Tudtad, hogy a szerzetesek körtéje, – egy különleges természetes édesítőszer?

A szerzetesek körtéje kínai nevén Luo Han Guo elsősorban délnyugat Kínában Guangxi tartományban, Guilin hegyei között terem. A betakarítás időszaka szeptember-október környékére esik. Kizárólag az érett, kerek gyümölcsöt szedik le, majd szárítják, vagy speciális módszerrel feldolgozzák. A Luo Han Guo íze édes-gyümölcsös, jól illik ételek, italok édesítéséhez, gyümölcskészítmények, sütemények készítéséhez.  
 
A gyümölcs érdekessége, hogy a hagyományos kínai orvoslás számára is sokáig viszonylag ismeretlen maradt. Használata a nemesség kiváltsága volt. Kína távoli, déli részein és más kisebb kelet-ázsiai részeken, voltak népcsoportok, akik ezt a rendkívüli és természetes medicinát elsősorban légzőszervi megbetegedések esetén használták. A köhögés első jeleit észlelvén a Luo Han Guo gyümölcséből levest főztek. A Song-dinasztia szerzetesei már 800 évvel ezelőtt gyógyitalokat készítettek belőle, és egészen a 19. századig termesztett növény volt. Kínában, ezt az édes” körtét” évszázadok óta használják természetes cukorhelyettesítőként, valamint a légutak gyógyszereként. Hidratálja és tápanyagokkal látja el a nyálkahártyát, támogatja a tüdőt és a hörgőket, segít a légutakban lerakodó szennyeződések eltávolításában. A gyümölcs antioxidánsokat tartalmaz, melyek pozitívan befolyásolják a vér tisztulását és támogatják az immunrendszert. Ezen kívül a legújabb kutatások szerint antiallergén hatással is rendelkezik.
Mivel a növény csak trópusi klímaviszonyok közepette fejlődik jól, a mai napig nem sikerült termesztését e régión kívül megoldani. 
 
Minek köszönheti édes ízét?
A 10%-os mogroside tartalma felelős, a gyümölcs édes ízéért, ami közel 60-szor édesebb a cukornál, és természetes ízfokozóként ideális a cukor helyettesítésére édes ételek, sütemények, italok, és egyebek elkészítésénél. Azonban óvatosan használjuk, jellegzetes édes-gyümölcsös „mellékíze” miatt.
 
Felhasználása:
A kettévágott vagy megroppantott gyümölcsöt, (esetleg csak a felét) öntsük le 1-1,5 l forró vízzel. Hagyjuk állni 15 percig, ezután szűrjük le. Ha túl édes lenne, bátran hígíthatjuk!  (A körtét szárítsuk meg, így többször is leforrázhatjuk.) Ha főzzük, akkor édes szirupot kapunk, ami hűtőszekrényben jól tárolható. Használható édesítőszerként, főzéshez, befőzéshez is. 
Cukorbetegek vagy fogyókúrázók bátran használhatják cukor helyettesítésére.
Meleg időben teája hűsítő és hidratáló hatású. Forró napokon tökéletes édesítője, kiegészítője a limonádénak vagy jeges teának. (Kipróbálhatod, hogy egy darabkát teszel a meleg teába, és pár percig ázni hagyod.) Egészséges- természetes édesítőereje mellett a testet is kellemesen hűsíti. 
 
 
 
Fogyasztása télen-nyáron egyaránt egészséges és jótékonyan hat a szervezetünkre.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Írásom ismeretterjesztési céllal készült. Nem helyettesíti a szakszerű orvosi terápiát. Ha beteg, rosszul érzi magát, keresse fel háziorvosát/kezelőorvosát és kérje tanácsát. A legnagyobb gondosság ellenére az anyagban hibák előfordulhatnak. Az itt közreadott esetleges téves információ felhasználásából eredő minden felelősséget és igényt a szerző ezúton elhárít magától.
 
Fotó forrása: wikipedia.org, pixabay.com
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás