Risztov Éva. A legnagyobb győztes az olimpián. Új legenda született.

Szilágyi Áron, Berki Krisztián, Pars Krisztián, Kökény Roland – Dombi Rudolf, női kajak négyes, Kozák Danuta….és persze Gyurta Dániel. Mind-mind példaképek, a mi hőseink, de ami a Hyde park tavában történt 2012. augusztus 9-én kora délután, az mindenek fölötti.

Risztov Éva a napokban lesz 27 éves. 2002-2004 között az úszó Európa bajnokságokon 5 második és 2 harmadik helyet szerzett különféle úszásnemekben (pillangó, vegyes, gyors), 2003-ban pedig ismét és ismét ezüstérmeket, pontosabban 3 ezüstérmet nyert az úszó világbajnokságon. Csodálatos eredménylista, de azért valljuk be, nyolcszor ott állni a győzelem előszobájában és soha nem győzni – holott néha csak század másodpercek hiányoztak – bizony ez a legerősebb lelket is megtörheti. Ám Éva még ekkor sem adta fel, csak egy 2005-ös, agyrázkódással végződő balesete, és a következő világbajnokságon elért gyenge eredmények után jelentette be visszavonulását. Risztov Évát, ezt  a sokra hivatott, nagy tehetségű sportembert leteperte ez a feldolgozhatatlan helyzet. Kívülről legalább is annak látszott visszavonulása.
 
Ezután csaknem eltűnt a szemünk elől. Csak egyszer találkoztunk a nevével, mikor részt vett a 2006. évi budapesti úszó Eb szervezésében. Aztán évekig megint semmi. 2009-ben kisbetűs hírként megtudtuk, hogy a jövőben a 10 km-es, nyiltvízi, maratoni úszás lesz számára a jövő útja, de ez a történet sem kecsegtetett túl sok jóval, mert a 2010. évi sanghaji világbajnokságon öt kilométer után – meglehetősen gyanús körülmények között –  kizárták a versenyből, szabálytalan úszás miatt. Ekkor már Debrecenben készült Éva a további versenyeire. Debrecen oltalmába vette és mindent megadott neki, hogy elindulhasson a 2012. évi londoni olimpián. Közben még tett egy rövid kiruccanást a 2012. évi debreceni úszó EB-n, ahol a 800 méteres gyorsúszásban ismét érmet szerzett, ezúttal bronzérmet.
Ami ezután történt, az már a jelen, aminek néhány órája voltunk tanúi. Risztov Éva 10 kilométeren át végig vezetett, de a végzet szele itt is megcsapta őt. A cél előtt úgy tűnt, hogy a második helyen úszó amerikai lány le fogja hajrázni, de most másképpen történt A sors visszadta azt Évának, melyet oly sok éven át elvett tőle. Az utolsó métereket míg élek, nem fogom elfelejteni.
 
Néhány nap múlva Debrecenben hatalmas tömeg fogja őt várni. 
A legmélyebb szakadékból is van visszatérés! Köszönjük Éva!
 
MTI Fotó: Illyés Tibor
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás