A tökéletes borotválkozás titka

Felnőtt férfiak és kamasz fiúk szinte mindennapos kellemetlensége a borotválkozás utáni irritáció. Ez lehet érzékeny, kipattogott bőr, égető érzés, kisebb piros foltok, melyet a borotva hagy maga után. A testápolás terén talán a legnagyobb megpróbáltatást a borotválkozás jelenti, mely komoly előkészületet igényel, annak érdekében, hogy szép és ápolt bőrt kapjanak. Gyermekem kamaszkorba lépett, ennek következtében erőteljes növekedésnek indult az arcszőrzete. Hetente többször borotválkozik, minden borotválkozás után bőre kipattog, érzékeny és fájdalmas lesz. A kellemetlenség enyhítésére segítségképpen összegyűjtöttem néhány tudnivalót a tökéletes borotválkozásról.
 
Borotválkozási tanácsok 
 
Borotválkozás előtt célszerű meleg vízzel megmosni, vagy megáztatni az arcodat úgy, hogy egy kisebb, meleg vizes törülközőt terítesz az arcodra legalább fél percig.
Az arcszőrzet a meleg víztől felpuhul, a meleg ellazítja az arc izmait, így fájdalommentes lesz a borotválkozás és könnyebbé is válik. Ezért a legjobb, ha zuhanyzás vagy fürdés után borotválkozunk.
Ezután a nedves bőrre vidd fel a borotvahabot vagy a borotvaszappant. 
Mikor már hab borítja az arcodat, várj egy keveset, hogy a szőrszálak megpuhuljanak.
Kezdődhet a borotválkozás. A szőrszálak növésével megegyező irányba kell húzni a pengét. Figyeljünk arra, hogy a szőrszálak növése akár centiméterenként is más irányú lehet. Rövid, gyenge mozdulatokból álljon a borotválkozás, ne nyomd rá a pengét az arcodra.
Majd ezután a leghamarabb mossuk le a borotvahabot, ugyanis irritációt okozhat. 
A bőr ápolása, fertőtlenítése következik, ami rendkívül fontos:
Először is zárjuk be a pórusokat: öblítsük át alaposan bőrünket hideg vízzel, majd tiszta törülközővel tapogassuk végig az arcot gyengéden. 
Borotválkozás után arcszeszt óvatosan használj, vagy inkább mellőzd! 
Az alkoholtól a bőr védőrétege, a bőrfelszíni emulzió sérül, így a kórokozókkal szembeni védelem első pajzsát távolítod el. 
Az alkohol szárítja a bőrt, gátolja a természetes faggyúműködést és annak ürülését, ezért a bőrön gennyedés, pattanások alakulhatnak ki. 
A borotválkozást egy nem túlforró törülközővel végzett arcborogatással fejezzük be, nagyon kellemes és megnyugtató érzés lesz. 
Utolsó mozdulatként tegyél az arcodra, bőrödnek megfelelő Aromavizet. Ez lehet: Santalum album (Szantál), Achillea millefolium (Cickafark)
Tymus vulgaris (Kakukkfű) vagy Lavandula angustifolia (Levendula).
 
Borotvahab vagy szappan
Borotvahab 
Praktikus, gyors, egyszerű megoldás. De! Tartalmazhat kritikus összetevőket például: 
Phenoxyethanol: konzerváló anyag, allergizálhat, 
Paraffin, Petrolatum|: ásványi olajszármazék, elősegíti a mitesszerek képződését, gátolja a bőrlégzést és hosszú távon tönkreteszi a bőrfunkciókat. (Hú, de haragszom rá!)
Sodium Laureth Sulfat: szintetikus tenzid, erős zsíroldó anyag, szárítja a bőrt
Sodium Lauryl Sulfat: szintén szárítja a bőrt.
Lehet már kapni igazán jó minőségű, bőrbarát borotvahabokat és géleket.
 
Borotvaszappan
Véleményem szerint tökéletes alternatíva. Természetes növényi olajokat, kecsketejet, gyógynövényeket és terápiás minőségű illóolajat tartalmaz szappan fajtától függően.
Nem tartalmaz színezéket, szintetikus illatanyagot és egyéb bőrirritáló összetevőt.
 
Borotválkozás utáni illóolaj keverék (esti használatra)
Csak terápiás minőségű illóolajokból!
30 ml Simmondsia chinensis (Jojobaolaj)
30 csepp Lavandula angustifolia (Orvosi levendula)
20 csepp Melaleuca alternifolia (Teafa)
Vékony rétegben vidd fel az arcodra az olajkeveréket, mely fertőtleníti, nyugtatja és hidratálja a bőrt. 
 
A keverékben lévő illóolajok 
Fertőtlenítő, összehúzó és vérzést csillapítóhatásúak.
 
 A jojobaolaj 
Megakadályozza a borotva okozta sebek kialakulását, hidratáló hatású használatával az arcbőr puha és sima tapintású lesz. 
 
Köszönöm férjemnek, testvéremnek és nagyfiamnak, hogy megosztották velem borotválkozási tapasztalataikat és a fent leírt olajkeveréket és Aromavizeket kipróbálták.
 
Írásom ismeretterjesztési céllal készült.  A legnagyobb gondosság ellenére az anyagban hibák előfordulhatnak. Az itt közreadott esetleges téves információ felhasználásából eredő minden felelősséget és igényt a szerző ezúton elhárít magától.
 
Fotó forrása: Flora's mind
 
 
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás