A nap szerelmeseinek

„Csodálatos, mit művelhet egyetlen napsugár az emberi lélekkel.” - Dosztojevszkij
 
Írásom végén megtalálható a Tudatos Vásárlók egyesületének terméktesztje a fényvédő krémekről.

A hőmérő higanyszála napról-napra feljebb kúszik a szikrázó napsütésben. A napfény sokkal nagyobb hatással van szervezetünkre, életünkre, érzelmeinkre, mint azt gondolnánk. Lelkünket melengető, simogató érintésével harmóniát teremt körülöttünk. Sugaraiban gyógyító erő rejlik. Javul az önértékelésünk, az életvidámságunk és mosolyt varázsol az arcunkra. A Napot számos ókori civilizációban természetfeletti jelenségnek tekintették és istenként tisztelték.

A napsugárzás létfontosságú! Jótékony hatása nélkül nem lenne élet a földön. Szervezetünkben a D-vitamin, 90%-ban a napfény hatására termelődik. A biológiai óránkat beállító melatonin (melyet a tobozmirigy termel) és a "boldogsághormonok" (endorfin, szerotonin - agy) termelésén keresztül is hozzájárul a szervezetünk egészséges működéséhez. Ha valaki keveset tartózkodik a napon, hiányától betegségek alakulhatnak ki: szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek, vesebetegség, cukorbetegség, csontritkulás és nem utolsósorban a lelki- idegrendszeri betegségek erősödhetnek. Gondoljunk a téli szürke napokra, mennyire hiányzik a mindennapjainkból a napfény. Legalább hétvégén szánjunk rá pár órát, hogy élvezzük a természet áldásait a mesés tájat és a friss, ropogós gyümölcsöket.

A megfelelő mennyiségű D vitamin bevitel biztosítja az erős csontozatot, fogazatot életünk folyamán. Napi 15-20 perces napfürdőzés-elég a D-vitamin raktárunk feltöltéséhez. Gondoltad volna, hogy a magyar lakosság felét érinti a D-vitamin hiány?! A napfény mindemellett erősíti az immunrendszert, szabályozza a hormontermelést és a pajzsmirigy működését. Napfény hatására jobban szívódnak fel a táplálékban lévő ásványi anyagok és vitaminok. Sebeink is gyorsabban és szebben - gyógyulnak nyáron. A napfény hatására jelentős javulás várható: ekcéma, pikkelysömör, és száraz bőr esetén is. A legújabb kutatás szerint:  „A napozás csökkenteni a vérnyomást, a stroke és a szívroham kockázatát, sőt meghosszabbíthatja az életet.” - a tanulmányt a University of Edinburgh tudósai végezték. Azért nem árt az óvatosság!

Lehetőleg 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk hosszú ideig a napon!. Ebben az- időszakban a legerősebb az UV sugárzás, ha megoldható, az árnyékos helyeket részesítsük előnyben. Ez különösen fontos, kisgyermekek és idősek számára. Minden anyuka tudja, hogy  kisbabát kifejezetten a napra tenni nem szabad, azonban az autóban is figyeljünk a napfényre! Főleg akkor, ha hosszabb útra indulunk. Tudtad, hogy a homok, a beton, a víz jelentősen visszaverik a napsugarakat? A bőr nem felejt! A gyakori gyermekkori leégések növelhetik a bőrdaganat kialakulásának esélyét.

A napsugárzás részét képező UV-sugárzást három csoportra osztjuk: UV-A, -B és -C. Az UV- A sugárzás a bőr mélyebb rétegeit éri el, ez okozza a bőr barnulását. Nagy mennyiségben a bőr öregedési folyamatait gyorsítja és a szemet károsíthatja, az általa okozott betegségek közül a legismertebb a szürkehályog. Az UV-B sugárzás szükséges a D-vitamin előállításához, ellenben ez felelős elsősorban a bőr daganatos betegségeiért. Az UV-C sugárzást normál esetben az ózonréteg teljesen kiszűri, de erről a szakemberek véleménye megosztott. Bőrünk védelméről nem csak a nyaralás alkalmával kell gondoskodnunk, hanem a mindennapok során is! Például mikor játszótéren vagyunk gyermekeinkkel,  hosszabb időt töltünk a szabadban, kertészkedünk.

