Szeptember – Szent Mihály – Őszelő – Földanya hava. Szeptemberi gondolatébresztő

Paulo Coelho: A ceruza története

A fiú nézte, ahogy a nagymamája levelet ír. Egyszer csak megkérdezte: 
- Egy olyan történetet írsz, ami megtörtént velünk? Netán ez a történet rólam szól? 
A nagymama abbahagyta az írást és elmosolyodott.
Így felelt unokájának: - Valóban rólad írok. De a szavaknál is fontosabb a ceruza, amit használok. Szeretném, ha a tiéd lenne, amikor nagy leszel. 
A fiú kíváncsian ránézett a ceruzára, de nem látott rajta semmi különöset. – De hát ugyan olyan, mint a többi, amit eddig láttam! – Minden attól függ, hogyan nézed a dolgokat. Van öt olyan erénye, amit ha sikerül megőrizned magadban, mindig békében leszel a világgal.Az első erény: 
Nagy dolgokat vihetsz véghez, de soha nem feledd, hogy van egy Kéz, amely vezeti a lépteidet. Ezt a kezet mi Istennek hívjuk, és mindig az Ő akarata felé fog téged vezetni.

A második erény: 
Néha egy kicsit abba kell hagynom az írást, hogy kihegyezzem a ceruzát. A ceruzának ez szenvedést okoz, de a végén hegyesebb lesz. Van olyan fájdalom, amit el kell tudnod viselni, mert jobb ember leszel tőle.

A harmadik erény: 
A ceruza mindig hagyja, hogy kiradírozzuk azt, amit elrontott. Megérti, hogy ha kijavítunk valamit, amit rosszul csináltunk, az nem szükségszerűen rossz- épp ellenkezőleg: fontos, mert az igazság útján tart minket.

Negyedik erény:
A ceruzában nem a fája vagy a külső formája a lényeg, hanem a grafit, ami benne van. Ezért mindig törődj azzal, ami a belsődben történik. 
Végül a ceruza ötödik erénye: 
Mindig nyomot hagy maga után. Tudd meg, hogy az életben Te is ugyanígy nyomot hagysz a tetteid után, és ennek tudatában cselekedj.
 
A történet megtalálható: Mint az áradó folyó című könyvben.
Fordította: Nagy Viktória
 
Kép forrása: http://pixabay.com/
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás