Új rovatot indítunk. BUDAKESZI A MESEFŐVÁROS, A „KIVÁLASZTOTT HELY”

Budakeszin 2007 – ben a gyermeknap főszervezőjeként – közösen az EFMK – val – megálmodtuk és megvalósítottuk az emlékezetes „Budakeszi meseillusztrátorok” kiállítást, melyen 16 alkotó vett részt. Sokan elcsodálkoztak akkor, hogy miképpen lehetséges egy 14 ezer fős településen ennyi meseillusztrátor, pedig nem is volt teljes a kiállítók száma. Ez a nap döbbentet rá arra, hogy milyen különleges helyet is foglal el Budakeszi, a mi kisvárosunk Magyarország életében. Ez az alábbi impozáns lista remélem sokakat meggyőz majd arról, hogy Budakeszi egy „kiválasztott hely”. Településünknek élnie kéne EGYEDÜLÁLLÓ adottságaival.

Fotók: Tofi, Horváth Jenő
 
ÍME AZ EGYEDÜLÁLLÓ LISTA:
 
Két mesekönykiadó székel Budakeszin,  a Betűtészta és a Táltoskönyvek, de  a Betűtészta emellett egy gyermekkönyvesboltot is működtet településünkön.
 
Több meseíró is köztünk él. Többek között Nyulász Péter az év meseírója is, akinek Helka című könyvét éppen a Betűtészta Könyvkiadó adta ki. Nyulász Péter emellett még az egyszervolt.hu internetes portál szerkesztője is.
 
Négy hagyományőrző játszóház is Budakeszihez köthető. Bizonyára sokan ismerik a Dafke Alapítványt, a Levendula- , a Kenderkóc Hagyományőrző Játszóházat és az EFMK Tökmag Játszóházát is.
 
Nem hagyható ki ebből a sorból a Mezei Mária Művészeti Iskolai oktatóinak ténykedése sem. Nemrég csodálhattuk meg éppen egyik kisfilmünkön Násfa és Zita nívódíjas múzeumpedagógiáját a Mezei Mária Házban. És ebbe a sorba tartoznak a Budakeszi Labdarúgó Akadémia, a Bojtár Népzenei  Egyesület, Viadal SE  és a nemrég alakult Budakeszi Bike Park is.
 
Különös helyet foglal el ebben a felsorolásban a Bohony Beatrix és Zöldi László önerőből létrehozott, nemzetközileg is nagyon sikeres, világszinvonalú játékmanufakturája.
 
Az óriásbábok színházának,  a Bab Társulatnak vezetője Zugmann Zoltán is budakeszi lakós és alkotótársai, Kerényi Róbert népzenész és csapata is. A 19. század vásári hangulatát idéző előadásaik évről – évre visszatérnek a Mesterségek Ünnepére és a Kapolcsi Fesztiválra. Tavaly tavasszal Budakeszin is felléptek a Bab Napon és a Pitypang oviban is.
 
 
Nyilván ez az impozáns felsorolás nem teljes, de arra mindenképpen elegendő, hogy elmondhassuk, Budakeszi egy egészen különleges, párját ritkító adottságú település, melyet sokszorosan erősít az az évről – évre ismétlődő örömhír, hogy az országos átlagtól eltérően - hasonlóan az agglomeráció többi településéhez – nagyon sok gyermek születik kisvárosunkban. Ez még akkor is igaz, ha az elmúlt 3 évben Budakeszin is csökkent az újszülöttek száma a gazdasági válság hatására.
 
És végül mindezt megtetézi az a sok százezer gyermekes család, az a sok POTENCIÁLIS FOGYASZTÓ, akik időről – időre itt, Budakeszi határában, a Vadasparkban, a János – hegyen, a Gyermekvasúton és a Normafánál töltik el szabadidejüket, de BUDAKESZIT, A MESEFŐVÁROST, A „KIVÁLASZTOTT HELY” - et egyelőre elkerülik, pedig ha egy településen ennyi minden egy irányba mutat, az nem lehet véletlen, annak üzenet értéke van, arra oda kell figyelni.
 
A fenti, hosszú felsorolás adta az ötletet honlapunknak, hogy egy új sorozatot indítsunk „Budakeszi a mesefőváros” címmel, és megszólaltassuk mindazokat, akik személyiségükkel, tevékenységükkel hitelesítik, megjelenítik mindezt. Várhatóan hosszú ideig nem lesz gondja az új rovatnak a témakereséssel. 
 
Az alábbi, 2012 - ben készült  kisfilmjeink,  mondandónkat illusztrálják.
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás