Vájt fül 1. rész

„A kultúra nem azt jelenti, hogy fogkeféd van és meg tudod indítani a gramafont.
A kultúrált ember látni és érezni tudja a szépet és jót” (Wass Albert)

A „Vájt fül” sorozatának első részében a Feltámadás ünnepének küszöbén, Vaughan Williams zenekari feldolgozását, a „Fantázia egy Thomas Tallis témára” című zenekari művet mutatjuk be.
Thomas Tallis (1505-1585?) Tudor-korabeli orgonista, egyházi kórusművek, motetták szerzője volt. II. zsoltárja, mely a most megismertetett mű alapja, Krisztus szenvedéstörténetéről szól. A mű a budakeszi evangélikus gyülekezet termében is elhangzott a Hylarion Énekegyüttes tolmácsolásában, mikor dr. Fabinyi Tamás evangélikus püspök tartott előadást Munkácsy Mihály Krisztus trilógiájáról. (Sajnos Tallis ezen művéről nem készült videófelvétel a helyszínen.)

Vaughan Williams (1872-1958) angol zeneszerző ebben a fantáziában újra értelmezte Tallis több, mint 300 évvel ezelőtt írott remekét. Williams, aki Ravelnél tanult zeneszerzést és hangszerelést, ebben a műben is felhasználja mestere impresszionista színeit, de erős hatással volt rá a két nagy északi zeneszerző, Grieg és Sibelius melankolikus életérzése, hangzásvilága is.

Williams átdolgozásában megjelenik a brit táj hideg és mégis fenséges szépsége, a múlt, elődeink élete és elmélkedés mindarról, melyről életünk szól. A most mellékelt youtube felvétel a mű első része.

 

 

Rovat: 
Megosztás/Mentés Megosztás