Természet patikája. Az ecet is egy pénztárkímélő, „régi - új csodaszer”

Az ecet a szódabikarbónával (előző írásom) együtt  egy pénztárca kímélő csodaszer. Szinte minden háztartásban megtaláljuk, ha egy kicsit szétnézünk a konyhaszekrény polcain. Ha megkérdezzük nagyszüleinket, hogy mit használtak régen mosáshoz, takarításhoz valószínű, hogy azt a választ kapjuk, hogy ecetet, szódabikarbónát, házi-mosószappant, amit disznóölés után főztek, sőt nagyon régen még hamut is használtak. Hajdanában nem volt ekkora választék a vegyszerek polcain, mint most a boltokban. Lépten - nyomon azt halljuk, hogy vásároljunk ilyen meg olyan gélt, folyadékot, ami elpusztítja a baktériumokat, gombákat. Arra senki sem gondol, hogy minden vegyszer a vizeinkbe kerül. Ezáltal szennyezzük környezetünket, a „mérgek” hatásainak tesszük ki a növény és állatvilágot, de nem utolsó sorban magunkat is. A háztartásokban alkalmazott higított ecet a környezetre ártalmatlan. A Tudatos Vásárlók Egyesülete évek óta környezetbarát alternatívaként népszerűsíti az ecetet. A hírekben hallottuk, olvastuk: „Győzött az ecet a Calgonnal szemben”. Az ecet olcsó és környezetbarát szer, több mint 400 felhasználási módja ismert. Ezek közül összegyűjtöttem néhányat, melyeket érdemes kipróbálni. 

Felhasználása a fürdőszobában:
 
Eltávolíthatjuk a vízkövet a tükörről, fürdőkádról, mosdókagylóról, ha rálocsolunk ecetet vagy bedörzsöljük vele és néhány percig – óráig rajta hagyjuk. Az ecetet helyettesíteni lehet citromlével is.
 
A csempén lévő foltok eltűntethetők ecetes szivaccsal.
 
Körömkeféről eltávolítható a szappan maradék, és fertőtleníti is, ha egy éjszakára ecetes vízbe áztatjuk. Hajkefénket megtisztítja és fertőtleníti, ha ecetbe, ecetes vízbe áztatjuk be.
 
Öblítő helyett is használjunk ecetet, mert lágyítja a vizet, fertőtlenít, ráadásul élénkíti a ruhák színét. A mosdókagyló, mosogató, fürdőkád dugulását megszűntethetjük: fogj egy tölcsért, és a segítségével önts a lefolyóba fél pohárnyi szódabikarbónát, majd közvetlenül utána egy egész pohár ecetet. Ne ijedj meg: a szódabikarbóna habzásnak indul, majd az ecet és a szennyeződések hatására a keletkező savak  alaposan kitisztítják a lefolyó belsejét. Amikor a habzás alábbhagy, öblítsd le az egészet forró csapvízzel! Ezután várj öt percig, majd engedj a lefolyóba hideg vizet is! Ezzel a módszerrel nemcsak a dugulást háríthatod el, hanem a kellemetlen szagokért felelős baktériumokkal is leszámolhatunk. A mosdókagyló, mosogató, fürdőkád tiszta és szép csillogó lesz, ha ecetes szivaccsal áttöröljük.
 
A konyhában:
 
Kávéfőzőt úgy szabadíthatjuk meg a vízkőtől,ha ecetet,ecetes vizet öntünk bele és átfolyatjuk a gépen,majd kiöblítjük hideg vízzel.
 
Teavíz forralónál is bevált,ha ecetes vizet forralok fel benne és állni hagyom egy ideig,majd szivaccsal kitörlöm. Réztárgyak tisztítását legjobb, ha ecetes, sós törlőruhával végezzük el. Ha pedig azt szeretnénk,hogy vissza kapják a fényüket,meleg vízzel higított ecettel, vagy citromlével átdörzsölve tisztítsuk meg. Vágódeszkába beívódott rossz szagokat eltávolíthatjuk, ha ecetes ruhával bedörzsöljük és hideg vízzel leöblítjük. Kenyeres dobozt, hűtőszekrényt  legjobb ecetes vízzel áttörölni ez megakadályozza, hogy penész telepedjen meg benne.
Sütő mellé tett kis tálka ecet, eltünteti a sütésnél keletkező kellemetlen szagokat. Tűzhely tisztítása ecettel vagy citromlével célszerű átdörzsölni szép csillogó lesz.                                                                                      
Mosásnál:
 
Gyapjú és poliészter szőnyegeket célszerű ecetes vízzel tisztítani. Ruháról az izzadtságfoltokat ecettel lehet eltávolítani.
A sötét színű textíliáról eltüntethetjük a porfoltot és élénkíthetjük a színét, ha ecetes vízzel bekenjük, majd kikeféljük. Gyümölcsfoltok eltűntetésére is alkalmas az ecet. A foltra tegyünk ecetet és 10 perc múlva öblítsük ki.
 
Hagyományos textilpelenkáról eltüntethetők azok a bizonyos foltok, ha a mosás előtt ecetes vízbe áztatjuk be őket.
 
Kávé, zsír és festék foltok ellen is hatékony.
 
Mosógép, mosogatógépet időnként tisztítsuk ki úgy hogy, járassunk végig egy programot ruhák nélkül! Mosószer helyett öntsünk a gépbe 3-4 liter ecetet! Így feloldódik a mosópor maradvány és a vízkő egyaránt. Ezt én már évek óta alkalmazom a háztartási gépeknél.
 
Egyéb:
 
Ablaküveget évek óta  ecetes vízzel takarítom. Üvegvázák, üveglapok tisztítására leghatásosabb az ecet.
 
Akvárium üvegéről eltűnnek a  vízkövek és egyéb lerakodások, ha ecetes ruhával átdörzsöljük és jól kiöblítjük.
 
Foltos virágcserepet vízből, kevés sóból és ecetből álló keverékkel kell átdörzsölni. Nem lesz dohos a bőrönd, ha használat után enyhén ecetes ruhával áttöröljük, majd hagyjuk megszáradni. 
 
Megkeményedett ecset újra puha lesz, ha forró, higított ecetbe, majd szappanos vízbe tesszük.
 
Dohány füstös szobában elillan a kellemetlen szag, ha éjszakára néhány ecetes vízzel telt tálat teszünk.
Újjá varázsolható a nádbútor ecetes vízzel átdörzsölve, majd szárazra kell törölni. Szemüveget ecetbe mártott, szöszmentes puha ruhával érdemes tisztítani.
 
Gyomirtás, ha a beton réseiből szeretnénk a gyomokat eltávolítani, ecettel vagy ecetes vízzel locsoljuk meg. Azonban óvatosan csináljuk, mert nekem majdnem sikerült a mellette lévő füvet teljesen kiirtani.
 
Régi matricákat úgy távolíthatjuk el, ha többször átkenjük ecettel. Majd hagyjuk rajta addig az ecetet, míg felázik, majd puha ronggyal dörzsöljük le!
Takarításra BÁRMELYIK olcsó, háztartási ecet használható, fogyasztásra azonban inkább a bio almaecet, borecet, balzsamecet… ajánlott. Igaz, hogy ezek az ecetek drágábbak, de szervezetünkre jótékony hatással vannak. Folytatás következik két hét múlva…
 
Vecsei Anett (Természetgyógyász - Reflexológus)
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás