Vájtfül. Lajkó Félix új, citerás lemeze káprázatos. (+VIDEÓK)

Megmondom őszintén, eddig nem különösebben mélyültem el Lajkó Félix művészetében. Egy-két hegedűs felvételét hallottam. Meg is állapítottam, hogy itt egy nem mindennapi tehetségről van szó, de valahogyan mégsem fogott meg igazán előadása. Egészen az elmúlt hetekig, amikor eljutott hozzám is a hír, hogy Lajkó Félix citerás lemeze, a „Mező”, a világzene kategóriában jelenleg az eladási világlista élén áll. Ez a hír felcsigázta az érdeklődésemet és felmentem a youtube-ra, ahol régebbi hegedűs és mostani világsikerű, citerás lemezét is meghallgattam. Hát, azt kell mondanom, olyan tehetség, mint Lajkó Félix, kevés születik a földön. Találtam néhány korábbi hegedűs felvételt is, melyek most elkápráztattak, de amit ezen a citerás lemezen hallottam, arra nincs szó. A magyar és szerb népzenének, cigány zenének, valamint részben Django Reinhardt manouche jazzének ez a sajátos 21. századi elegye egyszerűen kiverte nálam a biztosítékot.

 
Álljon itt néhány jellemző hozzászólás a youtube-ról:
 
„Hatalmas zene, jobban felpörget, mint egy liter kávé”
 
„Nem tudom hogyan csinálja Lajkó, eszméletlen!”
 
„A hideg is kirázott.”
 
„Egy ilyen dalt más helyeken nem 1, hanem 3 ember játszik. Már ha el tudják játszani.”
 
 
A húsz éve Budapesten élő 39 éves, vajdasági Lajkó Félix ezzel a lemezzel olyan magasra tette a mércét, amit már nemigen lehet fokozni, bár Lajkó Félix talán még erre is képes lesz. 
 
Öt felvételt választottam ki Lajkó Félix repertoárjából, a youtube-ról. Az első kettő az új, citerás lemezről, a „Mező”-ről való. Ezek között is első helyre tettem kedvencemet, az „Ébredni” című felvételt.
 
A másik három hegedűs felvétel három különféle hangulat, ugyancsak kiváló zene. Engem különösen "A repülőnek"  melankólikus lírája fogott meg.
 
 
 
 
 
Rovat: 
Megosztás/Mentés Megosztás