Paul McCartney 70 éves. Vájt fül (3.)

„ A kultúra nem azt jelenti, hogy fogkeféd van és meg tudod indítani a gramofont.
A kultúrember látni és érezni tudja a szépet és a jót.”
(Wass Albert)
 
Nehéz elhinni, hogy Paul McCartney a Beatles egykori alapító tagja június 18-án lesz 70 éves.  Sorozatunk e részében egy párját ritkítóan nagy karrier, egy nagyszerű muzsikus, egy szerethető ember életpályáját próbáljuk felvázolni.
 
Paul McCartney 1942. június 18-án született Liverpoolban. Ebben a városban ismerte meg John Lennon-t, akivel később megalakítják a Beatles együttest. Az együttes viszonylag rövid, tízéves története egy példa nélkül álló sikertörténet. A napokban 70. születésnapját ünneplő Paul hosszú, mai napig ívelő karrierje  hajdani együttesén is túlnőtt.
Paul MacCartney  50 éves pályája során több, mint 50 maradandó értékű dalt komponált. Először, mint a Beatles tagja, majd szólókarrierje során. Talán kevesen tudják, hogy marketing érdekekből írták csak minden alkalommal oda a Lennon-McCartney nevet a dalok elé. Valójában a dalok nagy többségének a szövegét és zenéjét is vagy egyikük, vagy másikuk írta. Könnyű beazonosítani, a dalokat hallgatva, hogy ki a valódi alkotó. Mindig az, aki a szólót énekli. Persze voltak olyan közös alkotások is, ahol segítették egymást. Ilyen volt például a Michelle című dal is, ahol Paul elakadt a finom hangzású dal felénél és John segítette őt ki a folytatásban.
McCartney a hangszertudását (basszusgitár, zongora) autodidakta módon szerezte. Soha nem tanulta meg a hangjegyek olvasását sem. Mégis hatalmas életművet alkotott az elmúlt évtizedekben. Első ismertebb számait leszámítva, dalainak a többsége gazdagon harmonizált, egyedi dallamvilágú alkotás. Változatos, nem egysíkú dalok. Nem véletlen, hogy ahol koncertet ad, ott nincs unalom. (2003-ban Budapesten is koncertezett.) Mindezek megteremtésében nagyszerű partnere volt George Martin, a kitűnő hangszerelő, akit 5. Beatles tagként tartottak számon,)
Legsikeresebb dalát, a vonósnégyessel kísért Yesterday-t, mintegy 3 ezerszer dolgozták fel. Azt viszont kevesen tudják, hogy Paul Helter Skelter című dala az első heavy metal szerzemény. A felvételt hallgatva felfedezhetjük a később elterjedő metál zene stílusjegyeit.
Paul McCartney szólókarrierje mindmáig töretlen. Számtalan nagy sláger írt és adott elő ezekben az évtizedekben is. Sikeres filmzenéket is írt. A ma is páratlan vitalitású, életvidám, fiatalos Paul nemrég kiadott egy jazz standardeket feldolgozó cd-t és nagysikerű koncertet adott a 2012-es Grammy-díj átadáson is. Ő énekelte néhány napja a záró rész dalait a II. Erzsébet uralkodásának 60. évfordulója tiszteletére tartott giga koncerten. A legfrissebb hírek pedig arról szólnak, hogy  ő lesz a 2012. évi londoni olimpia nyitóünnepsége  befejező részének az előadója.
Paul tulajdonképpen boldog magánéletet tudhat maga mögött. Bár fiatal éveiben ő is kipróbálta a drogokat, később ezekről hamarosan leszokott. Nem voltak hangos botrányai és több évtizedes boldog házasságban élt, egészen felesége haláláig. Talán csak rosszul sikerült, hamarosan válással végződött 2. házassága volt kivétel ez alól.
 
Köszönjük Paul az elmúlt évtizedeket! Köszönjük, hogy dalaiddal boldogabbá tetted életünket az Univerzum e kis pontján! Köszönjük, hogy kortársaid lehetünk!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rovat: 
Megosztás/Mentés Megosztás