"Százszorszép a Bibliában". Elkísérték utolsó útjára Ferencz Évát. (+Rádió összeállítás és VIDEÓK)

November 11-én kísérték utolsó útjára az október 18-án, hosszú szenvedés után, tragikus hirtelenséggel elhunyt Ferencz Évát, a Magyar Kultúra Lovagját, Magyar Örökség díjas énekest, színészt, előadóművészt, akit Budakeszin is sokan ismertünk és szerettünk.

Rideg, száraz mondatként hangzik a fenti tényközlés. De, ki is volt valóban Ferencz Éva? Ha meghallgatják a Kossuth Rádió cikkünkhöz csatolt, életpályáját felidéző, emlékező összeállítását és elolvassák az „Új Katedra” vele készült 2011-es interjúját, még árnyaltabb lesz az  a ma már csak emlékeinkben élő kép, melyet róla őrzünk.
 
Jómagam is őrzök róla egy soha el nem múló személyes emléket. 2007. januárjában én is azon a buszon ültem, mellyel budakesziek csoportja utazott le Nagy Gáspár nagytilaji temetésére. Ezen a buszon utazott akkor Ferencz Éva is, akit Nagy Gáspár költészetén túl, baráti szálak is kötötték Budakeszihez. Emlékszem, gyönyörű, tavaszt idéző volt az a nap. A temetés emelkedett pillanatai után, mikor kifelé indultunk a temetőből, valahogyan éppen Ferencz Éva mellé sodródtam. Egyszer csak azt láttam, hogy lehajol és e téli tavasz zöldelő fűszőnyegének százszorszép rengetegéből leszakít egy szálat. Kedves, szelíd mosolyával rám nézett egy pillanatra, aztán bibliájába tette Isten aznapi ajándékát, azt az egy szál százszorszépet. Az a biblia alighanem ma is őrzi azt a préselt virágot.
 
 
Gyászjelentésének végén az idézet:
 
Szerethetett engem az Isten,
mert teremtményének
engem is elfogadott;
sárból-agyagból apám s anyám álmaiból
 
                                         (Nagy Gáspár)
 
           Kossuth Rádió
           Új katedra         
Fotóforrás: wikipédia
 
Köszönet Gönye Csabának, az Erkel Ferenc Művelődési Központ munkatársának, aki rendelkezésünkre bocsátotta - a Himnusz szobornál 2011. szeptember 15-én  készült - saját felvételének egy részletét.
Két régebbi videó felvételt is csatoltunk cikkünkhöz. A legrégebbin egy rossz minőségű felvételen, a 19 éves Ferencz Éva az 1970-es Röpülj páva vetélkedőn énekel, a másik pedig egy kb. 1990 körüli felvétel, ahol partnerével virágénekeket ad elő.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás