Mikor a rémálom valósággá válik! Fejtetű a családban, nem kell szégyellni, nem tehetsz róla, de muszáj kezelni!

Minden szülő rémálma, hogy egy szép napon gyermeke hajában szürke kis „bogarakat” talál. Nos, elég kellemetlen helyzet. Az első rémület után, gondoljuk végig nyugodtan a kialakult helyzetet. Mit tehetünk, mit tegyünk annak érdekében, hogy a mákszemnyi vámpíroktól a lehető leghamarabb megszabaduljunk. Egy biztos, makacs kis teremtményeket dédelgetünk a hajszálaink között.
 
Néhány fontos tudni való, hiedelmek helyett tények 
Petéit (serkéit) a hajas fejbőrön, a hajszálak tövében helyezi el, leggyakrabban a halánték- és tarkótájékon. A nőstény tetvek 2-4 hetes életük során átlagosan 100 petét raknak.
Amikor az élősködő rovarok lerakják a petéiket, a serkéket, e fehér szemcsék cementszerű anyaggal odaragadnak a hajszálhoz, amelyekből körülbelül 1 hét alatt kelnek ki a tetvek. Emberi fejbőrön kívül nem tudnak szaporodni, ugyanis a jó meleg fejbőrt szeretik és abból élnek. 
 
A fejtetű kizárólag emberen él, hiszen csak az emberi vért tudja fogyasztani. Vérszívás útján táplálkozik, akár napi 12 alkalommal is. Ha már nincs a hajban, 1–2 nap után elpusztul. Az éhezést rosszul tűri.
A tetű bármilyen hajban megjelenhet, függetlenül annak tisztaságától és hosszúságától, még a 3 mm-es hajban is képes megélni. 
Bárhol találkozhatunk vele: bölcsődében, óvodában, iskolában, buszon, vonaton, táborokban… 
A tetvek nem fulladnak meg a vízben, akár két órát is kibírnak víz alatt, ezért az uszoda medencéjében is előfordulhatnak.
 
A tetű nem repül, nem ugrik, hanem átmászik egyik az emberről a másikra, amennyiben két ember feje legalább fél percig összeér. Ha egyvalaki tetves a családban, nem biztos, hogy a család többi tagja is az lesz.
 
Megelőzés
Amennyiben megjelenik az óvodában, iskolában, célszerű naponta átnézni a gyermek haját.
El kell mondanunk gyermekünknek, hogy más ruházatát, főleg sapkáját lehetőleg ne vegye fel, illetve ne használják egymás fésűjét, hajgumiját, kendőjét stb.
Házi orvosunk javasolta, az ecetes vizes hajöblítést, mely tökéletes megoldás lehet a tetűk ellen. 
1 liter vízbe tegyünk 1-2 evőkanál ecetet és ezzel öblítsük le a hajat. 
Még egy lehetőség a természet patikájából a kakukkfű tea. Ugyanúgy kell eljárni, mint az ecetnél.
Kipróbálhatjuk a gyógyszertárban kapható tetűmegelőző szereket is, melyek kifejezetten a hajtetű ellen vannak. 
 
Illóolajok
A tetvek nem szeretik a teafa, a levendula és az ánizs illóolaj illatát, ezért samponba is tehetünk ezekből az illóolajokból pár cseppet. Az illóolajoknál vigyázni kell a bőr esetleges irritációjára, ezért allergia próbát kell végezni a könyök hajlatban! Nagyon vigyázzunk, hogy a szembe ne kerüljön! Csak terápiás, minőségű illóolajat használjunk!
 
Kezelés
A haj havonta körülbelül 1-1,5 cm-t nő, azért a serkék fejbőrtől való távolságából lehet következtetni a fertőzés kezdetének időpontjára. A leggyorsabb és leghatékonyabb a gyógyszertárban kapható (vegy)szerek. Meglehet próbálni kíméletesebb szereket alkalmazni, ellenben a tertvek gyors szaporodása miatt ezt nem javaslom. Amennyiben nem sikerül időben megfékezni a kis „agresszív élősködőket”, hihetetlenül el tudnak szaporodni! 
 
Célszerű beszerezni speciális serkefésűt. Ez drogériában, gyógyszertárban kapható. Igaz, hogy az csak a bogarakat és a serkék egy részét tudja eltávolítani a hajból. Utóbbiak nagyon erősen oda vannak tapadva a hajszálhoz, így azokat egyenként kell lehúzni a hajszálakról. Ez a „művelet” akár órákig is eltarthat. Továbbá ajánlatos a hajat,- hajszálakat többször porszívózni. Hosszú hajú lányok haját vasaljuk ki, hajvasalóval, így könnyebb leszedni a serkét a hajról. 
 
Biztos, ami biztos, mindennap nézzük át a hajas fejbőrt és KÖTELEZŐ megismételni a kezelést egy hét után! (A pete körülbelül 1 hét alatt kell ki.)
Miután végig csináltuk a kezelési protokollt, próbáljunk megnyugodni és a „ping- pong- effektus” elkerülése végett legyünk figyelmesek. Az elkövetkező hetekben naponta nézzük meg a fejbőrt és a hajat!
 
Fertőtlenítés
Nagyon fontos, hogy mossunk ki minden ruhát, ágyneműt, törölközőt, kabátot, sálat, alvó állatot minimum 60°C-on, ecetes vízben. A hajjal érintkező használati tárgyakat, például hajkefét, fésűt forró vízzel, továbbá tetűirtó hajszeszbe mártva lehet fertőtleníteni, vagy 20%-os tömény ecetben célszerű pár órán keresztül áztatni, vagy újra lecserélni. 
 
Ami nem mosható, vagy nem ilyen magas hőmérsékleten, azt egy zacskóban egy napra tegyük a mélyhűtőbe. 
Bútorhuzatokat, szőnyegeket, autóüléseket fújjuk le tetűirtóval, vagy alaposan porszívózzuk ki, a porzsákot használat után dobjuk ki. 
 
Fontos!
Ha a fejbőr repedezetté vagy gyulladttá vált, forduljon orvoshoz!
Írásom ismeretterjesztési céllal készült. Nem helyettesíti a szakszerű orvosi diagnózist és terápiát. Ha beteg, keresse fel kezelőorvosát! A legnagyobb gondosság ellenére az anyagban hibák előfordulhatnak. Az itt közreadott esetleges téves információ felhasználásából eredő minden felelősséget és igényt a szerző ezúton elhárít magától.
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás