Szépül Budakeszi, de……! Fűnyírási, locsolási, egyéb gondok. Túlnőttek a feladatok, az igények a BVV teljesítőképessége határán?!

Kétségtelenül sokat szépült Budakeszi arculata az elmúlt időkben. Jó érzés tölti el az ember szívét, mikor találkozik azokkal a virágágyásokkal, melyek most már évek óta tarkállanak szemeink előtt. Ezek között is kiemelkedik a nagyon igényesen megtervezett és kivitelezett alkotás, a telki út körforgalmi sziget virágágyásahttp://www.amikisvarosunk.hu/cikk/elegans-szep-latvany-telki-uti-korforg... a fő utcai Shieli kápolna melletti sarok virágosítása, s ne feledkezzünk meg a tavaly megjelenő begónia oszlopokról sem. Szépül Budakeszi, rengeteg a törekvés arra, hogy egy valóban európai megjelenésű, virágos, rendezett várossá válhassunk, de a harmonikus, szemet gyönyörködtető összkép, egyelőre még hiányzik, kissé távolinak tűnik.

Sajnos megoldatlan a rendszeres locsolás és fűnyírás. Ebben az eső nélküli nyárban kevés az éltető vize a köztéri virágpalántáknak, valahogyan nem jó igazán ránézni ezekre az ágyásokra, leszámítva a bevezetőben említett két helyet. Ami tulajdonképpen érthetetlen, mert nemegyszer még a hétvégén is látni locsoló munkásokat. És mégis, nem kell ahhoz nagy jóstehetségnek lenni, hogy kijelentsük, a tavasszal kiültetett sok egynyári virágpalánta szenved ebben a szárazságban, még ha meg is szánja őket néha egy-két zápor! Ilyen időjárás mellett MINDEN NAP LOCSOLNI KELL, LEHETŐLEG A NAPLEMENTÉVEL KEZDŐDŐEN!

Az egyik „kedvencünk” a fenti képünkön látható kis földsziget, mely már ősidők óta árválkodott, csúfolkodott az EFMK busz megállója mellett. Éppen most akartunk írni egy cikket szomorú sorsáról, s lám, pont a napokban kerültnem éppen a mértani közepére egy begónia oszlop és a minden sivárságot elfedő mulcs (fakéreg). Első pillanatra akár elegánsnak is tűnhet egy ilyen megoldás, de valójában csak egy alibi látvány valósult meg. A nagy gyalogos forgalmú helyen a mulcs néhány nap, vagy hét múlva szanaszét, rendezetlenül fogja csúfítani ezt a földterületet. Ide bizony kis örökzöld bokrocskák illenének és egy legalább 25 cm-es kis kerítés a gyalogosok átjárásának a megakadályozására.

8 hónapja újították fel remek kivitelben a József Attila utca hátsó szakaszát, ahová a mai rendelkezéseknek megfelelő 2 víznyelő, tározó medencét is építettek, melyeket még akkor be is füvesítettek. A tavalyi enyhe, csapadékos őszön a fű ki is zöldellt és azóta vár és vár és vár arra, hogy lenyírják. Idén májusra már méteresre nőtt és szép lassan szénává sárgult. Közben többen kérték hivatalosan a nyírást, de semmi sem történt. Vagy mégis!!! Ugyanis az egyik környékbeli – nagyobb teljesítményű fűkaszával is rendelkező ingatlantulajdonos, megunva a helyzet megoldatlanságát – levágta a fű (széna) egy részét, de amúgy sehol semmi fejlemény. És ez minden bizonnyal nem egyedi történet.

E fűnyírási témánál maradva azért azt is el kell mondani, hogy sajnos az ingatlantulajdonosok közül is nagyon sokan elhanyagolják a házaik előtti területeket, holott azt kötelességük lenne rendben tartani. EZ KÜLÖNÖSEN A FŐ UTCÁN OKOZ GONDOT, MERT AZ ITT ÁTVONULÓKNAK ROSSZ KÉPET FEST BUDAKESZIRŐL. NINCS ERRE VALAMILYEN BÜNTETŐ PARAGRAFUSA A VÁROSHÁZÁNAK?

A tavaly ősszel, az új közösségi tér vaskockáiba elültetett fák közül is kettő már kiszáradtan vár az elszállításra, hónapok óta! Erről azért érdemes megjegyezni, hogy ezek az. un. magaságyas, minimál stílusú megoldások, nem kifejezetten jó konstrukciók a locsolás szempontjából, mert az odafolyó víz rögtön átfut a földön és emiatt állandóan pótolni kellene azt. Ám ezt mintha a BVV Kft. nem tudná. Sőt, itt nemigen látni a cég embereit locsolni, helyettük inkább önkéntes alapon az EFMK munkatársai locsolnak virágbaráti szeretetből. Nélkülük a fél éve átadott közösségi tér alighanem sivatag lenne. (Csak mellesleg jegyezzük meg, már jó ideje éjjel-nappal ég a tér közvilágítása. Miért?)

Aztán itt van ez a közösségi térre bevezető diadalív. Nyilván sokan feltették a kérdést az elmúlt fél évben a helyiek, hogy mit árválkodik ott céltalanul az az 5 darab rozsdás ív. Feltették a kérdést, mert nem tudhatták, hogy arra lila akácot fognak felfuttatni, ami egy nagyon dekoratív küllemet adhat idővel. Igen ám, de most látjuk, hogy a lila akác csemetéket csak az egyik oldalra ültették el, úgy 2 hete! És a másik oldalra miért nem? Így talán éveket is várhatunk arra, hogy az íveket látványosan befussa ez a szépséges növény, mely a későbbiekben Budakeszinek akár egy sajátos arculati elemet is felkínálhat. Remek alap lehetne egy város logó megtervezéséhez.

A város vezetése is látja ezt a súlyos helyzetet. Az önkormányzat egy hónapja, a városüzemeltetésért felelős BVV Kft.-ben jelentős átalakításokat hajtott végre, ahol komoly szervezettségi-, műszaki felszereltségi gondok lehetnek a problémák legfőbb okozói.

Egyelőre sajnos nem tapasztalni azt, hogy valami elmozdult volna a továbblépés irányában.

Fotók: Horváth Zita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.