Szeptember - Szent Mihály hava, Őszelő hava, Földanya hava

Kedves Olvasó!

Vasárnap a gyerekekkel sétáltunk egy nagyot az erdőben. Szomorúan állapítottuk meg, lassan vége van a nyárnak. A hőség és az aszály nyoma mindenütt látható volt.. A fák, bokrok levelét megperzselte a nap. Csak az igazán kitartó növények bírják ezt az időjárást. A rekkenő hőségnek lassan vége, Az esték és reggelek már hűvösek lesznek, viszont napközben élvezhetjük a nyárutó melegét. Gyermekeink ismét beültek az iskola padba, sok élménnyel, tudással lesznek gazdagabbak. Nekünk szülőknek is bele kell rázódni az iskolai tanévbe. Munka után összeszedni a gyerekeket , majd átnézni a házi feladatot…Nem könnyű feladat senkinek sem, de pár hét, és újra visszazökkenünk. Hétvégenként próbáljunk meg minél többet kint lenni a szabadban, a jó levegőn. Most jön a legszínesebb évszak, az ősz. A forró napsütéstől ugyan elbúcsúzunk a következő nyárig, de remélhetőleg sokáig csodálhatjuk az őszi, aranysárga napsütést. Kiránduljunk, sétáljunk sokat, ez a hónap éppen erre való! A kertben is akadt bőven tenni való az elmúlt hetekben. Akinek van gyümölcsfája, javában szüretelheti a körtét és a szilvát.
 
A körte mérsékelt égövi gyümölcs. Sokféle fajtája terem hazánkban. Gondoljunk a fanyar vackorra, Császárkörtére vagy a Vilmoskörtére.
Jótékony hatását érezhetjük: Epebetegségnél, gyomorhurutnál, bélhurutnál, emésztési zavaroknál. Krónikus székrekedésben szenvedőknek is segíthet. Kitűnő salaktalanító, savközömbösítő és máj méregtelenítő hatása van. E tulajdonságok végett reumásoknak, vese betegeknek, köszvényeseknek és érelmeszesedésben szenvedőknek ajánlott a fogyasztása.
Vitamin tartalmát tekintve megtalálható benne: A -, B1 -, B2 -, C - vitamin, ami nagyjából megegyező mennyiségű, mint az almában. Az E - vitaminról se feledkezzünk meg. Sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) tartalmaz. A körte önmagában is ízletes gyümölcs. Fogyaszthatjuk levesnek, köretnek, mártásnak és desszertnek egyaránt. Télire készíthetünk belőle kompótot, vagy lekvárt.
 
Másik említésre méltó gyümölcsünk a szilva. Frissen vagy aszalva, nyersen, édességként, vagy sült húsok mellé tálalva egyaránt nagyon finom. Egyik legízletesebb hashajtónk! A rózsafélék családjához tartozó, csonthéjas gyümölcs. Számtalan fajtája létezik, megkülönböztetése nem könnyű feladat, hiszen könnyen kereszteződhetnek egymással. Az érett szilvát hamvasságot adó viaszréteg fedi, ami védi a kiszáradástól. A nagy, gömbölyű, zöldes húsú szilvát inkább nyersen fogyasztjuk. A pici, apróbb fajtákat szokás befőzni és szilvás gombócként fogyasztani /fagyasztani. Jellegzetessége, hogy változik a cukor tartalma, azonban sok nedvességet tartalmaz , éa C- vitamint. Ásványi anyagok : kálium, kalcium, foszfor, magnézium és a cink. Fogyasztásával növeljük az immunrendszer ellenálló-képességét, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Kiváló székrekedés ellen, jelentős rost tartalma miatt. A héjában például rengeteg cellulóz van, ami jól megmozgatja a beleket. Az aszalt szilva hatása úgy érvényesül a legjobban, ha evés előtt beáztatjuk vízbe, és reggel, éhgyomorra fogyasztunk néhány szemet belőle.
 Segíti a salak anyagok kiürülését a belekből, illetve vizelethajtó hatása is ismert. Felhasználásának csak a képzeletünk szabhat határt. Kompót, lekvár készíthető belőle, és a szilvás süteményekről se feledkezzünk meg. Télire eltehetjük fagyasztóba és az aszalással is érdemes próbálkozni. A ringlók I. Ferenc francia király felesége, Claudia után kapták (Reine Claude) nevüket.
 
A gyümölcsök, zöldségek nagy részét leszedtük, befőztük és eltettük télire. Ha bekukkantunk a kamrába, spájzba, tele van lekvárral, savanyúsággal és sok-sok finomsággal. A búza és a többi gabona nagy részét már betakarították. A gazdák az őszi vetéssel már a jövőről gondoskodnak. Ősszel az eső megáztatja földjeinket. Télen a hó majd betakarja az elvetett gabonát, ami tavasszal szárba szökken. ​Minden hónapban kíváncsian szemlélem a népi megfigyeléseket az ünnepek eredetét.
 
Szeptember 05. Lőrinc napja
A néphagyományban afféle fordulónap, amikor már a természet is a közelgő ősz hangulatát árasztja. Gyülekeznek a fecskék, vége a szabadban való fürdőzésnek, és bizony a dinnyének is a szeptemberi Lőrinc nap a megrontója. Lőrinc egyébként az ősz időjárását is "megmutatja". Ha szépen sütött a nap, abból hosszú és kellemes őszre következtethetünk.
 
