Olcsón megoldható a de Ponte üvegnegatívok fényképpé alakítása. Van, aki tudja a megoldást. HONLAPUNK AJÁNDÉKA A 70. SZÜLETÉSNAPJÁT ÜNNEPLŐ NAGY MIHÁLYNÉ STARCZ TERÉZIÁNAK

2012. 09.06 – i dátummal írtam egy cikket „A de Ponte üvegnegatívok megismerésre várnak” címmel. A témafelvetésben említést tettem arról, hogy az 1946 – ban kitelepített hírneves fényképész - fotóművész de Ponte József, mintegy 1500 darabos üvegnegatív hagyatékáról, mely egyik budakeszi leszármazottja, Gräfl Jánosné Herczeg Zsuzsa édesanyja szülőházának padlásáról került elő egy átépítés során. A hagyatékot a megtaláló a Budakeszi Helytörténeti Múzeumnak adta át. Ebből a hatalmas gyűjteményből kiemeltem találomra egy üvegnegatívot, melyről a fény felé tartva készítettem két felvételt a Budakeszi Helytörténeti Múzeum udvarán, egy verőfényes nyárvégi napon. Az  egyik képen Nagy Mihályné Starcz Teréziát, a múzeum  vezetőjét látjuk, kezében a negatívval.

A cikkben szót ejtettem arról is, hogy a mai technika nem fogadóképes ezeknek az üvegnegatívoknak a fényképpé alakítására, ill. ha mégis sikerül valakit találni, az irreális összeget kér. Szerencsénkre azonban, a találomra elővett üveglap „jó húzásnak” bizonyult, rosszak voltak az értesüléseink. A cikk megjelentetése felkeltette az érdeklődését egyik olvasónknak, aki a két kisgyermek portréjának pozitívját fel is tette az amikisvarosunk.hu facebook oldalára. 
 
Remélem, hogy ez az új fejlemény fordulatot hozhat a de Ponte üvegnegatívok sorsában. A facebook oldalunkon jelentkező „mester” állítása szerint digitális technikával nagyon olcsón megismerhetjük a negatívok mögött rejtőzködők arcát. Egy lépésre vagyunk a megoldástól.
 
Végül egy érdekességet szeretnék megemlíteni. Az 1500 üvegnegatív közül találomra kihúzott két kisgyermek portréja azóta egy sajátos karriert fut be. A neten már találgatják, kiket láthatunk a fotón.
 
MI LESZ ITT, HA MAJD AZ ÖSZES, MINTEGY 1500 FOTÓ ISMERETLEN ARCAI ELÉNK TÁRULNAK?
 
EZ A CIKK AZ AMIKISVAROSUNK.HU AJÁNDÉKA NAGY MIHÁLYNÉ STARCZ TERÉZIA  70. SZÜLETÉSNAPJA ALKALMÁBÓL. ISTEN ÉLTESSE SOKÁIG!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás