfiú Scott otthagyta a sikert, fényt csillogást, és némi szóló énekesi próbálkozás után, egészen a 80-as évek végéig semmit nem lehetett róla hallani. Egyszerűen eltűnt. Aztán teljesen eltávolodva a hagyományos zenei hagyományoktól, keretektől - csak a világ sötétségét látva - kialakított egy helyenként horrorisztikusan rémálomszerű, zenei kisérletekkel teli, szorongásos, nyomasztó avantgard muzsikát , melyet azelőtt senki. Ez a talán legismertebb felvétele: 

Életműve, többekre is hatással volt, így David Bowie-t is megihlette, akinek a kezdeményezésére egy hosszabb film is készült az ezredforduló utánerről a különös pályáról, a „30. századi ember” címmel https:

Boldog, Örök Életet a Végtelenben Scott, bármennyire  is a sötétséget láttad e földi világban!

Fotóforrás: youtube

 

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.