Szeptember 12. Mária napja
Számos templom, kápolna Szűz Mária oltalma alatt áll. Ezért ez a nap a búcsújáró nap. Jó alkalom arra, hogy az emberek meglátogassák szeretteiket, barátaikat. Nagy volt a sütés-főzés faluhelyen ilyenkor. Gyermekkorom meghatározó élménye volt, mikor búcsú volt a nagymamámnál Sokorópátkán. Ilyenkor a család apraja-nagyja együtt volt azon a hétvégén. Ma is érzem azt a szeretetet, ami körbe vette a házat. Ha behunyom a szemem olyan, mintha tegnap lett volna.
 
Szeptember 21.
Ezen a napon született gróf Széchenyi István 1791-ben, Bécsben. Politikus, író, polihisztor, közgazdász. A magyar reformkor egyik vezéralakja. A Batthyány-kormány közlekedési minisztere, akit Kossuth Lajos a „legnagyobb magyarnak” nevezett. Kezdeményezte a hazai közlekedés fejlesztését. 1831-ben megindultak a Vaskapu hajózhatóvá tételének munkálatai. Amelynek eredményeképpen 1846-ban hajózó csatornát nyitottak. (A Vaskapu-szoros egy folyami szurdokvölgy a Dunán) Elkezdődött a Tisza szabályozása, megindult a dunai gőzhajózás, nevéhez kötődik Pest-Buda első állandó hídjának, a Lánchídnak megvalósítása. A terveket W.T. Clark neves angol hídmérnök dolgozta ki, és a kivitelezéssel Adam Clarkot bízták meg. Széchenyi elgondolásai közt jelent meg először Pest, valamint Buda egyesítésének gondolata, Budapest néven, és fővárosi rangra emelése. További tevékenységeként meg kell említeni, hogy Óbudán téli kikötőt létesített, népszerűsítette a ló, valamint a selyemhernyó tenyésztést. Széchenyi nevéhez fűződött az első gőzzel hajtott hengermalom megépíttetése is. 1825. november 3-án, a pozsonyi országgyűlésen felajánlotta birtokainak egyévi jövedelmét, 60 ezer forintot a Magyar Tudós Társaság, a mai Tudományos Akadémia létrehozására. Angol mintára megalapította a kaszinót és a magyar lóversenyt, melyeknek társadalmi funkciójuk volt. A hazai viszonyok miatt szükség volt olyan intézményekre, ahol a nemesek, politikusok társadalmi kapcsolatokat tudtak ápolni. A lóverseny alapításának gazdasági vonatkozása, hogy meghonosította Magyarországon az angol telivér tenyésztését.
 
Szeptember 24.
Gellért püspök emléknapja. Velencei származású, bencés szerzetesként hazánkban élt. Szent Imre herceg nevelője, később Csanádi püspök,1046-ban vértanúhalált halt.
 
Szeptember 29.
Szent Mihály főangyal ünnepe, akinek tisztelete már a Nagy Konstantin császár idejében is létezett. Mihály név jelentése: Ki olyan, mint az Isten. Az utolsó ítélet angyala, a Paradicsom őre, a Mennyország fejedelme. A Szent Magyar Koronán, Jézus képe mellett látható, Gabriel angyallal. Világszerte hegyeket, templomokat, várakat, várkápolnákat neveztek el róla. Segítségül hívták járványok, betegségek idején.
 
Heti gondolat… A látogatás
 
„Egy fiatalember minden nap délben bekukkantott a templom ajtaján, és pár másodperccel később már ment is tovább. Kockás inget és szakadt farmert viselt, mint a többi maga korabeli fiatal. Papírzacskóban hozta az ebédre szánt két zsömléjét. A plébános gyanakvóan kérdezte, hogy miért jött, mivel manapság már a templomban is lopnak. Imádkozni jövök – válaszolta a férfi. – Imádkozni… Hogy tudsz ilyen gyorsan imádkozni? – Hát… mindennap benézek a templomba és annyit mondok: „Jézus, Józsi vagyok", aztán elmegyek. Rövid imádság, az igaz, de remélem, hogy az Úr meghallgat. Néhány nap múlva egy munkahelyi baleset következtében a fiatalembert fájdalmas törésekkel szállították kórházba. Többen voltak egy szobában. Érkezése teljesen átalakította az osztályt. Nemsokára az ő szobája lett a folyosó összes betegének találkozóhelye. Fiatalok és idősek ültek az ágya mellett, és ő mindenkire rámosolygott, mindenkihez volt egy-egy kedves szava. A plébános is eljött meglátogatni, és egy nővér kíséretében odament a fiatalember ágyához. – Azt mondták, hogy nagyon össze vagy törve, mégis vigaszt nyújtasz a többiek számára. Hogy vagy képes erre? – Annak az embernek köszönhetem ezt, aki minden nap délben eljön hozzám. Az ápolónő félbeszakította: – De hisz délben soha nem jön senki! – Ó, dehogyisnem. Mindennap eljön, benéz az ajtón és azt mondja: – Józsi, Jézus vagyok –, és elmegy." Bruno Ferrero történeteiből
 
Vecsei Anett  (Természetgyógyász-Reflexológus)
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás