Vadgesztenye ​a ​mosódió magyar változata​ ​

Vecsei Anett, kicsiny szerkesztőségünknek a kezdetektől oszlopos tagja. Alábbi cikkét, melyet először három éve jelentettünk meg, nem csak budakeszi olvasóink között aratott sikert. EDDIG CSAKNEM 13 EZREN OLVASTÁK EL!!! Most ismét olvasásra ajánljuk írását! Már hullik a vadgesztenye. Érdemes kipróbálni ezt az ingyen mosószert!
 
Ősszel biztosan minden szülőnek megtelik a kabátzsebe, táskája, gyermekei által gyűjtött vadgesztenyével, mikor Budakeszi gyönyörű gesztenyefái alatt sétálnak. Ha egy kicsit körülnézünk otthonunkban, biztosan kilószám porosodnak a sarkokban ezek a féltve őrzött kincsek. Kidobni sajnáljuk, mert olyan nagy örömmel szedegettek gyermekeink. Ezért használjuk fel hasznosan, ismertessük meg velük az öko-mosás rejtelmeit és egyúttal mi, felnőttek is haszonélvezői leszünk ennek az új információnak!
Ahhoz, hogy az írásom kerek egész legyen, el kell  mondjam az előzményeket. Tavaly  novemberben a honlap főszerkesztője felhívott telefonon, hogy a napokban hallott a gesztenyével való mosásról. Megkért, hogy írjam le gondolataimat, véleményemet – e témával kapcsolatban. Sajnos nemet kellett mondanom, mert nem volt tapasztalatom vele. Szívesen írok az oldalra, szeretem megosztani ismereteimet Önökkel. De csak olyat, amit kipróbáltam vagy a baráti - ismeretségi körömben már valaki kipróbált. Teltek, múltak a hetek, december végén kapcsolatba kerültem a Tudatos Vásárlók Egyesületével. Egy felhívást tettek közzé, tesztelőket keresnek háromféle zöld mosószer tesztelésére. Népszerűsíteni szeretnék a környezetkímélő tisztítószerek használatát. A tesztelésen választható volt a mosódió, mosószóda és a vadgesztenye. Én a vadgesztenyét választottam, a mosódiót és mosószódát évek óta használom. 
Természetesen egyből megragadtam az alkalmat és belevágtam 20 társammal együtt, ebbe a rendkívül érdekes, ember -, és környezetbarát kísérletbe.
Előző írásomban Környezetbarát mosószerek címmel megosztottam tapasztalataimat a környezetbarát mosószerekről és öblítőkről. Olvashatnak megdöbbentő tényekről, amik nem, vagy csak későn jutnak el hozzánk.
A vadgesztenyefát mindenki ismeri. Azonban kevesen tudják, hogy a belsejében lévő mag szaponin tartalmú. Ennek köszönheti tisztító hatását, úgy mint a mosódió. Kedvező számunkra a gesztenyével való mosás,mert pénztárca kímélő és ökológiai lábnyoma nem ismert.
 
Hogyan használjuk mosásra, mire lesz szükségünk:
- 4-5 darab pucolt vadgesztenyére
- 1 liter forró vízre


Gesztenyéket 20-25 percig forró vízben áztatjuk- lefedve, majd megpucoljuk. /Ez nagyon fontos, ha héjastól tesszük a mosógépbe barna héja megfoghatja ruháinkat! / Belsejét kiszedjük, megpróbálhatjuk feldarabolni, összetörni. Így jobban kioldódik belőle a szaponin. Ezt követően kis vászonzacskóba vagy páratlan zokniba rakjuk és a ruhák közé tesszük, mint a mosódiót és elindítjuk a mosógépet. Fehér ruhákhoz ajánlott a mosószóda használata is a vadgesztenyék mellett.
 
A Tudatos Vásárlók egyesületének voltak  javaslatai-előírásai, mit - hogyan mossunk.
A következőket kellett betartani: Mellőzni kellett más szerek például öblítő használatát, kombinálását. Még ecetet sem használhattam öblítőként, csak a kijelölt vadgesztenyét! 40 fokon kellett mosni, én többnyire mindig ezen a hőfokon mosok. A ruha legyen átlagos szennyezettségű. Pár apróbb folt megengedett, de ne legyen rajta durva sár, olaj vagy zsírfolt.
 
Tapasztalatom: Bevallom őszintén egy kicsit aggódtam ruháink állapota és tisztasága miatt. Az eredmény a ruhák tiszták, selymesek, puhák, és illatosak lettek!
Összességében nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.
Az idén én is segítek gyermekeimnek gesztenyét gyűjteni. Kellemes délutáni programnak ígérkezik a szikrázó őszi napsütésben.
 
További tapasztalatokat olvashatnak a három zöld mosószer teszteléséről A Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán.
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.