Szex vagy stressz? A prosztatabetegségek hátteréről

"A prosztata rendszeres kiürítése - azaz az aktív nemi élet - jó hatással van a prosztata egészségére. Megfigyelték például, hogy a többnejűséget engedő közösségekben jóval ritkábbak a prosztatabetegségek!"
 
Ilyen és ehhez hasonló tartalmakkal gyakran találkozhatunk az interneten.
 
Ezt a témát azonban jellemzően nem feszegetik a prosztata orvosi vizsgálata során, de a "kutya itt lehet elásva". Férfibetegeim jelentős része a rendszeres szexuális élet hiányáról számol be, de az sem ritka, hogy valaki 4o-45 évesen házasságban él és több mint 10 éve nincs szexuális kapcsolata a feleségével (és mással sem)! A stressz negatív hatásaként - amikor is gyakorlatilag az "életünkért" futunk - gyakori nehézség a libidó csökkenése vagy megszűnése: fajfenntartás és egyedfenntartás általában kizárják egymást. 
 
Akkor hogyan tovább?
 
Beleolvastam nemrégiben egy urológus kollégával (Dr. Rosta Gábor) készült interjúba, most ebből idézek egy részletet:
Egy fiatal vagy középkorú férfi esetében milyen megelőzési megoldásokat javasol prosztatagondok ellen? Hány éves korban kell elkezdeni az odafigyelést és hogyan?
 
Egyetlenegy válaszom van erre: a megelőzés titka a rendszeres szex. Ez az, ami védi a prosztatát. Megmagyarázom miért.
 
Minden szervünk akkor működik jól, ha rendszeresen működtetjük, használjuk. A rendszeres torna, a rendszeres étkezés, a rendszeres alvás, mind egy-egy szervünk egészséges működéséhez járulnak hozzá. 
 
A prosztata amúgy a leghülyébb férfiszerv ami létezik, – valójában egy mirigyről van szó, egy váladéktermelő mirigyről, ami az ondó 90 százalékát termeli. Szöveti szerkezete nagyon hasonlít a nyálmirigyre – ha egy orvostanhallgatónak megmutatjuk a mikroszkópos képet össze is szokták keverni.
 
A nyálmirigyre azonban lehet mondani, hogy egy okos mirigy. Abban a pillanatban, ahogy valamilyen inger éri és elkezd váladékot termelni, azt a váladékot azonnal bele is fogja üríteni a szájüregbe. Például amikor citromot lát az ember, rögvest megindul a nyálelválasztás, de hasonló hatása van a hidegnek, vagy magának az étkezésnek is. Szóval az ilyen esetekben váladékot termel a nyálmirigy, amitől azon nyomban meg is szabadul. Nincs is olyan, hogy nyálmirigy megnagyobbodás, és szinte alig találkozni nyálmirigy-gyulladással.
 
Ezzel szemben mit csinál a prosztata? Semmi ilyesmit. Mert a prosztata csupán ejakulációkor teheti meg, hogy megszabadul a benne felgyülemlett váladéktól. 
 
A férfiember reggel munkába menet meglát egy csinos nőt, és ha csak egyetlen pajzán gondolat is megfordul a fejében, a prosztata máris elkezd váladékot termelni – ugyanúgy, ahogy a nyáltermelést is elindítja egy étel gondolata, vagy a citrom látványa. A helyes az lenne, ha a munkahelyre érkezvén rögtön mennénk is a mosdóba megszabadulni a váladéktól, a legtöbben valahogy mégsem ezzel szokták kezdeni a munkát."
 
Természetesen az orvos nem tudja ezt receptre felírni, így ezen minden férfinak magának érdemes dolgoznia és hasznos változtatnia, akár párkapcsolatban él, akár egyedül. 
 
Fiatalabb korban, amikor még rugalmasabb az emberi test, nagyobb megterheléseknek, esetleges rossz szokásainknak - melyekről nem is tudjuk, hogy árthatunk velük magunknak - nem mindig érezhető hatásuk van a szerveink működésére. Ugyanakkor tünetmentesen elindulnak olyan folyamatok, amelyek egy ponton túl már zavaró, esetleg az életminőségünket alapjaiban rontó problémákhoz vezethetnek. 
 
Éveken át tartó kedvezőtlen napi rutinok, megrögzött szokások megváltoztatása viszont kemény feladat mindannyiunk számára. Akkor van esélyünk erre, ha tisztán látjuk a baj forrását, a kialakulásához vezető utat és van bennünk szándék a változtatásra. Sok segítséget kaphatnak a férfiak Kriston Andrea könyvéből (Kriston intim torna férfiaknak - A férfierő megtartása), valamint olyan szakemberektől, akik a táplálkozásra- mozgásra- gátizomtornára vonatkozó tanácsaikkal, javaslataikkal támogatni tudják a gyógyulási folyamatot. 
Vannak mindenkire érvényes általános javaslatok, de érdemes figyelembe vennünk az egyéni helyzeteket, előzményeket, egyéb egészségi állapotra vonatkozó tényezőket. Személyes és a dolog természetéből adódóan intim kérdésekre megfelelő körülmények között, bizalmi légkörben kaphatnak válaszokat, segítséget, ötleteket, ellazuláshoz-stresszkezeléshez ideális javaslatokat, konkrét mozgásos gyakorlatsort, mindezt személyre szabottan. Kérdését felteheti e-mailben, elérhetőségeket, további információkat talál a www.intimorvos.hu oldalon. Magam orvosként, trénerként igyekszem segíteni a hozzám forduló betegeket. 
 
"Változtasson, hogy változhasson!"
Dr. Skultéti Judit
 
Dr. Skultéti Judit írásait megtalálhatja az alábbi linkeken:
 
 
Képek forrása: hu.wikipédia.org
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás