Vájtfül. Les Paul a gitár zseni. A ma is használt elektromos gitárok atyja, a korszerű stúdió technika egyik megteremtője.

A kultúra nem azt jelenti, hogy fogkeféd van és meg tudod indítani a mikrofont. A kultúrált ember látni és érezni tudja a szépet és jót.
                                         
                                                                                           (Wass Albert)
 
A fiatalabb korosztály már aligha ismeri nevét és munkásságát, pedig több tekintetben is a „könnyű zene” egyik meghatározó alakja volt a 2009-ben, 94 éves korában elhunyt Les Paul. Hatása ma is elvitathatatlan.
 
Les Paul már gyermekkorában is akusztikus gitárokat fabrikált. 20 éves kora tájékán pedig elkészítette első elektromos gitárját, mivel elégedetlen volt az akusztikus hangzással. Emellett szeretett hangszere mesterévé is vált felsőfokon. A 30-as évek végén, a 40-es elején már Bing Crosby és Nat King Cole együtteseiben is helyet kapott.
 
1948-ban súlyos baleset szenvedett, veszélybe került zenei pályája. Könyöksérülésekor kérte az orvosokat, hogy olyan szögbe állítsák karját, hogy tartani tudja gitárját. Ez a sajátos tartás egész életében elkísérte.
 
1949-ben megnősült. Elvette a különös, izgalmas hangú énekesnőt, Mary Fordot, akivel ezt követően 10 év alatt 36 közös felvételük készült, többek között a legnagyobb siker, a „How high the moon” című jazz örökzöld feldolgozása, mely 25 héten át vezette a Billboard lemezeladási listáját.
 
36 közös felvételükön a két művész egy addig ismeretlen stúdió technikával készítette el a számokat. Les Paul egymaga játszotta és vette fel egymást követően a basszus-, az akkord- és a szólógitár játékot. Hasonlóképpen felesége  3-4 szólamú vokál éneket is, melyet Les Paul stúdiójában kevertek eggyé. Az így készített felvételek forradalmasították a lemezkészítést. Les Paul és Mary Ford számos felvétele a mai fül számára is hihetetlenül élvezetes, semmit nem fogott rajtuk az idő. Ennek a sajátos együttműködésnek egyetlen hibája volt, hogy ketten soha nem léphettek közönség elé, mert saját magukat nem sokszorosíthatták. Ezek a felvételek „csak” lemezen voltak hallgathatóak.
 
Közben pedig Les Paul tökéletesítette az akkoriban meghatározó elektromos Gibson gitár hangzását, mely a mai napig Les Paul Gibson néven a cég meghatározó márkája. A nagy rock nemzedék, többek között Eric Clapton, Jeff Beck, Keith Richard, Pete Towsend, Jimmy Page is ezt a gitárt használja, de több jazz muzsikus is, így Al Dimeola és George Benson is.
 
Les Paul közben elvált Mary Fordtól és a 60-as években ismét a gitárfejlesztés felé fordult. Az 1970-es években azonban megint elkezdett játszani egy másik kiváló gitárossal, Chat Atkins-el, majd megint visszavonult és újra a technika felé fordult.
 
Egyedülálló, kivételes személyiségét bizonyítja, hogy túl a 70. évén a 90-es években megint lemezeket készített és fellépéseket vállalt egészen haláláig, mely 2009-ben következett be. Ebben az időszakban 2 két nagylemezt is készített: „World Played” és a „Les Paul and Friends: American made” címmel. Ez utóbbit a legkiválóbb rockzenészekkel együtt vették fel. 
 
Les Pault a Rolling Stone Magazin egy szavazáson a legjobbak közé sorolta a gitár kategóriában. Több Grammy díjjal is jutalmazták hosszú élete során zenészi és innovatív munkásságáért egyaránt.
 
Itt most hat felvételt hallgathatnak meg a youtube-on, de ajánlom, hogy érdemes böngészni a csatornát, mert Les Paul 70 évet átölelő munkássága rengeteg kincset, értéket rejt a vájtfülűek számára.
 
Forrás: Wikipédia
 
 
A legnagyobb siker, a How high the moon  6 hónapig vezette a slágerlistát 1951-ben
 
Vaya Con dios. Nem tartozik a kedvenceim közé ez a lassú felvétel, de mivel örökzölddé vált előadásukban, így ezt is meghallgathatják
 
 
Tiger rag. Ezt a számot meglepő módon az 50-es évek végén sokat játszotta a magyar rádió is, pedig akkor még volt még jellemző „az ilyen fertőző zenék” játszása Ez a feldolgozás egyébként az Original Dixiland Jass (nem elírás, akkor még nem z betűvel írták) Band 1917-ben készült szerzeménye ihlette.
 
 
World is waiting for the sunrise. A felvétel egy kis reklám bejátszással indul. Itt is élvezhetjük Les Paul remek gitárszólóját
 
 
Inventor, Innovator, Overdubber, Looper. Itt ugyancsak a How high the moon felvételét hallhatják, de azzal a különbséggel, hogy itt némileg betekintést kapunk Les Paul stúdió technikájának rejtelmeibe is.
 
 
Public viewing set for discovery world. Ez a mindössze 1 perc 40 másodperces felvétel Les Paul halálának a bejelentése egy tv csatornán és egy kis rövid áttekintés életéről. Hallhatjuk itt 90-en túl is gitározni.
 
 
 
 
Rovat: 
Megosztás/Mentés Megosztás