Mi lesz a budakeszi Álomvölggyel a változtatási tilalom lejárta után?

Budakeszi alighanem legszebb, természeti értékekben és még feltáratlan régészeti lelőhelyekben leggazdagabb területének változtatási tilalma május 9-én lejár! Mi lesz ezután? Vetődik fel a kérdés, különösen annak a sok, máig homályos és megválaszolatlan történésnek az ismeretében, mely az elmúlt harminc- és mindenekelőtt a legutóbbi másfél évet jellemezte e témában.

Ebben a publicisztikában nem gondolnám, hogy ismét meg kellene ismertetni Budakeszi lakosságával az Álomvölgy történetét a sok ezeréves régmúlttól, napjainkig, hisz-e témában megszámlálhatatlanul sok írás, tudósítás, klipp, stb. jelentek meg, melyeket még kronológiailag is szinte lehetetlen volt összehozni. Akár napokig is lehetne böngészni azokat! (E cikk végén találkozhat az olvasó a témában általunk megtalált linkek hatalmas, de nyilván közel sem teljes listájával.)
 
Mégis, mit is akar mondani az olvasónak ez a cikk az Álomvölgyről, a rendszerváltás előtti hírhedett, rosszemlékű, un. spontán privatizáció eme remek díszpéldányáról, arról a helyről, melyen már a 90-es évek végén lakóparkot akartak építeni a tulajdonosok, és amit végül egy népszavazás akadályozott meg, 2001-ben. Aztán a terület 2009-ben Natura2000 természeti védettséget kapott és mindeközben a tulajdonosok újabb és újabb jogi csűrcsavarással, próbálkoztak és próbálkoznak a mai napig, és a cél változatlanul egy lakópark megépítése, ahová a tulajdonosok „egy környezetvédelemre érzékeny, de tehetős ügyfélkörre számítanának, akik csak egyszerű, 2X200m2-es juhászlakokban szeretnék megélni mindennapjaikat”!
 
Ezt próbálta megakadályozni Budakeszi Város Önkormányzata 2017-ben, egy 3 éves változtatási tilalommal, ám a két tulajdonos egy egészen elképesztő természetrombolásba kezdett ennek a változatási tilalomnak a félidejétől kezdve, ami egyértelműen arra engedett következtetni, hogy annak a bizonyos 8 db. 2X200m-es, „juhászlaknak” a megépítéséről nem fognak lemondani a jövőben sem, erre utaltak és utalnak a szisztematikus előkészületeik. 5 km hosszú kerítés felhúzása, a patak természetes folyásának az elterelése, villanyvezeték építése, optikai internethálózat kialakítása,  a védett növényzet pusztítása (murvás út kialakításával…., stb.), kísérlet egy szennyvíztároló megépítésére (az önkormányzat megkerülésével), a kaptárkövek megrongálása, a kerítés tetején szögesdrót kialakítása és még ki tudja mennyi egyéb elképesztő törvényellenes cselekmény, kihasználva a koronavírus járvány okozta zavaros helyzetet is március-áprilisban, mikor az illetékes önkormányzat és a helyi lakosság más gondokkal volt elfoglalva.
 
Persze itt felvetődik a kérdés, hogy mindezeket miért nézte és nézi tehetetlenül mind a mai napig az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal Járáshivatalának Érdi Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya,, az Európai Unió által létrehozott Natura2000, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, akik számos megkeresést kaptak az Álomvölgy területén zajló, engedély nélküli fejlesztésekről, természetrombolásokról a Budakeszi Önkormányzatától, az elmúlt év nyarán megalakult budakeszi Álomvölgy Őrzői Civil Összefogástól és más magánszemélyektől is?! Természetesen több helyszíni szemlét is tatottak ezek az illetékesek, de szerkesztőségünk nem tud arról, hogy bármiféle hathatós intézkedés, eljárás történt volna a részükről, melyről a budakeszi közéletnek, városunk polgárainak tudomása lenne. 
 
Az amikisvarosunk.hu szerkesztősége is megkereste a Pest Megyei Kormányhivatal Sajtóosztályát 2019. év novemberében http://amikisvarosunk.hu/cikk/budakeszi-alomvolgy-pest-megyei-kormanyhiv..., de honlapunk a mai napig nem kapott választ a feltett, ködoszlató kérdéseire sem.
 
 
Úgyszintén, nem volt semmi foganatja a budakeszi Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás által szervezett, sok embert megmozgató, tavaly novemberi LakaTlanítási demonstrációnak sem, melyet a Budakeszi Önkormányzat is támogatott. Hiába volt a hatalmas sajtóérdeklődés ATV-től a Hír TV-ig, azonnali.hu-tól a pestisracok.hu-ig, Klub Rádiótól a Karc FM-ig ………..!
 
