Padlizsánkrém télire

Évekkel ezelőtt egyik ismerősöm megkérdezte tőlem, szoktam-e padlizsánkrémet készíteni? A válaszom nemleges volt, ugyanis nem tudtam hogyan kell. Felajánlotta, hogy ha beszerzem a  padlizsánokat, együtt megsütjük. Lelkesen készültem a közös sütögetésre.

Hogyan kezdjük el?
Aki kertes házban lakik, szerencsésnek mondhatja magát. A padlizsánt kertben, szabad tüzön kell sütni. Aki társasházban lakik, nyugodtam csinálhatja sütőben. Így is nagyon finom, több ismerősünk is így csinálja. De azért jobb, hogy ha picit füstös íze van. A padlizsánokat rátesszük a sütőrácsra, vagy betesszük a sütőbe. Ha sütőben sütjük, picit meg kell szurkálni villával, nehogy szétdurranjon. Sütési idő kb. 40 perc, 180 fokon, és forgatni kell időnként. Mikor szottyosra sült, le kell húzni a héját, majd tegyük bele egy üveg vagy porcelán tálba. Vigyázzunk nagyon forró, ne égessük meg a kezünket!  A padlizsán nem érintkezhet fémmel, mert megkeseredik! Csak műanyag, vagy fakanalat használhatunk. Ha teljesen kihűlt, keverjük simára, majd adagonként fagyasszuk le. Ízesíteni csak akkor szoktam, amikor kiolvasztom.
 
Hozzávalókat összekeverem a kiolvasztott padlizsánnal:
apróra vágott hagyma, ez lehet:
  vöröshagyma, sonkahagyma, lilahagyma, vagy fokhagyma ízlés szerint
olívaolaj, lenmagolaj, vagy étolaj - bármilyen lehet
  Annyi olajat kell hozzá keverni, amennyit felvesz, de azért ne olajozzuk túl.
só, frissen őrölt bors
Ízesíthetjük majonézzel is.
Pirítóssal ... igazán finom.
 
 
Rovat: 
Megosztás/Mentés Megosztás