Sörfesztivál Budakeszin. Sok volt a rizikó, de összejött. Siker és tanulságok

„Basszus, ez már olyan, mint egy fesztivál!”  Fiatalok egy csoportjából hallatszott ki ez a felkiáltás. Valóban olyan volt ez a nap? Természetesen még nem egészen, hisz nulláról, tapasztalatok nélkül vágtak bele a rendezvény megálmodói a szervezésbe, de három nap múltán elmondható, egy remek kezdet résztvevői lehettek mindazok, akik szombaton kilátogattak városunk parkjába. Tegnapi cikkünkben, arról a hatalmas munkáról szóltunk, mely elvezetett a sikerhez. http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/egy-sorfesztival-nem-lesz-magatol-elke... Ez az írásunk pedig megpróbálja a saját szemszögéből levonni, a 12 település összefogásából megvalósuló, I. Budakörnyéki Sörfesztivál tanulságait.

Aki mer, az nyer”, tartja a közmondás, ami persze nem mindig igaz. És bizony itt is remegett a léc. Hiába volt szinte előre borítékolható a siker, a szombat hajnali lehűlés, a hatalmas szélvihar, a komor felhők, nem sok jót ígértek. A délelőtti órákban, egészen úgy 2 óráig, pangott a rendezvény. Aztán, ahogyan javult az időjárás, a fél város és rengeteg környékbeli is megjelent a parkban. Zajlottak az előre meghirdetett programok és hosszú sorokban álltak a sörimádók a nagyszámú sátrak előtt. Hullámzott a park az emberáradattól.                                                                                            

Lehet ez jobban csinálni, lehet ezt még fokozni? Természetesen lehet, és hétfőn már elkezdődött a felgyülemlett városvezetési-, szervezői-, lakossági tapasztalatok, facebook kommentek alapján a 2019. évi fesztivál újragondolása.                                                           

Hogy egy ilyen szeptember végi időpont mennyire rizikós? Ezt a 21. századi időjárási tapasztalatok alapján ma már lehetetlen megjósolni. Napjainkban nyár közepén is jöhet hidegfront, szélvihar és hatalmas esők - gyakran teljesen váratlanul is - mindenfajta előrejelzés nélkül. A rendezvényszervezők – e téren bárhol a világban- többszörösen kiszolgáltatott helyzetben vannak, a korábbi évtizedekhez képest.            

Ami pedig a fesztivál forgalomtechnikai megszervezését, lebonyolítását illeti, ez sem volt jobb, vagy rosszabb, mint az ilyen nagy buliknál szokott lenni. Problémák és gikszerek itt is adódtak, nem lehetett könnyű a dolga a rendőröknek, a közterület felügyelőknek, és az őket segítő önkénteseknek sem. Már napokkal a program előtt pl. többen kifogásolták azt, hogy mi szükség van a Fő utcán az Erkel utca és a Kossuth utca között – a buszokat kivéve – a forgalom elterelésére. Mi úgy gondoljuk, hogy ez helyes döntés volt. Egy ilyen tömegeket megmozgató rendezvény esetén ki vállalná a felelősséget, hogy a nagy forgalmú úton baleset áldozata legyen valaki? Az más kérdés, hogy egy ilyen eltereléskor egyéni érdekek, sérelmek is előfordulnak. Többen azt is kifogásolták joggal, hogy nem számoltak az elterelt forgalom tervezői azzal, hogy a „leleményesebb” autósok lerövidítik majd az útjukat, és nem mennek el egészen a Márity utcáig, hanem ráfordulnak a Széchenyi utcára, az ottani lakosok „nagy örömére”. Ezt bizony meg lehetett volna akadályozni, megfelelő tiltó táblák elhelyezésével. Sokaknak viszont nagy élmény volt, hogy kora délután sétálni lehetett a Fő utcán!

Ezen a szombati napon két korsó sör között, imitt-amott az is szóba jött az asztaloknál, hogy egy ilyen hatalmas vigasság az odalátogatók jó érzései mellett „mit hozhat még a konyhára”, mit profitálhat abból a BÖT, a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás, Budakeszi és a környék többi települése?! Nagyon sokat. Egy ilyen sikeres rendezvény, jelentős marketing is egyben. Feltehet a térképre olyan helyeket, melyek amúgy, nem vonzzák magukhoz különösebben a működőképes tőke figyelmét. Térségünk, a „Főváros zöld kapuja” is egy ilyen hely.  Gyönyörű, egyedülálló természeti környezettel van megáldva, ám adottságai nincsenek kihasználva, turisztikai szempontból.  Talán ez a nagyot durranó Sörfesztivál is szerepet játszhat majd abban, hogy a BUDAKÖRNYÉKI TÉRSÉG IS KIEMELT TURISZTIKAI ÖVEZETI BESOROLÁST KAPHASSON A KORMÁNYTÓL, MELY JELENTŐS FEJLESZTÉSEKET HOZHATNA KÖRNYEZETÜNKBE.

Ám mindez még a távolabbi jövő. Addig még biztos, hogy túl leszünk egy-két őszi sörfesztiválon. Ahogy hallottuk, jövőre lehet, hogy péntek- és szombat délután fog megrendezésre kerülni a nagy buli.
 

Megosztás/Mentés Megosztás