Városunk lélekszámának várható növekedéséről

Doleschall Tamás nemrég induló blogján egy nagyon fontos témafelvetéssel jelentkezett, melyet most honlapunkon  is megosztunk olvasóinkkal. Blogjában egyébként egy nagyon aktuális téma is olvasható, Budakeszi rosszul megtervezett biciklitárolóiról.
 
Meddig nőhet Budakeszi?
 
Amíg Budaörs és a Zsámbéki-medence falvai az elmúlt évtizedekben egyre jobban megteltek, addig Budakeszi ellenállt a növekedési nyomásnak. A kiköltözési hullám átcsapott rajtunk, de ezzel még nem úsztuk meg: cunami helyett lassú áradás várható. A fejünk búbjáig.
 
Egy barátod Budakeszire költözne? A hely már megvan hozzá. Ez a térkép a település kiszabályozott, azaz kisvárosi módon beépíthető lakóterületeit ábrázolja. A narancs szín a sűrűn lakott várostörzset, a piros a gyéren beépült részeket jelöli. Utóbbiak jelentik a beköltözők helyét és a város növekedési potenciálját. Nem is kicsit, mert már első ránézésre látszik, hogy a piros területek együtt akkorák, mint a várostörzs fele-kétharmada.
 
Ha közelebbről nézzük, északnyugaton a Barackos, a Darányi és Meggyes táblák várják a betelepülőket, délkeleten pedig Makkosmária, ami valójában egy kicsit nagyobb: a Gábor Áron utcától délre fekvő sáv már régebben beépíthetővé vált. A piros területeket viszont csak 2007-ben szabályozták egységesen, ekkor nyílt meg a jogszerű építkezés elvi lehetősége. Hangsúlyosan csak elvi, hiszen az északnyugati területek zömén akkor még semmilyen közmű nem volt, és a makkosi telkek nagy részén is csak a víz-villany.
 
A helyzet azóta alaposan megváltozott. Az önkormányzati szabályozást követően már csak a közművek kapacitásán és a tulajdonosok összefogásán múlik, hogy ezek a területek mikor válnak építési telkekké. A Belső-Barackosban már házak állnak, és a Darányiban is bármikor kinőhetnek a földből az első épületek.
 
Az igazi lökést azonban Makkosmária fejlesztése adja a benépesülési folyamatnak. A városrész négyötödét 2011-ben belterületbe vonták, és ugyanitt a csatornázás is megtörténik előreláthatóan 2014. végéig. Ezzel egy időben megoldódik a szennyvíztisztítás szűkössége, amely máshol jelenleg is akadályozza a további bekötéseket. És ne legyenek kétségeink, előbb-utóbb a maradék makkosi külterület is alkalmassá válik házépítésre. Mégpedig elég sok ház építésére.
 
A piros városrészek utcák nélkül számított, ún. tömbterületein egyik építkezés a másikat fogja követni. Bár ezek méretei nyilván nagy szórás mutatnak majd, a mai trendek szerint átlagosan 700 négyzetméter építési területre költözik be egy háztartás. A 2011-es népszámlálás szerint egy háztartás Budakeszin átlagosan 2,99 főből áll. A balra eső táblázatban látható, hogy az előző adatok alapján mekkora lakosság juthat majd a most még beépülés előtt álló városrészekre.
 
 
 
 
 
Ez a hétezres szám Budapestről nézve elenyésző, Budakeszin viszont nagyon is számottevő. Hogy mennyire, arról a legfrissebb képet az egy hónapja közzétett szavazóköri lista nyújtja. Ez a jegyzék utcánként számol be a nagykorú személyekről, és ehhez jönnek még a kiskorúak. A 2011-es cenzus szerint Budakeszin a 18 év alattiak aránya 20,03%, tehát négy választóra jut egy gyermek. A körzetleíró listából készült az alábbi táblázat, amelyben városrészenként csoportosítva látható a választói és a számított teljes népesség.
 
 
 
 
A két táblázat között kb. 900 fős átfedés van. Ők azok, akik már jelenleg is Makkosmárián vagy a Belső-Barackosban élnek. Az efelett várható népesség kb. 6200 fő, amihez hozzájön a várostörzs makkosi peremén várható pár száz beköltöző, és az eddig nem említett Nagyszénászug újabb betelepülői. Mindent egybevéve 6-7 ezer új budakeszi polgárra számíthatunk, ami a mai lakossághoz mérten 50%-os növekedést jelent.
 
Csak azt nem tudjuk, hogy ez milyen ütemben valósul meg. Az 1990. utáni népszámlálási adatok azt mutatják, hogy Budakeszi népesül a leglassabban a környező települések között, amelyek viszont robbanásszerűen nőttek. De ezt több okból sem vehetjük alapul a jövőre nézve. Egyrészt mert a túlfűtött ingatlanpiaci konjunktúrának 2009-ben vége lett, másrészt ugyanebben az időszakban Budakeszin nem volt elég építési telek, most meg lesz.
 
Évtizedes távlatban azonban a piros területek biztosan megtelnek: ha gyorsabban, akkor húsz éven belül, ha csak lassacskán, akkor negyven. A folyamat elindult, és szerencsés, ha egyenletesen és elnyújtva zajlik, de előbb-utóbb be is fog fejeződni. És akkor majd ötezerrel többen szeretnének lejutni Makkosmáriáról, még több ezren járnak ki-be a város útjain, és a mostaninál 50%-kal több gyermeket kell óvodába-iskolába járatnunk.
 
Na, erre kellene felkészülnünk.
 
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás

Hozzászólások

A várható népesség növekedés Makkosmárián minden korábbi tanulmány szerint nem haladja meg 2500 - 3000 főt, de ez is csak kb 20 - 25 év múlva. Az utóbbi 2-3 év trendje viszont az agglomerációból a Budapestre visszaköltözés lett, így semmiképpen nem lesz még ilyen növekedés sem.

http://budakeszi.blog.hu/2013/09/05/meddig_nohet_budakeszi/fullcommentli...

Visszakérdések:
1. Pontosan melyik tanulmány és milyen számítások alapján bocsátkozott ilyen jóslásba?
2. A személyes tapasztalatainkon és érzéseinken túl milyen adat támasztja alá az utóbbi 2-3 év visszaköltözési trendjét?

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.