Vadak lábnyomai a Budakeszi Álomvölgy kerítésén belül – Őzgázolás az Álomvölgy előtt, a Budaörsi úton. Intő jelek

Egyik honlap olvasónktól, nagy állat- és Álomvölgy rajongótól kaptuk ezt a selfie bot segítségével  készült fotót, melyet néhány héttel ezelőtt exponált az Álomvölgy hátsó végében, a kerítés mentén. Tanulságos fotó. Az egy-két nappal, a novemberi havazások után készült felvételen, rengeteg kisebb-nagyobb állati lábnyomot láthatunk sűrűn és végtelen hosszúságban. Őzek, nyulak, rókák? Ki tudja! Ehhez szakember kellene, hogy pontosan tudjuk, kik is hagyták ott lábnyomaikat. Egy tény! A kerítés mentén, a területre bezárt állatok keresik a kijutás lehetőségét a 31 hektáros területről.

Aztán itt van egy másik elgondolkodtató, nagyon szomorú hír is. Kb. három hete, éppen az Álomvölgy előtt gázoltak halálra egy őzikét. Őzikét, aki ha nincs ott a néhány hónapja felhúzott kerítés, ma is vígan, kecsesen szökellhetne a budakeszi erdő sűrűjében.

És most álljon itt néhány nagyon fontos facebook komment, hogy valójában mi is az összefüggés az Álomvölgy kerítése és az őzhalál között, mely vélhetőleg nem az utolsó lesz ezen a szakaszon - sok embertársunk életét is veszélybe sodorva - melyre mondhatjuk ugyan azt is, hogy ez minden erdő melletti útszakasznál egy létező rizikó. Ami tény, csakhogy ezt a rizikót a felállított kerítés megsokszorozza!

„Őzgázolás az Álomvölgynél. Az állat pont a felezővonalnál fekszik. Óvatosan arrafelé. Az érintett autó is 
ott van.”

„Ez várható volt! A kerítéssel körbezárt területen keresztül nem tudnak továbbhaladni a megszokott útvonalukon.  A kerítés pont a nagy forgalmú útra tereli őket.”

„Nem véletlenül van a változtatási tilalom: kerítést építeni is tilos lenne, mert az akadályozza az állatok szabad mozgását a saját élőhelyükön. Nem szabadna önkényesen felhúzni saját terütetet védő kerítéseket a vadállomány és a közlekedők védelmében!”

 

Megosztás/Mentés Megosztás