Milyen fényvédő krémet használjunk?

A fényvédőkrémek megakadályozzák a D-vitamin termelést! Lehetőleg természetes napozószereket részesítsük előnybe, amit az  interneten és a bio - boltokban tudunk beszerezni. De mi is készíthetünk házilag. Figyeljünk a minőségre és az összetételre!

Mi található a gyönyörű naptejes dobozokban, avagy  miért esett a választásom a bio-naptejekre?

Alapvetően nem vagyok bizalmatlan. De olyan sok borzalmas vegyszert szeretnének nekünk eladni, hogy ez okból mindig tüzetesen megnézem, hogy mit vásárolok. Kiválasztottam két ismert márkájú napozókrémet. Utánanéztem, mi található benne:

Naptej gyermekeknek, 50 faktoros

Glycerin - glicerin> változó megítélésű
Funkció: nedvszívó, vízelvonó, kisebb koncentrációban nedvesen tartó alkotórész
Megjegyzés: zsírok és olajok alkoholkomponense, szintetikus gyártása propilénből, a bőrön ragadós filmet képez, nagyobb koncentrációban (30%) a bőrből vizet von ki, ezáltal azt kiszárítja, bőrizgató, csecsemő-bőrápolókban nem ajánlott. Háromértékű alkohol, organikus változatát növényi és állati zsírokból nyerik, szintetikus változata propilénből készül. Organikus változata, amelyet általában 12%-nál kisebb koncentrációban használnak kiváló felszíni nedvesítő, magasabb koncentrációban (30%) felett azonban izgatja, szárítja a bőrt. Sziruphoz hasonló állagú folyadék, amelyet oldószerként és puhítóként használnak. A glicerint víz és zsír kémiai reakciójával állítják elő. Kis koncentrációban vízmegkötő, nagy koncentrációban viszont vízelvonó hatású. Tömény oldatban addig vonzza a bőr felületére a nedvességet a bőr alsóbb rétegeiből, amíg az ott nem tartja, hacsak a levegő nedvességtartalma el nem éri a 65%-ot. Ez a folyamat a bőr fokozatos kiszáradását idézi elő, így a bőr belülről kifelé haladva fokozatosan elveszti víztartalmát. Ha egy kozmetikai készítményben nem az első három összetevő közt szerepel, akkor jótékony hatású. Ha az első három összetevőben jelen van, és a termék nem certifikáltan organikus, és/vagy nincs külön feltüntetve a töménysége, akkor vízelvonó, bőrkárosító hatású lehet. A „tesztelt” naptejemben a 3. helyen szerepel!

Alcohol denat- denaturált szesz—változó megítélésű kategória
Funkció: oldószer, tartósító, frissítő. - Megjegyzés: általában szintetikus anyag, gyakori alkalmazáskor bőr- és nyálkahártya izgató, a bőrt kiszárítja.
Butyl Methoxydibenzoyl-methane-butilmetoxi-dibenzoil-metán >>káros kategória
Funkció: fényvédő krémekben.
Megjegyzés: szintetikus anyag, fotoallergén, bőrkárosító
Butylene-Glycol-Butandiol, 1,3-butilénglikol> enyhén káros
Funkció: oldószer, tartósító, nedvesítő.
Megjegyzés: szintetikus anyag, bőrkímélő, propilénglikol helyett ezt alkalmazzák az igényesebb kozmetikumokban.  
 
Naptej gyermekeknek, egy másik közismert márka
 
Alcohol denat- denaturált szesz—változó megítélésű
Funkció: oldószer, tartósító, frissítő. - Megjegyzés: általában szintetikus anyag, gyakori alkalmazáskor bőr- és nyálkahártya izgató, a bőrt kiszárítja.
Isohexadecane-izohexadekán > káros megítélésű
Funkció: oldószer  
Megjegyzés: káros szintetikus anyag.
Olajösszetevő. Haszna a kozmetikai készítményekben kétséges.
Propylene glycol > káros megítélésű
A propylene glikol  általában (PG) petróleum származék. Áthatol a bőrön és gyengítheti a protein és sejt szerkezetet. Általában gyógynövényekből származó kivonatok kinyerésére használják. Hozzájárulhat ahhoz, hogy más kemikáliák a bőr mélyebb rétegeibe bejuthassanak, és ezzel könnyebben a vérbe juthatnak. Az iparban fagyálló szerként alkalmazzák. A PG elég erős ahhoz is, hogy eltávolítsa a hajókra tapadó kagylókat. Az EPA olyan mérgezőnek tartja a PG-t, hogy a dolgozókat védőkesztyű, védőruha és szemüveg hordására kötelezi, valamint, hogy minden PG oldattól szabaduljanak meg oly módon, hogy ássák el a földbe. Mivel a PG gyorsan áthatol a bőrön, az EPA óv a bőrkontaktustól, hogy ez által megelőzhetőek legyenek az olyan következmények, mint az agy, máj és vese rendellenességek. Viszont nincs figyelmeztető címke olyan termékeken, mint a dezodorok, amikben a koncentráció nagyobb, mint a legtöbb ipari alkalmazásban.
Isohexadecane- izohexadekán> káros megítélésű
Funkció: oldószer  
Megjegyzés: káros szintetikus anyag
Olajösszetevő. Haszna a kozmetikai készítményekben kétséges.
Butyl Methoxydibenzoyl- methane- butilmetoxi-dibenzoil-metán> káros megítélésű
Funkció: fényvédő krémekben.
Megjegyzés: szintetikus anyag, fotoallergén, bőrkárosító. Ha fotoallergén miért van a naptejekben?
Triethanolamine
Rövidítve: TEA, mosóaktív anyag, emulgeáló. Állatkísérletekben rákkeltő, vesekárosító, mérgező és bőringerlő. Alkalizáló szer a kozmetikai készítmények pH érétkének beállításához is használják; allergizáló hatású. A jelenlévő dietanolamin (DEA) miatt fennáll a nitrózamin (rákkeltő) képződésének veszélye.
 
Naptej felnőtteknek - itt csak egy összetevőt emeltem ki a sok közül:
 
Methylparaben
Funkció: tartósító
Megjegyzés: Bőrirritációt és kontaktallergiát okoz. A parabénok az ösztrogén hatását utánozzák, a túlzott ösztrogén pedig mellrák, petefészekrák, méhrák vagy hererák kialakulásához vezethet. Bizonyos esetekben a magzat fejlődésére is hathat. A mellrák szöveteit vizsgálva a tudósok minden esetben találtak felhalmozott parabénokat. 
Természetesen mindhárom naptejben vannak nem káros, semleges megítélésű összetevők is például: Titán Dioxid, Xanthan Gum, Myristyl Myristate, Citric Acid, Sodium Citrate…  az összes összetevőt  helyhiány miatt nem tudom felsorolni, de mindenkit biztatok arra, hogy mielőtt megvásárolja, nézze meg a doboz címkéjét. Egyre több helyen hallom és olvasom, hogy a naptej 30 faktor felett rákkeltő hatású  lehet. Ha lehetősége van rá, válasszon inkább természetes, biztonságos  naptejet. Segítségként mellékelem a Tudatos Vásárlók Egyesületének terméktesztjét a fényvédőkrémekről. 
 
Fotó forrás: http://pixabay.com/
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
Felhasznált irodalom:
dr. Rózsa Sándor: testápoló kislexikon (Ökotárs Fogyasztóvédelmi Füzetek 2001)
Material Safety Sheet, MSDS
Dr. med. Ernst W. Henrich - Dr. rer. Nat. Thomas Baumann: Kozmetikai hatóanyagok kiértékelése az INCI- megnevezésük alapján
 
Források:
 
Megosztás/Mentés Megosztás