Vájtfül. Minden idők legjobb magyar lemeze a „Titkaim”. Katona Klári 60 éves

A kultúra nem azt jelenti, hogy fogkeféd van és meg tudod indítani a gramofont.
A kultúrált ember látni és érezni tudja a szépet és jót.
                                                                                   
                                                                                  (Wass Albert)
 
 
Egy kis késéssel köszönti ez a cikk a 60. évét októberben betöltött Katona Klárit, ki a magyar „könnyűzene” egyik legjelentősebb életművét alkotta meg az elmúlt évtizedekben. Sajnos sok-sok éve már annak, hogy egy gyermek cd-t leszámítva, nem készített új lemezt. Mégis sikerült megőriznie arcát. Humanizmusa, intellektusa az utóbbi években a Gyermekmentők Magyar Egyesületének karitatív munkájában folytatódott tovább. Ebben a minőségében sokszor találkoztunk vele.
 
És most néhány mondat a címben említett „Titkaim” lemezéről. A lemez 1981-ben jelent meg. A zeneszerző Presszer Gábor, a szövegíró Dusán Sztevanovity és Katona Klári nagy egymásra találása volt ez a közös munka. Szinte hihetetlen, de ennek a lemeznek az összes felvételéről 32 év elteltével is csak dicsérő szavakat lehet mondani. Dallam, hangszerelés, remek harmóniák, korszerű stúdió technika, gondolat gazdag szövegek és persze Katona Klári hihetetlenül érzékeny előadása, intelligenciája, senkivel össze nem téveszthető hangszíne így együtt, ma is nagyon mélyen érintik lelkünket, a vájt fülűek lelkét. Egyébként a felvételek elkészítésében nagy szerepe volt az LGT többi tagjának is. Ha ez a lemez akkoriban Angliában, vagy Amerikában készült volna, alighanem hatalmasat durrant volna.
 
Cserháti Zsuzsával a magyar könnyűzene tragikus sorsú, zseniális előadójával 1985 nyarán készítettem egy interjút a Magyar Ifjúság című hetilap számára a Moulen Rouge teraszán, a Nagymező utcában. Akkor, ott Cserháti Zsuzsa is csak felsőfokokban szólt Katona Klári művészetéről.
 
A cikkhez öt felvételt csatoltam. „Egyszer volt”, „Titkos szobák szerelme”, „Helló”, „Vigyél el” és a legutolsó, a teljes „Titkaim” lemez anyaga. Érdemes végighallgatni!
 
Hosszú, Boldog Életet Lárika! Köszönjük azt a sok szépet, amit kaptunk!
 
 
 
Rovat: 
Megosztás/Mentés Megosztás