Ennek az elképesztő történetnek - ahol nem látni, hogy bármilyen jogszabály, vagy határozat zavarná a tulajdonosokat - valójában egyetlen reményteljes mozzanata van, hogy talán mégis sikerülhet gátat szabni e gátlástalan eseménysorozatnak. Ez pedig a Budakeszi Önkormányzat és az Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás együttműködésének eredményeképpen február 27-én megszületett döntés, amely a helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítási eljárás elindítását kezdeményezi. Ez a helyi, természetvédelmi oltalmazás alá kerülés megakadályozhatja azt, hogy Budakeszi alighanem legszebb, természeti értékekben és még feltáratlan régészeti lelőhelyekben leggazdagabb területén folytatódhasson a természetrombolás és megépülhessen a lakópark.
Ha ezt mégsem sikerülne megakadályozni, úgy valószínűleg a lakópark megépülése már akár rövid idő elteltével is precedenst fog teremteni arra, hogy az Álomvölgy kerítésén kívüli, további több hektáros földrészeken – az önkormányzat akarata ellenére – tovább terebélyesedő ingatlanfejlesztések induljanak el, az illetékes építési-, természet- és örökségvédelmi hatóságok szeme láttára. Hisz ahol ilyen sikeresen ki lehet játszani a szabályokat, ott minden megtörténhet! Gondoljunk csak bele! Ha a most lejáró változtatási tilalom után megépülhet az első 8 ”juhászlak” a 30 hektáros Álomvölgyben, azt további 8…16…24….. követhetik. Majd a kerítésen kívüli más tulajdonosok is beindulnak……! A határ a csillagos ég lehet és hamarosan azt vehetjük majd észre, hogy a magán érdekek gyakorlatilag egyesítik Budakeszit Budaörssel, teljesen letarolva a térség természeti, kulturális, szakrális értékeit, egy nagyra duzzadt városnak adva helyet!
 
Ne felejtsük el! A kivételes adottságú Budakeszi ma Magyarország egyik legerdősültebb és ezért egyben legértékesebb települése is, hiszen közigazgatási területének 2/3 része erdő!  Vigyázzunk rá! Legyünk nagyon éberek!
 
Fotók: Torti Szofi, Mátyus Kriszta
a további képek látványtervek

Kapcsolódó anyag:
https://www.napi.hu/belfold_vallalatok/nem_a_budakeszi_lakoparkra.68411....
http://amikisvarosunk.hu/cikk/budakeszi-alomvolgyben-csak-filmet-forgatn...
https://budakeszi.blog.hu/2016/08/04/ki_vedi_meg_az_alomvolgyet_a_tulajd...
http://amikisvarosunk.hu/cikk/budakeszi-uzenofal-nem-lesz-luxus-lakopark...
http://amikisvarosunk.hu/cikk/budakeszi-uzenofal-epitesi-munkak-kezdodte...
https://budakeszi.blog.hu/2018/10/24/az_alomvolgybe_beleragadtak_a_tulaj...
https://varoshaza.budakeszi.hu/budakeszi-varos-onkormanyzata-kepviselo-t...
http://amikisvarosunk.hu/cikk/miert-keritik-be-budakeszi-alomvolgyet-meg...
https://www.youtube.com/watch?v=d_FUsjVDLjQ&fbclid=IwAR2wIlf0OULBL5ItY0n...
http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/kaptarkovek-sziklasirok-budakeszin-az-...
http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/ket-felido-pokolban-budakeszi-alomvolg...
http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/budakeszi-tobb-ezer-evig-hasznalt-szen...
http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/budakeszi-alomvolgy-az-onkormanyzat-la...
http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/mit-rejt-meg-budakeszin-titokzatos-alo...
http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/budakeszi-alomvolgy-paratlan-gazdagsag...
http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/latogatas-meg-felfedezetlen-budakeszi-...
http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/regeszeti-feltarasra-varnak-budakeszi-...
https://www.facebook.com/alomvolgyorzoi/photos/pcb.187551099321807/18754...
https://www.facebook.com/alomvolgyorzoi/videos/428438044523383/
https://www.facebook.com/alomvolgyorzoi/videos/2519482631662512/
https://24.hu/belfold/2019/11/18/budakeszi-alomvolgy-natura-2000-baumgar...
https://pestisracok.hu/termeszeti-es-oskereszteny-oroksegunket-pusztitan...
https://pestisracok.hu/markoloval-elbontott-kulturalis-kincsek-lakatlani...
https://www.facebook.com/alomvolgyorzoi/videos/1276714355849009/
https://merce.hu/2019/11/16/a-feljelentesek-ellenere-is-folytattak-a-kor...
https://www.klubradio.hu/adasok/megvedi-budakeszi-az-alomvolgyet-111313
https://atlatszo.hu/2019/11/21/a-hatosagok-tetlenul-nezik-a-termeszetved...
https://blog.atlatszo.hu/2020/02/folytatodik-az-epitkezes-termeszetkaros...
https://www.peticiok.com/mentsuk_meg_a_budakeszi_alomvolgyet
https://hirmondo.budakeszi.hu/szivugyunk-az-alomvolgy/
https://www.youtube.com/watch?v=XimACCFZK6U
https://www.facebook.com/alomvolgyorzoi/videos/549855935574245/
https://www.facebook.com/budakornyekitv/videos/793248124496122/UzpfSTExM...
https://www.facebook.com/budakornyekitv/videos/793248124496122/UzpfSTExM...
https://hirtv.hu/video/229750
https://hirtv.hu/video/229730
https://nepszava.hu/3058185_elszant-civilek-tuntettek-az-alomvolgyi-epit...
http://amikisvarosunk.hu/cikk/budakeszi-alomvolgy-pest-megyei-kormanyhiv...
http://amikisvarosunk.hu/cikk/vadak-labnyomai-budakeszi-alomvolgy-kerite...
http://amikisvarosunk.hu/cikk/budakeszi-alomvolgy-ujabb-indokok-arra-hog...
https://www.facebook.com/budakornyekitv/videos/793248124496122/UzpfSTExM...
https://www.facebook.com/1869523993358104/posts/2473929129584251/
https://www.facebook.com/alomvolgyorzoi/photos/a.117736862969898/1984886...
https://www.facebook.com/alomvolgyorzoi/photos/a.114458466631071/2145577...

Megosztás/Mentés Megosztás