Mentsük meg a Mezei Ház fecskefészkét!

Néhány hete, mikor a „Múzeumok Éjszakája” kapcsán a Mezei Mária Házban jártam,  a hálószobába tévedve rápillantottam ama fecskefészkes csillárra. Megrémülve állapítottam meg, hogy a fészek szétesni készül. 

Többszörösen is szokatlan ez a felhívás, hisz a fecskefészek a természet rendje szerint „fogyóeszköz”, meg egyébként is, ki tudna egy szétesőben lévő fecskefészket megmenteni, hisz nincsenek ilyen képesítésű restaurátorok. Ki merne hozzányúlni, lehet, hogy éppen azzal ártana a legtöbbet!
 
Az elmúlt napokban sokat kutatgattam, hogy e híres fecskefészek történetét jobban megismerhessem. Bevallom nem voltam túl sikeres, még Mezei Mária „Vallomástöredékében" és Fazekas Eszter nagyszerű írásában, de még Szigethy Gábor  kutatásaiban sem volt bővebb leírása annak, hogy miképpen is kerültek a művésznő hálószobájába a fiókáikat költő fecskék és hány évig is tartott ez a meghatóan szép történet.                                                                                                                                                                                                                            
 
Az egyetlen biztos adatot Fazekas Eszter cikkében találtam meg, ahol Mezei Mária férje, Lelbach János megemlíti, hogy a fecskék akkor találtak rá a csillárra, mikor a művésznő „Az Ifjúság édes madarában” játszott. Ezt a darabot 1965-ben mutatták be, tehát valahol itt kezdődött ez a történet. Arról sincsenek adatok, hogy a nyitott ablakon keresztül hány éven át tértek ide vissza. Mezei Mária a hong- kongi influenzát 1970-ben kapta el és 1983-ban bekövetkezett haláláig ennek a betegségnek a következményeit szenvedte végig háza falai között.
 
1973-ban azt írja a „Vallomástöredékben”. „Isten küldte vályog váram, megharcolt mennyországom fogja vagyok lassan 3 éve. Cellám ablakai kelet felé néznek”……. Máshol ezt írja: „Ó segíts erdő, madár, csillag – tökéletes tükrű testvéreim…….”. Ebbe a hangulatba beleillene, ha azt mondanám, hogy a fecskék egészen haláláig elkísérték Mezei Máriát, de az nehezen képzelhető el, hogy 18 éven át tartott volna ez a lírai történet.
 
Egy azonban tény, ez a fecskefészek csaknem 50 éve tanúsítja ország-világ előtt ennek a legendának a valódiságát. Fájó lenne, ha egyszer ennek is vége szakadna.
 
Elgondolkodtató, hogy Isten gyermekei, Mezei Mária fecskéi miképpen tudtak fűszálból, földből és saját nyálukból  egy ilyen erős építményt megalkotni. Ne hagyjuk elenyészni!
 
Fotók: Iklády László
            Horváth Zsófia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás