Ropogós malacsült törtkrumplival és zelleres lencsesalátával

Szilveszterkor mi mást ehetnénk, hűen a hagyományokhoz, mint friss, ropogósra sütött malacot, hogy kikaparja a szerencsénket, s hozzá lencsét, hogy sok pénzünk legyen!
Én már beszereztem  a malacot, sóval, majorannával, rozmaringgal bekentem a belsejét (a bőrét nem, mert akkor az megpuhul) és estére így sütöm ropogósra:
 
 
 
 
 
 
Malacsült
 
Hozzávalók:
malac (fél, egész, darab...de egy süldőcomb a legkiadósabb azon több hús van)
só, majoranna, rozmarig
kis darab szalonna
1 üveg sör 
2-3 evőkanál méz
 
 
Elkészítés:
A malac belsejét sós-majoranás-rozmaringos keverékkel bekenem,  lehetőleg még a  sütés előtti nap, hogy pácolódjon a hús. Ahány kiló a malac, annyi órát számoljunk a sütésre.Tepsire helyezzük, ha köretet szeretnénk mellé (krumpli, hagyma, alma, cékla bármi zöldség jó), azt alá tesszük, s a malac testébe egy üveget vagy almákat teszünk, hogy ne essen össze a hús.  A szalonna zsirját kiolvasztom és összekeverem a 3 evőkanál mézzel és a 2 - 3 dl sörrel. Ezzel locsolgatom sütés közben a malacunkat, folyamatosan míg szép piros-barnásra sül. A füleit alufoliával be kell fedni, mert különben megéghet.
Amikor készre sült,  citrommal a szájában tálaljuk. Mi idén zelleres-lencsesalátát készítünk mellé.
 
 
Zelleres lencsesaláta
 
Nagyon szeretjük a zellert, így gondoltam egy merészet és házasítottam a lencsét a zellerrel. 
Nem garantálom, hogy mindenkinek izlik, mert igen intenzív íze lett, de aki kísérletetző kedvű és szereti a hihetetlenül egészséges zellert, az feltétlenül próbálja ki!
 
Hozzávalók:
30 dkg lencse (1 napra be kell áztatni)
1 db zeller
1 db lila hagyma
5 - 10 dkg dió ami megmaradt a beigliből
3 dl natur joghurt
10 gerezd fokhagyma
3 evőkanál majonéz
izlés szerint só, bors, borecet
 
Elkészítés:
A lencsét sós - fokhagymás (a fele fokhagymával) vízben puhára főzőm, a zellert nyersen apróra reszelem a hagymát kis kockákra vágom. Ha kihült a lencse, összekeverem a zellerrel és a hagymával, s a fokhagymát is belereszelem. A joghurtot a majonézzel és a borecettel habosra keverem izlés szerint sózom, borsozom, majd a zelleres-hagymás lencséhez keverem, diót szórok a tetejére és hűtőbe rakom, hogy összeérjenek az ízek, míg sül a malac.
 
Minden kedves Olvasónknak Boldog Újévet kíván Vica mama!
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás